Τ. Γιαννίτσης: «Πρέπει να συμπράξουν περισσότερες
δυνάμεις για να λυθεί»
«Έχουμε ταξικές διαφορές. Εγώ είμαι ταξικός αποστάτης. Εγώ δεν υπερασπίζομαι την ομάδα μου. Δεν υπερασπίζομαι αυτούς που βγάζουν 50.000 και 60.000. Υπάρχουν προλετάριοι. Τα συμφέροντα των δικηγόρων δεν είναι ενιαία.
Άλλα είναι τα συμφέροντα αυτού που δουλεύει με μπλοκάκι και που είναι σκλάβος της μεγάλης επιχείρησης που έχει 50 και 100 δικηγόρους και άλλα είναι τα συμφέροντα του ιδιοκτήτη της επιχείρησης αυτής, που στην πραγματικότητα δεν είναι δικηγόρος. Είναι μεγαλοεπιχειρηματίας».
Τα παραπάνω τόνισε ο υπ. Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος σε αντιπαράθεση με τον πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας Β. Αλεξανδρή, ο οποίος είχε κληθεί στην συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής μαζί με άλλους 21 εκπροσώπους φορέων για να τοποθετηθεί επί του ασφαλιστικού.
Και ο Υπουργός συνέχισε λέγοντας:
«Σας λέω, λοιπόν, ανοιχτά ότι και σε αυτό το σημείο εμείς είμαστε με τους πολλούς, με τη συντριπτική πλειονότητα και όχι με τους λίγους και αυτό είναι το χαρακτηριστικό της δικής μας μεταρρύθμισης. Το 90% κερδίζει. Αυτοί που δεν έχουν φωνή κερδίζουν. Οι αδύναμοι κερδίζουν. Αυτοί που είναι έξω από την αγορά εργασίας κερδίζουν. Αυτοί που βγάζουν 1.000 ευρώ και κάτω κερδίζουν. Αυτοί που είναι με το μπλοκάκι κερδίζουν».
«Το 90% των ασφαλισμένων κερδίζουν από αυτή την μεταρρύθμιση». Μάλιστα δεν απέφυγε τις ιστορικές συγκρίσεις σημειώνοντας πως «η μεταρρύθμιση την οποία κάνουμε είναι πρωτοφανής για την έκτασή της στην Ελλάδα».
«Από το 1932 ο Ελευθέριος Βενιζέλος ήθελε να υπάρχει ένα σύστημα, ένας ενιαίος φορέας κοινωνικής ασφάλισης και δεν έχει και ανάλογο με τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη, ακριβώς γιατί χαρακτηρίζεται από τον κοινωνικό χαρακτήρα, από τη φροντίδα για τους αδύναμους και τελικά, για την μέριμνα την θετική για την μεγάλη πλειονότητα του ελληνικού λαού».
Τ. Γιαννίτσης: Πρέπει να συμπράξουν περισσότερες δυνάμεις
Στην ακρόαση φορέων είχε προσκληθεί (μετά από πρόταση του Ποταμιού) και τοποθετήθηκε ο πρώην υπουργός Τ. Γιαννίτσης, ο οποίος τόνισε ότι ο χρόνος αναφοράς της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης πρέπει να είναι μεγάλης διάρκειας.
«Το ασφαλιστικό δεν μπορεί να λύνεται με επιμέρους λύσεις που κρατούν ελάχιστα και δημιουργούν αναστάτωση στην κοινωνία, αιφνιδιασμούς, ο χρόνος αναφοράς του ασφαλιστικού πρέπει να είναι μεγάλος, μεγάλης διάρκειας. Όλες οι χώρες που κάνουν μία μεγάλη αλλαγή στο ασφαλιστικό πάνε για 20-25 χρόνια και πάνω, μπορεί να ακούγεται ουτοπικό, αλλιώς είμαστε στην ιστορία στη συζήτηση που είμαστε κι αλλιώς η ισορροπία του ασφαλιστικού δεν επιτυγχάνεται μέσω βελτίωσης, αλλά μέσω συνεχούς μείωσης των αριθμών και άρα και των εισοδημάτων και των συντάξεων», είπε.
Μάλιστα υπογράμμισε ότι «το ασφαλιστικό είναι τόσο σημαντικό και κρίσιμο θέμα που πρέπει να συμπράξουν περισσότερες δυνάμεις για να λυθεί». «Δεν είναι αυτονόητο ποιες θα είναι αυτές, αλλά νομίζω ότι είναι ένα σημείο που θα πρέπει να λεχθεί», πρόσθεσε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου