ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Παράθεση έργων και δράσεων χωρίς συνοχή, ιεράρχηση


Φωτογραφία αρχείου.


Η δημοτική παράταξη «Τώρα για την Πάτρα» έδωσε στη  δημοσιότητα τις θέσεις της για το Σχέδιο Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων


«Η δημοτική Παράταξη “Τώρα για την Πάτρα” θεωρεί ότι το προτεινόμενο σχέδιο από την Δημοτική Αρχή περισσότερο φαντάζει ως παράθεση έργων και δράσεων τα οποία διεκδικεί η πόλη για χρηματοδότηση χωρίς να υπάρχει συνοχή, στόχοι, χρονοδιάγραμμα και ιεράρχηση υλοποίησης γεγονός που αδυνατίζει το διεκδικητικό πλαίσιο για ένταξη
Τα παραπάνω περιγράφονται στο κείμενο  που κατατέθηκε στο πλαίσιο της διαβούλευσης εκ μέρους της παράταξης «Τώρα για την Πάτρα» για το κείμενο της δημοτικής αρχής Πελετίδη, περί την Δημόσια διαβούλευση για το Σχέδιο Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ) για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη (ΒΑΑ).
Αναλυτικά οι θέσεις της παράταξης «Τώρα για την Πάτρα»  είναι οι ακόλουθες:
«Στο πλαίσιο προετοιμασίας για την υποβολή του Σχεδίου Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ) για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη (ΒΑΑ) η Δημοτική Αρχή κατέθεσε την πρότασή της και την οποία έθεσε σε Δημόσια διαβούλευση με τις Δημοτικές Παρατάξεις τους Φορείς της πόλης αλλά και του Πολίτες.
Η δημοτική Παράταξη “Τώρα για την Πάτρα” θεωρεί ότι το προτεινόμενο σχέδιο από την Δημοτική Αρχή περισσότερο φαντάζει ως παράθεση έργων και δράσεων τα οποία διεκδικεί η πόλη για χρηματοδότηση χωρίς να υπάρχει συνοχή, στόχοι, χρονοδιάγραμμα και ιεράρχηση υλοποίησης γεγονός που αδυνατίζει το διεκδικητικό πλαίσιο για ένταξη των αυτών των έργων στην νέα χρηματοδοτική περίοδο.
Ακολουθείται δηλαδή ή ίδια τακτική που έχει οδηγήσει την πόλη να μην μπορεί να αξιοποιήσει χρηματοδοτήσεις και συνεχώς να τρέχει την τελευταία στιγμή να υλοποιήσει έργα. Θυμίζουμε ότι το 2011 μόλις 2 χρόνια πριν το τέλος της προηγούμενης χρηματοδοτικής περιόδου βρεθήκαμε χωρίς καμία πρόταση στο Δήμο για χρηματοδότηση και χρειάστηκε να λειτουργήσει η Δημοτική Αρχή και οι υπηρεσίες του Δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ώστε να καταφέρουμε να ενταχθούν έργα τα οποία αποτελούσαν βασικά για την λειτουργία της πόλης και λίμναζαν στα συρτάρια για δεκαετίες  όπως η διάνοιξη της Κανακάρη.
Σήμερα έχουν περάσει 2 χρόνια από την επίσημη έναρξη του νέου ΕΣΠΑ  και ήδη υπάρχουν καθυστερήσεις στην ενεργοποίηση των προγραμμάτων. Απαιτείται λοιπόν εγρήγορση και ετοιμότητα ώστε να μην χαθούν και πάλι χρήματα αφού το ΕΣΠΑ αποτελεί ίσως την μοναδική πηγή χρηματοδότησης.
Στα πλαίσια λοιπόν της δημόσιας διαβούλευσης καταθέτουμε την δική μας άποψη για το πλαίσιο στρατηγικής το οποίο αποτελεί το βασικό εργαλείο που θα στηριχθεί η Διαχειριστική Αρχή για τις χρηματοδοτήσεις. Δεν κάνουμε παρεμβάσεις και προτάσεις για τις συγκεκριμένες προτεινόμενες δράσεις και ενέργειες της Δημοτικής Αρχής (εξάλλου αρκετές από αυτές είναι ώριμες εδώ και καιρό) διότι η διαβούλευση και πιθανή αντιπαράθεση για προτεινόμενα έργα και τις λεπτομέρειές τους την συγκεκριμένη στιγμή δεν έχει απολύτως καμία σημασία. Το κείμενο στρατηγικής θεωρούμε ότι είναι αυτή την στιγμή κυρίαρχο διότι με βάση αυτό θα κρίνεται κάθε φορά αν είναι επιλέξιμο ή όχι το κάθε προτεινόμενο έργο και ενέργεια για χρηματοδότηση.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Βιώσιμη στρατηγική για αστική ανάπτυξη δεν θεωρείται ένα μεμονωμένο έργο υποδομής, μια πλατεία, ένας δρόμος ακόμη και αν αυτό πληροί σχεδιαστικές περιβαλλοντικές προδιαγραφές. Σκοπός είναι τα έργα να εντάσσονται σε ένα δομημένο πλαίσιο που υπό προϋποθέσεις δημιουργεί κατάλληλες συνθήκες για έναρξη ή και ενδυνάμωση οικονομικής δραστηριότητας πέραν των δραστηριοτήτων αναψυχής ή εκπαίδευσης.
Συνεπώς το πλαίσιο ξεφεύγει από δράσεις και μέτρα που αφορούν αποκλειστικά την αστική ανάπλαση αλλά είναι ένας συνδυασμός δράσεων που παρεμβαίνουν στο αστικό  περιβάλλον και έχουν ως στόχους:

             την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με έμφαση την μικρή και μεσαία επιχείρηση, την καινοτομία και την τοπική οικονομική ανάπτυξη,
             την καταπολέμηση της ανεργίας, της φτώχειας,
             την πολιτιστική δημιουργία,
             την βελτίωση υποδομών κοινωνικής πρόνοιας και
             την προστασία του περιβάλλοντος.
Μια πρωτοβουλία που επιδιώκει να αποτελέσει εργαλείο για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΔΕ) είναι η εφαρμογή Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων για Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη αστικών κέντρων της ΠΔΕ (Πάτρα, Αγρίνιο) που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις (άνω των 70.000 κατοίκων).
Στα πλαίσια αυτά ο Δήμος Πατρέων υποβάλλει ένα στρατηγικό σχέδιο για την αστική ανάπτυξη το οποίο περιγράφει την ολοκληρωμένη στρατηγική του για την πόλη και περιλαμβάνει ενέργειες και δράσεις που φιλοδοξεί να χρηματοδοτηθούν στα πλαίσια της νέας χρηματοδοτικής περιόδου από τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις για την Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: