ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΥΣ ΟΡΕΣΙΒΙΟΥΣ

Κούρος
Ίδιος πάντα στο πέρασμα των αιώνων


"Κούρος" είναι το κούρεμα του κοπαδιού των προβάτων ή των γιδιών και γίνεται μία φορά το χρόνο, Άνοιξη ή αρχές Καλοκαιριού, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.

Πρόκειται για μια "γιορτή" που στήνεται, ξεχωριστά και σε διαφορετική ημερομηνία, σε κάθε στάνη.

Ο κτηνοτρόφος καλεί συναδέλφους, φίλους και συγγενείς να τον βοηθήσουν σε αυτό το κοπιαστικό έργο, και αφού τελειώσουν ακολουθεί το φαγοπότι και το γλέντι.

Το κυρίως φαγητό, σύμφωνα με το έθιμο, είναι κρέας με μανέστρα (κριθαράκι χοντρό), που ετοιμάζεται σε φρεσκογανωμένο καζάνι.
* Φωτογραφία από τον κούρο, στη στάνη του παππού μου Κώστα Μπουρδούλη, περίπου πριν από 60 χρόνια.

* Πανέμορφες οι παραλίες της Πάτρας μας. Κανείς δεν αντιλέγει. Ο Δήμος μας όμως φθάνει σχεδόν έως την κορυφή του Παναχαϊκού (1924 μ.), ενός ωραιότατου βουνού, που οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν. Τον κατοικούν, το καλοκαίρι, οι κτηνοτρόφοι μας, που έχουν τις δικές τους «γιορτές», όπως ο «Κούρος».