Χαρακτηριστικά "ανένδοτου" προσδίδει στην αντιπολιτευτική τακτική της Ν.Δ. ο Κυρ. Μητσοτάκης απευθύνοντας, ταυτόχρονα, κάλεσμα σε πολίτες και κόμματα που ανήκουν σε άλλους χώρους "για να φύγει η κυβέρνηση".

Με τον τρόπο αυτόν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμμετέχει ενεργά στην επιχειρούμενη αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης και της χώρας, όπως αυτή εκφράζεται από τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για νομοθέτηση "υπό αίρεση" μέτρων -κι αυτό παρά το γεγονός ότι η Ν.Δ. αναγκάστηκε χθες, υπό την πίεση της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη, να "ψελλίσει" ότι οι απαιτήσεις του Ταμείου είναι "μη αποδεκτές".

Ο Κυρ. Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα των προθέσεών του κατά τη χθεσινή ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή της Ν.Δ., καθώς δεν περιορίστηκε απλώς στην ολομέτωπη επίθεση κατά του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά έθεσε ως στόχο τη δημιουργία "ενός σαρωτικού κινήματος για να φύγει η κυβέρνηση", όπως χαρακτηριστικά είπε.

"Οφείλουμε να ξεσηκώσουμε την κοινωνία. Να ενώσουμε τη φωνή μας μαζί με όλων εκείνων που ζητούν να φύγει η κυβέρνηση" συνέχισε ο πρόεδρος της Ν.Δ. εκτιμώντας ότι "η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση που καθήλωσε τη χώρα στο χθες έχει αρχίσει". "Το ποτάμι δεν γυρίζει πια πίσω" είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης διερωτώμενος "πόση ζημιά θα κάνει ακόμη στον τόπο ο κ. Τσίπρας πριν οι πολίτες του δείξουν και με την ψήφο τους τον δρόμο της εξόδου".

Σημειωτέον ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης συνέδεσε αυτό το "σαρωτικό κίνημα για να φύγει η κυβέρνηση" με πολιτικό άνοιγμα σε κόμματα και πολίτες άλλων χώρων, πέραν της Ν.Δ. Μάλιστα, αφού απηύθυνε το σχετικό προσκλητήριο, υπογράμμισε: "Ανοιγόμαστε σε νέες δυνάμεις. Συνεργαζόμαστε με όλους τους πολίτες. Αγωνιζόμαστε βήμα βήμα για να κερδίσουμε και πάλι την εμπιστοσύνη τους. Ο δρόμος δεν είναι εύκολος. Υπάρχει σημαντική απόσταση ανάμεσα στα κόμματα και τους πολίτες. Και αυτήν την απόσταση πρέπει να τη γεφυρώσουμε".
 

"Παραιτηθείτε τώρα"

Παράλληλα, όπως προαναφέρθηκε, ο πρόεδρος της Ν.Δ. εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και, βάζοντας άλλο ένα κομμάτι στο παζλ της προσπάθειας αποσταθεροποίησής της, κάλεσε τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί. "Αν ψάχνετε οδό διαφυγής, κ. Τσίπρα, παραιτηθείτε τώρα" είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος ευθέως στον πρωθυπουργό, ενώ έκανε λόγο για "πολιτική του δράματος" και χαρακτήρισε τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για νομοθέτηση "προαιρετικών μέτρων" ως "το τίμημα της προσωπικής αναξιοπιστίας του κ. Τσίπρα".

"Τον προειδοποιώ. Η χώρα δεν αντέχει να ζήσει το δράμα του περσινού καλοκαιριού. Η χώρα δεν αντέχει άλλο τον ανίκανο πρωθυπουργό" συνέχισε χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση "θίασο" που "απαρτίζεται από επαγγελματίες ψεύτες και μεγαλομανείς λαϊκιστές".
 

Παρενθετική πρόταση

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι, παρά το γεγονός πως η Ν.Δ. έχει ενδυθεί ρόλο "τρόικας εσωτερικού" από τότε που, αντί να ζητήσει εξηγήσεις από το ΔΝΤ για τις αποκαλύψεις των Wikileaks, ζητούσε... εξηγήσεις από την κυβέρνηση για τις "υποκλοπές" (μάλιστα, χθες, ο Αδ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έπρεπε να... "αγνοήσει" τις αποκαλύψεις), χθες αναγκάστηκε, κατόπιν των όσων είχε δηλώσει στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η Όλγα Γεροβασίλη, να χαρακτηρίσει "μη αποδεκτά" τα μέτρα που ζητεί το Ταμείο, με μία... παρενθετική πρόταση.

"Ο βαρύς για τους Έλληνες λογαριασμός των 5,4 συν 3,6 δισ. ευρώ, είναι αποτέλεσμα των ερασιτεχνικών χειρισμών της ανίκανης κυβέρνησης Τσίπρα. Με την ανευθυνότητα και την αναξιοπιστία της έδωσε 'χώρο' στους πιστωτές και το ΔΝΤ να απαιτούν πρόσθετα δυσβάστακτα - μη αποδεκτά από τη Νέα Δημοκρατία - μέτρα" επισήμανε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του κόμματος, Γ. Κουμουτσάκος, απαντώντας στην κυβερνητική εκπρόσωπο.

Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές της Ν.Δ., η αξιωματική αντιπολίτευση "προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα", καθώς χθες "ραγδαίες εξελίξεις" προέβλεψε και στην ομιλία του ο Κυρ. Μητσοτάκης. Πάντως, οι ίδιες πηγές χαρακτήριζαν "καταστροφικό" το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος, ενώ απέρριπταν και την οικουμενική λέγοντας ότι "η χώρα χρειάζεται γρήγορες λύσεις, δεν έχει την πολυτέλεια χρόνου που απαιτεί η οικουμενική". Έτσι χαρακτήριζαν ως μόνο αποδεκτό από τη Ν.Δ. σενάριο τις πρόωρες εκλογές.
 

Εκλογή γραμματέα διά βοής

Εν τω μεταξύ, χθες, στην συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής, εξελέγη γραμματέας του κόμματος ο "μητσοτακικός" βουλευτής Ηρακλείου Λευτ. Αυγενάκης, αλλά η εκλογή του έγινε διά βοής υπό τον φόβο αντιδράσεων για την υποψηφιότητά του.

Μελιγγώνης Γιώργος-avgi.gr