ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Ρύθμιση εργόσημου για τους αλλοδαπούς εργάτες γης



Οι βουλευτές Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ  Κώστας Σπαρτινός και Ανδρέας Ριζούλης συνυπέγραψαν και κατέθεσαν τροπολογία  η οποία ρυθμίζει μια σειρά σημαντικά ζητήματα εποχιακών εργατών γης. Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων «Αγροτικοί συνεταιρισμοί, μορφές συλλογικής οργάνωσης του αγροτικού χώρου και άλλες διατάξεις», έγινε δεκτή από τον Υπουργό και ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σύμφωνα με το καθεστώς που ίσχυε μέχρι τώρα, ο αριθμός των αλλοδαπών εργατών γης κάθε χρονιά προσδιοριζόταν με υπουργική απόφαση και σε συγκεκριμένα πλαίσια. Ο αριθμός αυτός ήταν μικρός και δεν επαρκούσε για την κάλυψη των αναγκών συγκομιδής, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να καταφεύγουν οι αγρότες στην απασχόληση παράτυπα διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών, υπό την πίεση της ανάγκης συγκομιδής σε ορισμένο χρόνο και λόγω της μη εύρεσης προσωπικού που θα μπορούσε να απασχοληθεί με νόμιμες συμβάσεις εργασίας.
Με τη διάταξη που πλέον αποτελεί νόμο του κράτους, οι αγρότες μπορούν να εκπληρώσουν την κοινωνική και ασφαλιστική τους υποχρέωση προς τους παράτυπα διαμένοντες αλλοδαπούς εργάτες γης που θα απασχολήσουν καθώς και την υποχρέωση καταβολής μισθού, δίνοντας πλέον τη δυνατότητα στους αγρότες να συμπεριλάβουν τη δαπάνη αυτή στα λειτουργικά έξοδα της επιχείρησής τους και έτσι να παρουσιάζουν την πραγματική οικονομική εικόνα τους.
Προβλέπεται η διαδικασία αιτήματος προς την αρμόδια αποκεντρωμένη διοίκηση για κατ’ εξαίρεση απασχόληση αλλοδαπών εργατών, με ελεγχόμενο τρόπο, ώστε να μην υπάρχουν ζητήματα καταστρατήγησης της διάταξης.
Με την εν λόγω διάταξη, το ασφαλιστικό σύστημα θα τροφοδοτείται πλέον με εισφορές οι οποίες είχαν χαθεί τα προηγούμενα χρόνια, ενώ ταυτόχρονα θεσμοθετείται ο σεβασμός απέναντι στην προσωπικότητα και την εργασία των αλλοδαπών εργατών γης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: