ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Φωνή απελπισίας από Χιόνα - Αυτός δεν είναι δρόμος, είναι τρόμος...!


Φωτογραφία αρχείου.


«Πόσο ακόμα θα είμαστε χωρίς επαρκή φωτισμό και με άθλιο κοινοτικό οδικό δίκτυο  εμείς οι κάτοικοι της δημοτικής  ενότητας  Τριταίας;»

«Εμείς, εδώ στην Χιόνα Τριταίας δέν είδαμε τίποτα  απο τά "δημόσια έργα τής διόρθωσης"(έστω!...)», αναφέρεται σε επιστολή που έφθασε στο Istologio G. Mosxou.

«Σε λίγο δρόμος δεν θα υπάρχει και αυτό όχι μόνο δεν αποτελεί "πόλο έλξης" όσο αφορά την επισκεψιμότητα των κατοίκων τής Πάτρας πρός την περιοχή μας (τών φίλων, τών συγγενών αλλά και τών παραθεριστών),αλλά αποτελεί εμπόδιο και θέτει σε κίνδυνο την ασφαλή μετακίνηση και διακίνηση των μαθητών (ΚΤΕΛ), οδηγών ΙΧ -αγροτικών και μοτοσικλετών, αλλά και των πεζών πρός τούς καθημερινούς τους προορισμούς!
Αρκετά απομονωμένοι και παραγκωνισμένοι  είμαστε, χωρίς αθλοπαιδιές και παιδικές χαρές, χωρίς πολιτιστικές εκδηλώσεις  που "φέρνουν την δροσιά   στα σκυθρωπά και κουρασμένα  πρόσωπα"  και άς είναι γεμάτα (ακόμα...) με παιδικές φωνές και όνειρα, δίψα για ζωή , τα χωριά τής Τριταίας!
Αρκετά ξεχασμένοι και  τιμωρημένοι είμαστε εδώ στον  "κοινοτικό μας μεσαίωνα"  χωρίς Αποχετευτικό, χωρίς Δημοτική συγκοινωνία που να παρέχει ανεξαρτησία σε κατοίκους και μαθητές, χωρίς επαρκή φωτισμό στούς σκοτεινούς "δρόμους" των κοινοτήτων μας  και με πολύχρονα  σημαντικά κενά και ελλείψεις στό τοπικό ιατρικό κέντρο Ερυμάνθειας!».
Τα παραπάνω περιγράφει στην απελπισίας επιστολή του, προς τους αρμοδίους της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας Απ. Κατσιφάρα, αντιπεριφερειάρχη Γ. Αλεξόπουλο και τον Θάνο Καρπή, δήμαρχο Ερυμάνθου, ο Παν. Παπαδόπουλος, μέλος τής Δημοτικής Κίνησης "Νέα Πορεία για τον Ερύμανθο". Ο ίδιος ρωτά εάν πρέπει να πάρουν απόφαση οι κάτοικοι της όμορφης Χιόνας και να φτιάξουν, όπως μπορούν το δρόμο, μόνοι τους!

Στην επιστολή του αναλυτικότερα, αναφέρονται τα παρακάτω:
«Ο κοινοτικός  δρόμος (μήκους περίπου 1χλμ) που ενώνει το χωριό μας  Χιόνα με τό παλαιό Εθνικό Οδικό Δίκτυο 111 πρός τήν Τρίπολη, βρίσκεται εδώ και αρκετά χρόνια στην διαδικασία πλήρους κατάρρευσης!
Για την ακρίβεια στον  διαβρωμένο  γεμάτο λακκούβες κοινοτικό δρόμο έχουν γίνει πλέον δύσκολες οι συνθήκες οδήγησης, μετακίνησης, αλλά και πρόσβασης στην Χιόνα, κάτι που άλλωστε συμβαίνει και με τα υπόλοιπα κοινοτικά διαμερίσματα τής ξεχασμένης Ενότητας Τριταίας πού πέρασε στό περιθώριο ολοταχώς  τά τελευταία χρόνια, κάτω από τα αναμενόμενα αδιέξοδα που προέκυψαν  από το δόγμα τού "Καλλικρατικού"  συγκεντρωτισμού πού  κατάργησαν την αυτονομία  των μικρών δήμων !
Ενας δήμος απο τούς μεγαλύτερους σε έκταση (583 περίπου χιλιόμετρα) στήν χώρα, είναι εκ τών πραγμάτων ανέφικτο και ουτοπικό  ως σχέδιο και στόχος να μπορεί να διαχειρίζεται αποτελεσματικά από  την μακρινή Χαλανδρίτσα και μάλιστα από ένα γερασμένο "κέντρο αποφάσεων" που εκτός τού ότι δεν έχει όραμα και πρόταση για ένα καλύτερο αύριο στήν περιοχή, έχει στα αρνητικά του στοιχεία και εκείνο τής προσκόλλησης στον παραιτημένο από έμπνευση και εναλλακτικό σχεδιασμό   παλαιοκομματικό  πολιτικό "σωλήνα", πού έχει  ευθύνη για το μαράζι, την μιζέρια και την στασιμότητα της επαρχιακής ζωής που έπρεπε κανονικά νά Λάμπει και να Μεγαλουργεί μέσα στό θαύμα τής σωτήριας Αποκέντρωσης!
Αυτό που συνέβη (αναπόφευκτα) τελικά  ήταν οι παθογένειες τού παρελθόντος να διαιωνισθούν και να πάρουν ακόμη μεγαλύτερα μεγέθη με το οπισθοδρομικό -γραφειοκρατικό μόρφωμα μιάς  καχεκτικής  και ψευδεπίγραφης "αυτοδιοίκησης" όπου διεκπεραιώνει και μόνο τίς εντολές τής κεντρικής εξουσίας , αποτρέποντας  τις  παρεμβάσεις,τις απόψεις  και την διάλογο-αντίλογο  στήν "καρδιά τής κοινότητας"  που κάλλιστα θα μπορούσαν να προτείνουν και να προωθήσουν ριζικές  αλλαγές στην βελτίωση τής ποιότητας τής συλλογικής  ζωής!
Τού συλλογικά ωφέλιμου και καλού πού τό  Ανθρώπινο και  Ευέλικτο σχήμα των  μικρών τοπικών κοινωνιών  έχουμε μάθει πώς ανυψώνει  τούς ανθρώπους  να  συνεργασθούν και να αναβαθμισθούν  όταν  η βάση τους(το γεωγραφικό τους πλαίσιο ως αρχή και σύστημα) είναι "ελεγχόμενη" και δεν χάνεται στον χάρτη των τεραστίων αγεφύρωτων αποστάσεων, όταν η κοινότητα δεν γίνεται θυσία στον βωμό παράλογων  και ψευδοκαινοτόμων ατομικών  συμφερόντων,  σαν εκείνα τής ανοργανωσιάς και προχειρότητας   πού σαν "ξαφνικός θάνατος"  τό  2010  κρέμασαν  τήν θηλειά τού "Καλλικρατικού εφιάλτη" στό σώμα τών δήμων!
Είναι εκ τών πραγμάτων  αδύνατο  και ανέφικτο  ένα τεράστιο δίκτυο κοινοτήτων σαν αυτό τού Δήμου Ερυμάνθου να μπορέσει νά στηριχθεί και να εξυπηρετηθεί  σέ όλους τούς τομείς τής σκληρής καθημερινότητας απο την "μητρόπολη" τής Χαλανδρίτσας, να μπορέσει να ανακάμψει  απο τό άγονο  χθές  που κληρονόμησε απο την  προβληματική κακοδιοίκηση τοπικών εξουσιών  (πού αμαύρωσαν  και  απαξίωσαν  τον  "Καποδιστριακό  σχεδιασμό")  και να  δημιουργήσει στο υφεσιακό σήμερα  περπατώντας τήν  διαδρομή  με ματιά αγώνα και  αισιοδοξίας!
Εξαντλήθηκε η υπομονή μας όλα αυτά τά χρόνια υποβάλλοντας συνεχώς το αιτημά μας για ανακατασκευή τού κοινοτικού μας δρόμου, ειναι γνωστό τό ζητημά μας στην Περιφέρεια.
Ενημερωθήκαμε για την σύμβαση  των 2 δίς-800 εκατ. ευρώ που συμφωνήθηκε στίς 15/7/2014 μεταξύ τής Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και τού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, για τήν συντήρηση και διόρθωση των "επικίνδυνων σημείων" στο οδικό επαρχιακό  δίκτυο που περιλαμβάνει και τον Δήμο Ερυμάνθου!
Εμείς, εδώ στην Χιόνα Τριταίας δέν είδαμε τίποτα  απο τά "δημόσια έργα τής διόρθωσης"(έστω!...)!
Σε λίγο δρόμος δεν θα υπάρχει και αυτό όχι μόνο δεν αποτελεί "πόλο έλξης" όσο αφορά την επισκεψιμότητα των κατοίκων τής Πάτρας πρός την περιοχή μας (τών φίλων, τών συγγενών αλλά και τών παραθεριστών),αλλά αποτελεί εμπόδιο και θέτει σε κίνδυνο την ασφαλή μετακίνηση και διακίνηση των μαθητών (ΚΤΕΛ), οδηγών ΙΧ -αγροτικών και μοτοσικλετών, αλλά και των πεζών πρός τούς καθημερινούς τους προορισμούς!
Ομως εκτός απο υποχρεώσεις, φόρους και τέλη, υπενθυμίζουμε στην τοπική εξουσία πώς έχουμε και ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ πού έχουν  πλήρως αγνοηθεί και υποτιμηθεί! Δεν είμαστε απλά ονόματα ,"στά χαρτιά" και στά κομπιούτερ τού Δήμου Ερυμάνθου!
Αρκετά άλυτα προβλήματα έχουμε λόγω σκληρής οικονομικής κρίσης  που επιβάλλονται απο τούς ντόπιους και ξένους "θεσμούς"  που αντιμετωπίζουν  τίς κοινωνίες σάν πιόνια που "βάζουν συνέχεια το χέρι στην τσέπη"!
Αρκετά απομονωμένοι και παραγκωνισμένοι  είμαστε, χωρίς αθλοπαιδιές και παιδικές χαρές, χωρίς πολιτιστικές εκδηλώσεις  που "φέρνουν την δροσιά   στα σκυθρωπά και κουρασμένα  πρόσωπα"  και άς είναι γεμάτα (ακόμα...) με παιδικές φωνές και όνειρα, δίψα για ζωή , τα χωριά τής Τριταίας!
Αρκετά ξεχασμένοι και  τιμωρημένοι είμαστε εδώ στον  "κοινοτικό μας μεσαίωνα"  χωρίς Αποχετευτικό, χωρίς Δημοτική συγκοινωνία που να παρέχει ανεξαρτησία σε κατοίκους και μαθητές, χωρίς επαρκή φωτισμό στούς σκοτεινούς "δρόμους" των κοινοτήτων μας  και με πολύχρονα  σημαντικά κενά και ελλείψεις στό τοπικό ιατρικό κέντρο Ερυμάνθειας!
Αρκετά έχουμε ταλαιπωρηθεί από το προβληματικό και παλαιωμένο δίκτυο  παροχής νερού (κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες)και μας δημιουργεί επιπλέον ερωτηματικά  τόσο τό έργο τού φράγματος ΠΕΙΡΟΥ-ΠΑΡΑΠΕΙΡΟΥ που ποτέ ΔΕΝ ολοκληρώνεται, όσο και  τό φράγμα τής ΛΙΜΝΟΔΕΞΑΜΕΝΗΣ "ΝΤΑΣΚΑ"  στο Βελιμάχι που παρά την αποπερατωσή του παραμένει κλειστό και ανενεργό!
Αρκετά μας προβληματίζει και προκαλεί τήν έντονη διαμαρτυρία μας  ο επικείμενος αποκλεισμός επιλεκτικά αρκετών απο τίς κοινότητες της Τριταίας από τό νόμιμο δικαίωμα στην  υδροδότηση και άρδευση μέσω των δύο αυτών έργων  ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΜΑΣ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ,έργα γιά  τα οποία υπερασπιζόμαστε και διεκδικούμε αποκλειστικά τόν δημόσιο φορέα και χαρακτήρα τους και όχι το "μαγαζί  γωνία" της Κλεπτοκρατίας   Τραπεζών  και  Ιδιωτών!
Αρκετά λοιπόν  συσσωρευμένα προβλήματα πιέζουν και ασχημονούν στην καθημερινότητά μας εδώ στήν όμορφη "εξορία" στούς πρόποδες τού Ερυμάνθου!
Δεν αντέχουμε ακόμη ένα, αυτό τού Τρόμου πού λέγεται "δημόσιος δρόμος" που είναι θέμα ελαχίστου χρόνου να κάνει απαγορευτική πλέον τήν διελευσή του!
Απαιτούμε το γρηγορότερο την αποκατάσταση-αναδόμηση τού κοινοτικού μας δρόμου από την αφετηρία του που ξεκινά από τήν συμβολή (γεφύρι) με τήν εθνική οδό 111 μέχρι και την είσοδο τού χωριού όπου εκεί  παράλληλα (για περίπου 200 μέτρα) απαιτείται και κατασκευή τοιχίου που θα προστατεύσει το οδόστρωμα απο τίς  συνεχείς κατολισθήσεις  τής τοπικής βουνοπλαγιάς   που επιδεινώνονται απο τά ποσοστά νερού και την λάσπη τού χειμώνα   και  συμβάλλουν στην φθορά τού οδοστρώματος!
Να μας απαντήσουν λοιπόν οι "αρμόδιοι φορείς"  αν έχουν πρόβλεψη και πρόθεση (το κυριότερο) το γρηγορότερο να αποκατασταθεί η λειτουργικότητα τού δρόμου! Αν όχι να το ξέρουμε, να μάς γίνει συνείδηση και να βάλουμε τελεία στην υπομονή και αναμονή μας! Είμαστε ναί μεν φτωχή κοινότητα, αλλά θα κινήσουμε μεταξύ μας εκείνες τίς διαδικασίες να τον φτιάξουμε μόνοι μας! Δεν θα είναι η πρώτη φορά! Μάθαμε και απο την δημιουργία τής Αυτοδιαχειριζόμενης Κοινοτικής μας Βιβλιοθήκης (από τον Αύγουστο τού 2013) πώς μπορούμε για πολλά περισσότερα και δύσκολα μέσα απο τά δικά μας χέρια!
Δέν  είμαστε "απόντες", είμαστε για τις κοινοτητές μας όλοι και όλες, ΠΑΡΟΝΤΕΣ!
26 Μάη 2016
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Μέλος τής Δημοτικής Κίνησης "Νέα Πορεία για τον Ερύμανθο"
erozer2000@yahoo.gr »

Δεν υπάρχουν σχόλια: