ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Το Mega και οι σπασμοί του τέλους εποχής...

Φωτογραφική σύνθεση που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο και αναφέρει τους μισθούς των πρωτοκλασάτων του Megaλου καναλιού. Είναι να απορεί κανείς πως το «φουντάρισμα» του καναλιού δεν επήλθε γρηγορότερα, παρά μόνον μετά την πτώση της κυβέρβησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ του Αντ. Σαμαρά!



ΤΡΑΝΤΑΧΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ της ελληνικής επιχειρηματικότητας, όπως ο όμιλος Βαρδινογιάννη και ο αντίστοιχος του Μπόμπολα, αφήνουν το κανάλι στο οποίο είναι πλειοψηφούντες μέτοχοι να φουντάρει. Δεν γνωρίζω ακριβώς τα σχέδιά τους, αλλά αυτό προκύπτει από την άρνησή τους να πάρουν μέρος στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Άρνηση που, συνυπολογιζόμενης της αδυναμίας (αφού δεν διαθέτει καθαρό χρήμα) του κ. Ψυχάρη να συμμετάσχει, οδηγεί το μεγαλύτερο όνομα της ιδιωτικής τηλεόρασης στην Ελλάδα στο λουκέτο ή, αφού περάσει στα χέρια των δανειοδοτουσών τραπεζών, να μεταπωληθεί. Δεν γνωρίζουμε αν οι τράπεζες, ως νέοι ιδιοκτήτες θα θελήσουν να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό για τις τέσσερις νέες τηλεοπτικές άδειες, ώστε να έχουν και την προστιθέμενη αξία στην πώληση, ή θα πουληθεί ο εξοπλισμός του σε όποιον λάβει άδεια και τον χρειάζεται.

ΠΩΣ όμως έφτασε το μεγάλο κανάλι σε αυτή την κατάσταση χρεοκοπίας. Πριν την οικονομική χρεοκοπία είχε προηγηθεί η χρεοκοπία της αξιοπιστίας της επιχείρησης ενημέρωσης. Τα δελτία ειδήσεων και όλες σχεδόν οι ενημερωτικές εκπομπές είχαν γίνει εργαλεία στα χέρια του κ. Ψυχάρη με την ανοχή των πλειοψηφούντων ομίλων. Το κανάλι ήταν μέσο εξυπηρέτησης των διαφόρων διαπλεκομένων συμφερόντων και όποιου ήθελε χάρες από τον ελέγχοντα την ενημέρωση του σταθμού. Εδώ και καιρό, και ειδικά μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου, το Mega, κυρίως διά του κ. Πρετεντέρη, συνεπικουρούμενου από την κ. Τρέμη, ήταν πιστόλι εκβιασμών της κυβέρνησης Τσίπρα. Κανείς δεν έβλεπε ακόμα το τέλος.

ΑΦΗΣΑΝ την κατάσταση να εξελιχθεί μέχρι το τελικό στάδιο, όπως λέμε στους καρκινοπαθείς, στο σημείο δηλαδή που δεν υπάρχει γιατρειά. Όχι πως θα πάθει κάτι ο πλουσιοπάροχα και δυσανάλογα αμειβόμενος δημοσιογράφος, που έχοντας ξεμείνει από πληροφορίες των κέντρων εξουσίας πουλάει τρομοκρατικές μπούρδες. Το θέμα είναι η λεγόμενη σιωπηλή πλειοψηφία των δημοσιογράφων που ανακάλυψε τις ευθύνες της κάπως αργά. Όσο το μαγαζί ήταν τράπεζα στις συναλλαγές του, κανένα πρόβλημα.

ΓΙΑ να φτάσουμε όμως σε αυτό το σημείο που φτάσαμε, έπρεπε να σπάσει η μία πλευρά του τριγώνου της διαπλοκής. Η πλευρά των τραπεζών. Όσο το τρίγωνο λειτουργούσε, με τα εγχώρια μάνατζμεντ στις τράπεζες να δίνουν εύκολα δάνεια για πολιτικούς σκοπούς, τα πράγματα κυλούσαν. Μόλις η κρίση έφερε την ανακεφαλαιοποίηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και κατά συνέπεια την αυστηρή επίβλεψη της ΕΚΤ, η φούσκα που προϋπήρχε έσκασε. Και έσκασε πρώτα στο Mega.

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ άλλαξαν στάση και εφαρμόζουν τη νομοθεσία χωρίς καθυστέρηση. Τα χρήματα που ζήτησαν από τους μετόχους του Mega δεν καταβλήθηκαν και έτσι ελήφθη η απόφαση να απαιτηθεί όλο το ποσό του ομολογιακού δανείου το οποίο ανέρχεται σε 88 εκατ. ευρώ. Νωρίτερα είχαν ζητήσει να μπουν σε κλειστό λογαριασμό 11,2 εκατ. ευρώ έναντι της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, με το επιχείρημα πως πλέον δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη στους μετόχους, και άλλο 1,5 εκατ. ευρώ που οφείλει το κανάλι ως μειωμένη δόση για το 2016 από το ομολογιακό δάνειο.

ΤΟ MEGA είναι η κορυφή του παγόβουνου. Το παγόβουνο όμως υπάρχει και είναι πολύ μεγάλο από τα χρέη, όχι μόνον όλων των τηλεοπτικών σταθμών, αλλά και των μεγάλων δημοσιογραφικών ομίλων. Μάλιστα στις περισσότερες των περιπτώσεων τα ποσά είναι τόσο μεγάλα και τα έσοδα τόσο μειούμενα που είναι πλέον αδύνατον να αποπληρωθούν. Και καθώς η κάνουλα των θαλασσοδανείων έχει κλείσει, τα κανόνια δεν θα αργήσουν να ακουστούν. Βιώνουμε το τέλος της αμαρτωλής διακυβέρνησης της χώρας από τον φαύλο δικομματισμό και τα διαπλεκόμενα μαζί του συμφέροντα.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ, ακόμα και σήμερα, παρά τα αλλεπάλληλα μηνύματα της κάλπης που εξαέρωσαν το ΠΑΣΟΚ και συρρίκνωσαν τη Ν.Δ., οι ηγεσίες τους παραμένουν δέσμιες και εκβιάσιμες (;) από αυτές τις παλαιές αμαρτωλές σχέσεις. Στη διαδικασία στη Βουλή για τον νέο νόμο, τον πρώτο νόμο για την κανονικότητα των τηλεοπτικών σταθμών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την κ. Γεννηματά και τους υπασπιστές Βορίδη, Βενιζέλο, Λοβέρδο ανέλαβαν την υπεράσπιση της ανομίας στο όνομα της ελευθεροτυπίας! Είναι φανερό πως η διαδικασία της κάθαρσης δεν έχει ολοκληρωθεί. Κάποιοι νομίζουν πως αν ανατρέψουν τη σημερινή κυβέρνηση, θα γλιτώσουν τις ευθύνες και κυρίως τα δανεικά. Μέγα λάθος.

ΑΚΟΜΑ και αν αυτό συμβεί, ακόμα και αν συμβούν τέρατα και σημεία και αναλάβουν άλλες δυνάμεις τη διακυβέρνηση, η ελληνική κοινωνία δεν θα μείνει αδρανής. Και δεν θα μείνει αδρανής διότι ακόμα και με φυσικούς όρους επιβίωσης η αντίδραση θα είναι εκρηκτική. Η κρίση στη χώρα δεν είναι μόνον ή κυρίως οικονομική και η κάθαρση δεν αφορά μόνον τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Η χώρα σε όλους τους τομείς χρειάζεται επειγόντως επανίδρυση σε νέες βάσεις και με κανόνες σεβαστούς από όλους. Πρόκειται, χωρίς υπερβολή, για ανάγκη επιβίωσης του έθνους και καμιά δεξιά παρένθεση, με τη βοήθεια των διαπλεκόμενων και την τύφλα του αριστερισμού, δεν θα μπορέσει να ματαιώσει αυτήν την ανάγκη.

Χρήστου Δημήτρης-avgi.gr
dchristou52@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: