Επί τρεις μέρες εξελίσσονταν οι δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδικού Βιβλίου στα δύο σχολεία. Τα παιδιά του νηπιαγωγείου (ολοήμερο και κλασσικό), καθώς και της Τετάρτης, της Πέμπτης και της Έκτης τάξης του Δημοτικού, ήρθαν σε επαφή με διαδραστικό-βιωματικό τρόπο, με το βιβλίο.

Με σημείο αναφοράς το παραμύθι «Ο Κήπος» από το βιβλίο του Χρήστου Τσαντή «Ο μικρός πρίγκιπας συναντά τον Κύριο Καζαντζάκη στο δρόμο της αναζήτησης» και με τη συμμετοχή του συγγραφέα, αναπτύχθηκαν μια σειρά από δραστηριότητες, για τις οποίες θα αφιερώσουμε ειδικό χώρο και χρόνο, ώστε να τις παρουσιάσουμε αναλυτικά. Τα παιδιά είδαν, διάβασαν, έγραψαν, έπαιξαν παιχνίδια ρόλων, ανέδειξαν τις δικές τους βιωματικές αναφορές, παρουσίασαν αυθόρμητα και ζωντανά τις δικές τους εκδοχές της ιστορίας, δούλεψαν συναισθήματα και έννοιες, εκφράστηκαν, ζωγράφισαν, τραγούδησαν, φύτεψαν και μάλιστα έφτιαξαν το δικό τους βιβλίο.

Το υλικό αυτό ακόμα συγκεντρώνεται και βρίσκεται υπό επεξεργασία, έτσι ώστε να το παρουσιάσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η εμπειρία που αποκομίσαμε όλοι ήταν σημαντική και κυρίως… οι εκδηλώσεις δεν έγιναν απλά για να γίνουν. Έγιναν θέτοντας στο επίκεντρο της δράσης τα ίδια τα παιδιά, με αξιοποίηση διαδραστικών-βιωματικών δραστηριοτήτων. Σε επόμενα άρθρα θα παρουσιαστεί αναλυτικά η εμπειρία από τις δράσεις και τις αλληλεπιδράσεις με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

Κλείνοντας αυτή την πρώτη σύντομη αναφορά, θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στις διευθύντριες των δύο σχολείων που πήραν την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση των τριήμερων αυτών εκδηλώσεων, στους εκπαιδευτικούς και σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στις δράσεις και στις αλληλεπιδράσεις μας στο 2ο Δημοτικό Σχολείο και στο 2ο Οικολογικό Νηπιαγωγείο Χανίων.



Δείτε περισσότερα εδώ