Χωρίς σημάδια σύγκλισης ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 7 το απόγευμα η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στο ζήτημα των προληπτικών μέτρων που ζητούν οι δανειστές σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% στο πρωτογενές πλεόνασμα το 2018.


Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει ανοικτό το ενδεχόμενο για νέα συνάντηση με τους Θεσμούς αύριο Τετάρτη, αλλά ωστόσο παραμένει αδιευκρίνιστο αν θα πραγματοποιηθεί το Eurogroup την Μεγάλη Πέμπτη.

Όπως είπε ο Ε. Τσακαλώτος, την διακοπή ζήτησαν οι επικεφαλής των κλιμακίων, προκειμένου να διαβουλευτούν μεταξύ τους και με τους πολιτικούς προϊσταμένους τους.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε, επίσης, ότι η ελληνική πλευρά δεν θα δεχθεί να περιληφθούν συγκεκριμένα μέτρα στο πακέτο των «προληπτικών» παρεμβάσεων ύψους 3,6 δισ. ευρώ. Επισήμανε, πως «αυτήν την πρόταση την έχουμε απορρίψει», χωρίς, ωστόσο, να αποκλείσει να υπάρξει εμμονή από το ΔΝΤ στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων.

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι η νομοθέτηση υπό αίρεση είναι αντίθετη με το ελληνικό Σύνταγμα και με το διεθνές νομικό σύστημα. Οι νόμοι που ψηφίζονται στο ελληνικό κοινοβούλιο έχουν άμεση εφαρμογή και η ισχύς τους παύει μόνο με άλλον νόμο. 

Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει ολοκληρωμένη επιχειρηματολογία, με την οποία τεκμηριώνεται ότι η νομοθέτηση προληπτικών μέτρων είναι αρνητική για το οικονομικό κλίμα καθώς προεξοφλεί την αποτυχία του προγράμματος και αποτρέπει τις επενδύσεις.

Αν δεν υπάρξει σύγκλιση μέχρι και αύριο Τετάρτη, οι δανειστές θα αναχωρήσουν έως την Μ. Παρασκευή από την Αθήνα για να επιστρέψουν ξανά τις πρώτες ημέρες του Μαΐου.

Όσον αφορά στο "βασικό" πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ μεγάλο μέρος του είναι ήδη στη Βουλή, (ασφαλιστικό και φορολογικό που συζητούνται στις Επιτροπές) αλλά σε αυτό το πεδίο παραμένει ανοικτό  το αφορολόγητο  ως το βασικό "αγκάθι" στη συμφωνία, με την ελληνική πλευρά να φαίνεται πως έχει υπαναχωρήσει στα 8.900 ευρώ. Αντιθέτως οι διατάξεις για το 1,8 δισ. ευρώ των έμμεσων φόρων φέρεται να έχουν συμφωνηθεί. Στο πεδίο των κόκκινων δανείων γίνεται λόγος για μεγάλη σύγκλιση.

Αγουρίδης Γιάννης-avgi.gr