ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Προς τρίμηνη παράταση για το αγγελιόσημο

Προς τρίμηνη παράταση για το αγγελιόσημο

Από τη χθεσινή τριμερή συνάντηση εργοδοτών του Τύπου και των ΜΜΕ, εργαζομένων και κυβέρνησης, σχετικά με το μέλλον του ΕΔΟΕΑΠ


Αμετακίνητοι οι δημοσιογράφοι - Ναι στον διάλογο λένε οι εργοδότες -  Ερώτηση στην Κομισιόν από τον Στέλιο Κούλογλου


Τρίμηνη παράταση θα πάρει, όπως όλα δείχνουν, το αγγελιόσημο, ο φόρος στη διαφήμιση που καταβάλλεται ως κύριος πόρος στα δημοσιογραφικά ταμεία -καθώς οι εργοδότες δεν καταβάλλουν ή καταβάλλουν ελάχιστη εργοδοτική εισφορά.
Η παράταση, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο, θα δοθεί προκειμένου στο μεσοδιάστημα οι εργοδότες (δηλαδή εκδότες, ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών, ιδιοκτήτες ιστοσελίδων και ιδιοκτήτες ραδιοφωνικών σταθμών) από κοινού με τους εργαζόμενους (δημοσιογράφους, προσωπικό, τεχνικούς κ.ά.) να συμφωνήσουν σχετικά με τον πόρο του ΕΔΟΕΑΠ, ταμείου υγείας και επικούρησης των δημοσιογράφων.
Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα που προέκυψαν χθες μετά την τριμερή συνάντηση εργοδοτών του Τύπου και των ΜΜΕ, εργαζομένων και κυβέρνησης, σχετικά με το μέλλον του ΕΔΟΕΑΠ. Το ταμείο, σύμφωνα με όλες τις μέχρι τώρα ενδείξεις, μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία του, όμως θα πρέπει το επόμενο διάστημα να προσδιοριστεί ο πόρος χρηματοδότησής του. Θα είναι αποκλειστικά οι εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών όπως σε όλα τα επικουρικά ταμεία; Ή θα είναι μαζί με τις εισφορές των εργαζομένων ένα ποσοστό που θα υποχρεωθούν να καταβάλλουν οι εργοδότες ανάλογα με τη διαφήμιση που εισπράττουν; Ή μήπως θα είναι ένας συνδυασμός;

Αμετακίνητοι οι δημοσιογράφοι
Οι ενώσεις των δημοσιογράφων δεν φαίνεται, προς το παρόν τουλάχιστον, να ανταποκρίνονται στην πρόσκληση της κυβέρνησης για διάλογο προκειμένου να διατηρήσουν έστω μέρος του υψηλού επιπέδου επικούρησης και περίθαλψης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η θέση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών - ΠΟΕΣΥ, μετά μάλιστα τη χθεσινή τριμερή συνάντηση εργοδοτών του Τύπου και των ΜΜΕ, εργαζομένων και κυβέρνησης, παραμένει αμετακίνητη. Οι δημοσιογράφοι ζητούν την παραμονή στο σημερινό καθεστώς και συγκεκριμένα επιμένουν:
* Στη διατήρηση του ΕΤΑΠ - ΜΜΕ (ταμείου κύριας σύνταξης) ως ανεξάρτητου, ενιαίου και αυτοτελούς ταμείου στα ΜΜΕ με ένταξη στην ασφάλισή του όλων των κατηγοριών εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης.
* Στη διασφάλιση του αγγελιοσήμου με επέκτασή του στα διαδικτυακά ΜΜΕ, ως πόρου χρηματοδότησης των ταμείων κύριας (ΕΤΑΠ - ΜΜΕ) και επικουρικής (ΕΔΟΕΑΠ) ασφάλισης.

Ναι στον διάλογο λένε οι εργοδότες
Από την πλευρά τους οι εργοδότες φαίνεται να έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, ανάλογα με το ύψος των εργοδοτικών εισφορών που θα κληθούν να καταβάλλουν με το νέο καθεστώς, δηλαδή ανάλογα με την επιβάρυνση την οποία θα δεχθούν.
Σύμφωνα με πληροφορίες η θέση των εκδοτών εφημερίδων είναι να παραμείνει το αγγελιόσημο ως έχει σήμερα, καθώς οι εκδότες απαλλάσσονται από την εργοδοτική εισφορά, η δε επιβολή της θα αυξήσει το κόστος εργασίας στις εφημερίδες γύρω στο 20%.
Οι εκδότες των διαδικτυακών ιστοσελίδων βλέπουν με καλό μάτι, τουλάχιστον σε πρώτη ανάγνωση, την πιθανότητα να μειωθεί το βάρος της εργοδοτικής εισφοράς που καταβάλλουν σήμερα, όμως είναι αντίθετοι στον φόρο επί της διαφήμισης, πολύ περισσότερο που μεγάλο μέρος της διακινείται από το εξωτερικό, μέσω Google. Ωστόσο ούτε οι εκδότες εφημερίδων ούτε οι εκδότες Διαδικτύου έχουν ακόμη τοποθετηθεί επισήμως.
Αναλυτική ανακοίνωση με τις προτάσεις τους εξέδωσαν ωστόσο οι ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών μέσω της ένωσής τους, της Ένωσης Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας - ΕΙΤΗΣΕΕ. Η Ένωση δηλώνει «έτοιμη να συζητήσει μια βιώσιμη λύση που είναι προς το μακροπρόθεσμο συμφέρον των εργαζομένων στις τηλεοπτικές επιχειρήσεις - μέλη της», θέτοντας πάντως σειρά προϋποθέσεων, όπως π.χ. η συμμετοχή τους στη διοίκηση του επικουρικού / υγειονομικού ταμείου, αλλά και η ένταξη των τεχνικών τηλεόρασης, προκειμένου να μειωθεί η εργοδοτική εισφορά τους. Συγκεκριμένα, ζητούν:
* Να πραγματοποιηθεί σε βάθος έλεγχος στο ταμείο για να προσδιοριστούν τα οικονομικά μεγέθη και το κόστος λειτουργίας του. Να προσκομιστούν οι αυτονόητες μελέτες (αναλογιστική κ.λπ.) και να τεκμηριωθεί η βιωσιμότητα της όποιας πρότασης χρηματοδότησης.
* Να υπάρξει συγκεκριμένη πρόταση χρηματοδότησης από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας.
* Να ασφαλιστεί το σύνολο του προσωπικού όλων των μέσων χωρίς εξαιρέσεις.
* Οι παροχές του ταμείου να είναι καλύτερες από αυτές που θα παρέχουν ο ΕΟΠΠΥ και το ΕΤΕΑΠ, διαφορετικά δεν έχει νόημα η πρόταση - συζήτηση.
* Οι επιπλέον παροχές να δικαιολογούν το επιπλέον κόστος.
* Στο κόστος λειτουργίας να συνεισφέρουν αναλογικά όλοι οι εργοδότες, συμπεριλαμβανομένου και του Διαδικτύου.
* Να διασφαλιστεί η είσπραξη των εισφορών και να νομοθετηθεί το αναγκαίο πλαίσιο.
* Να διασφαλιστεί η σωστή διοίκηση και λειτουργία του ταμείου με συμμετοχή και των εργοδοτών.
* Να ενημερώσει το υπουργείο τι θα γίνει με τους εργαζόμενους και τις μέχρι τότε εισφορές τους σε περίπτωση που στο μέλλον το ταμείο παύσει να είναι βιώσιμο.

Ερώτηση στην Κομισιόν από τον Στέλιο Κούλογλου
Παρέμβαση στο Ευρωκοινοβούλιο για την τύχη του ταμείου υγείας των δημοσιογράφων έκανε, με επίκαιρη ερώτησή του προς την Κομισιόν, ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα τα ΜΜΕ στην Ελλάδα υπογραμμίζοντας ότι οι δημοσιογράφοι εξασφάλιζαν περίθαλψη και επικούρηση χάρη σε ειδικό φόρο επί της διαφήμισης, ο οποίος καταργείται, σύμφωνα με απαιτήσεις της τρόικας.
«Με αυτόν τον τρόπο ο ΕΔΟΕΑΠ οδηγείται σε χρεοκοπία, πραγματική τραγωδία για τους 143 εργαζόμενους του ΕΔΟΕΑΠ και κυρίως τους 18.000 άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένους που μένουν χωρίς ούτε καν φαρμακευτική περίθαλψη» σημειώνει ο Στ. Κούλογλου και ρωτάει την Ε. Επιτροπή: α) Εάν συμφωνεί με τις απαιτήσεις της τρόικας, όταν μάλιστα ο κρατικός προϋπολογισμός καλείται πλέον να αναλάβει σύνταξη, πρόνοια, καταπολέμηση δημοσιογραφικής ανεργίας. β) Tι σκοπεύει να κάνει για την υπεράσπιση της ελευθεροτυπίας στην Ελλάδα.

Νταρζάνου Αγγέλα - avgi.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: