Τις τελευταίες μέρες το οικονομικό επιτελείο προχωρά σε ενημερώσεις για το τι συνεπάγονται το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης και ο οδικός χάρτης που τέθηκε για το χρέος. Ήδη, την Παρασκευή, ενημερώθηκε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυβέρνηση αξιολογείται ότι μετά τη συμφωνία στο Eurogroup υπάρχουν σαφώς καλύτερες προϋποθέσεις για την οικονομική βιωσιμότητα του προγράμματος που καλείται να εφαρμόσει η Ελλάδα.

Επιπλέον η μεταστροφή της οικονομίας το επόμενο διάστημα θεωρείται το όχημα για να δοθεί στην κυβέρνηση μεγαλύτερο περιθώριο αυτονομίας επιτρέποντας της να ασκήσει πολιτικές που θα βελτιώνουν τις ζωές των κοινωνικών στρωμάτων που εκπροσωπεί.

Η συμφωνία εκτιμάται ότι παρέχει το υπόβαθρο για πολιτική σταθερότητα, αν και κανείς στην κυβέρνηση δεν παραγνωρίζει ότι οι πολίτες έχουν πιεστεί αφόρητα μετά από πέντε χρόνια εφαρμογής Μνημονίων.
 

Συνθήκες πολιτικής σταθερότητας

Πηγές της κυβέρνησης αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός εξετάζει την επόμενη μέρα που διαμορφώνεται μετά το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης με ορίζοντα εξάντλησης της τετραετίας, εκτιμώντας ότι διασφαλίζεται η πολιτική σταθερότητα έως το 2019. Αυτό δίνει τη δυνατότητα το βάρος του κυβερνητικού έργου να μετατοπιστεί στην παραγωγική ανασυγκρότηση και άλλους στόχους της κυβέρνησης που απαιτούν χρόνο, όπως οι ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις σε Παιδεία, Υγεία, Δημόσια Διοίκησης κ.λπ.

Τα επόμενα τρία χρόνια δεν θα υπάρξει ανάγκη λήψης νέων δημοσιονομικών μέτρων, γιατί οι στόχοι των επόμενων ετών είναι εφικτό να επιτευχθούν, δεδομένης και της ανάπτυξης που θα έρθει, φέρεται να εκτιμά ο Αλέξης Τσίπρας. Επιπλέον, επισημαίνεται ότι στα μέσα του 2018 τελειώνει το πρόγραμμα του ESM, η Ελλάδα βγαίνει από την επιτροπεία και ενεργοποιούνται τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Στην κυβέρνηση αξιολογούν ως πολύ σημαντική την προοπτική όλων αυτών, γιατί αλλάζει τις οικονομικές προσδοκίες και επακόλουθα τη συμπεριφορά των επενδυτών. Εξάλλου η κυβέρνηση σκοπεύει να ενισχύσει το θετικό μομέντουμ για την αντιστροφή του οικονομικού κλίματος, αρχής γενομένης από αυτή τη εβδομάδα με την κατάθεση του αναπτυξιακού νόμου, με την αξιοποίηση του πακέτου Γιούνκερ και τη συνέχιση της υψηλής απορρόφησης του ΕΣΠΑ στους ρυθμούς του 2015.
 

Με σύνθημα "δίκαιη ανάπτυξη"

Σε σχέση με το σύνθημα "δίκαιη ανάπτυξη", τα παραπάνω αφορούν το σκέλος της ανάπτυξης. "Να ξαναδημιουργήσουμε τον κατεστραμμένο εθνικό πλούτο" έχει αναφέρει επανειλημμένα ο πρωθυπουργός το τελευταίο διάστημα. Από την άλλη μεριά παραμένει ο στόχος της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ως πρωτεύων εθνικός στόχος στον τομέα αυτόν έχει τεθεί η μείωση της ανεργίας και η δίκαιη κατανομή του πλούτου που παράγεται από την ανάπτυξη. "Με ταξική μεροληψία", όπως συνηθίζεται να αναφέρουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ότι "όσα έχει αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας για τη δημιουργία του Ταμείου Εθνικής Αλληλεγγύης ισχύουν πλήρως". Σε αυτό αναμένεται να δοθούν περί τα 700 εκατομμύρια, τα οποία θα διατεθούν για την επέκταση των δικαιούχων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, για την ενίσχυση του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, για να μην χρειαστεί να παρθούν πίσω όσα έχουν λάβει τα προηγούμενα χρόνια οι πολίτες μέσω του ΕΚΑΣ και για να προχωρήσουν οι ωριμάνσεις των ειδικών μισθολογίων.
 

Ο παράγων χρόνος καταλύτης για τους στόχους

Η στρατηγική επιλογή, λοιπόν, είναι η εξάντληση της τετραετίας με συγκεκριμένο σκεπτικό. Φαίνεται πως στην κυβέρνηση αντιλαμβάνονται ότι το έργο της θα κριθεί θετικά μόνο αν κεφαλαιοποιήσει σε "περίοδο ειρήνης", στην καθημερινότητα των πολιτών, όσα κερδήθηκαν στη διαπραγμάτευση. Επιπλέον, για να φανεί ολοκληρωμένο το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, θα πρέπει να προσδιοριστεί ολόκληρο το σχέδιο για την ελάφρυνση του χρέους, το οποίο δεν θα γίνει πολύ νωρίτερα από την περίοδο που λήγει η κυβερνητική θητεία.

Επίσης υπάρχει απόλυτη συνείδηση του ότι, για να προχωρήσει το σχέδιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης και για να γίνει προσέλκυση εγχώριων και ξένων επενδύσεων, χρειάζεται να εμπεδωθεί η νέα προοπτική που διαμορφώνεται σε συνθήκες σταθερότητας.
 

Οι διαδικασίες ανασυγκρότησης της κυβέρνησης

Παράλληλα με τη διαδικασία "ιχνηλάτησης" των συνθηκών που διαμορφώνονται μετά τη συμφωνία του Eurogroup και της στοχοθεσίας που τίθεται μέχρι το τέλος της τετραετίας, η κυβέρνηση εξετάζει τις διαδικασίες για την ανασυγκρότησή της.

Συγκεκριμένα φαίνεται πως δεν θα πραγματοποιηθούν ούτε το συνέδριο του κόμματος ούτε ανασχηματισμός έως το φθινόπωρο, αν και αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί με απόλυτο τρόπο και οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν την εβδομάδα που αρχίζει αύριο. Επιπλέον μοιάζουν να μην έχουν βάση τα σενάρια ενός μεγάλου ανασχηματισμού με πολλά νέα πρόσωπα εκτός ΣΥΡΙΖΑ, όπως είχε αναπαραχθεί από αρκετά ΜΜΕ τις εβδομάδες πριν το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη της κυβέρνησης με μεγάλη διαδρομή στο πλαίσιο του κόμματος και με βαρύνουσα σημασία ως συνομιλητές του πρωθυπουργού φέρονται να εισηγούνται ένα πιο συλλογικό μοντέλο παραγωγής αποφάσεων για τα κρίσιμα και στρατηγικά ζητήματα.

Αυτό αποκτά πιο πρόσφορο έδαφος για την υλοποίησή του μετά τη λήξη της κατάστασης "εκτάκτου ανάγκης" που επικρατούσε το προηγούμενο διάστημα εξαιτίας της διαπραγμάτευσης. Επιπλέον ενισχύεται από τις μεγάλες ανάγκες για την παραγωγή αποτελεσματικής πολιτικής στις πολύ δύσκολες συνθήκες που δημιουργούν το Μνημόνιο και η επιτροπεία των δανειστών και δεδομένων των υψηλών απαιτήσεων των πολιτών από αυτή την κυβέρνηση.

Φοίβος Κλαυδιανός-avgi.gr