Τη θέση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων εταιρειών ύδρευσης, της ΔΕΗ και των αστικών συγκοινωνιών κατέστησε σαφή ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας χθες στη πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ.


Όπως είπε χαρακτηριστικά: "Καμία, το υπογραμμίζω αυτό, ιδιωτικοποίηση σε νερά, ούτε, και σας διαβεβαιώνω, σε ενέργεια, συγκοινωνίες, εννοείται και όλα τα σχετικά. Άρα, δεν τίθεται θέμα ιδιωτικοποιήσεων όλου αυτού του φάσματος των πραγμάτων. Είναι δεδομένο ότι θα παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο".
 

Πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης

Ειδικότερα για τις δημόσιες επιχειρήσεις ύδρευσης σημείωσε πως έχουν τεθεί περιορισμοί δεσμευτικοί μέσω της σχετικής απόφασης του ΣτΕ και δεν αμφισβητείται ότι το 51% παραμένει κρατικό. Για τη ΔΕΗ, ανέφερε πως δεν υπάρχει τέτοια δέσμευση, σημειώνοντας όμως με έμφαση ότι "πολίτικη δέσμευση της κυβέρνησης είναι ότι στον χώρο της ενέργειας θα παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο κατά πλειοψηφία οι μετοχές μας στον ενεργειακό κλάδο. Αυτό είναι πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης, την έχουμε επαναλάβει σε όλους τους τόνους".
 

Το ΤΑΙΠΕΔ έχει ημερομηνία λήξης το 2018

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ανέφερε πως "το ΤΑΙΠΕΔ είναι δεσμευμένο να πουλήσει. Αυτός ήταν ο προηγούμενος θεσμός που κληρονομήσαμε. Ήταν δεσμευμένο να πουλήσει και να δώσει το 100% των εσόδων του. Τώρα που το ΤΑΙΠΕΔ θα ενσωματωθεί στο νέο Ταμείο, ενσωματώνεται μόνο στο κομμάτι των 6,2 δισ. ευρώ που είναι η προηγούμενη δέσμευση. Αυτή είναι και η οροφή των ιδιωτικοποιήσεων". Ενώ απαντώντας σε ερώτηση εάν θα τελειώσει τη δουλειά του το ΤΑΙΠΕΔ και μετά θα μπει στο νέο Ταμείο, δήλωσε "φυσικά και θα τελειώσει."

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε και περιλαμβάνει τις 19 επιχειρήσεις, και αν με αυτές θα τελειώσουν οι αποκρατικοποιήσεις απάντησε: "Όχι. Είναι διαζευκτικό με τα 6,2 δισ. ευρώ. Δηλαδή το ΤΑΙΠΕΔ καλείται να ιδιωτικοποιήσει από όποια λίστα υπάρχει, ή όταν πετύχει τον στόχο του, τελειώνει και τα υπόλοιπα περνούν στο νέο ταμείο. Άρα το ΤΑΙΠΕΔ έχει συγκεκριμένο καταστατικό και έχει ημερομηνία λήξης το 2018".
 

Κόκκινα δάνεια

Σε ό,τι αφορά τα δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία έχουν εξαιρεθεί από την πώληση σε funds με βάση τον πρόσφατο νόμο, κάτι για το οποίο έχουν εγείρει ενστάσεις οι δανειστές, ο υπουργός ανέφερε πως είναι ένα λεπτό θέμα. "Εμείς έχουμε προτείνει δύο, τρεις διαφορετικές λύσεις στο θέμα αυτό, τις οποίες νομίζω ότι θα συζητήσουμε και θα βρούμε λύση" ανέφερε. Σημείωσε επίσης ότι "είπαμε ότι δεν μπορούν να πουληθούν ως έχουν με την εγγύηση του δημοσίου", για να συμπληρώσει πως από τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί η μία προβλέπει να αίρεται η εγγύηση ή να βρεθεί ενδιάμεσο σύστημα στο οποίο να διασφαλίζεται ότι δεν θα έχει αντίκτυπο στον προϋπολογισμό. Συγκεκριμένα, είπε πως η Αθήνα δεν δέχεται να πωληθούν σε επενδυτικά ταμεία (funds) τα κόκκινα δάνεια που είναι εγγυημένα από το ελληνικό κράτος, τα οποία ανέρχονται σε περίπου 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ και προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα.

avgi.gr