Δεν προσήλθε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, επικαλούμενος βεβαρημένο πρόγραμμα. Η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου επιτέθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον Υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη και την «Αυγή».

Συγκεκριμένα:

-έκανε λόγο για «δυστροπούντα Πρόεδρο», επειδή δεν της έχει διαβιβάσει τα πρακτικά του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών μετά το δημοψήφισμα.

-κατήγγειλε ότι ο Αλ. Φλαμπουράρης, όταν ελήφθη η απόφαση κλήσης του Γ. Στουρνάρα της ζήτησε «να μην τον ζορίζει».

-κατηγόρησε την «Αυγή» λέγοντας ότι εμφάνισε «μία φερόμενη ανακοίνωση του Προεδρείου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ» ως αληθινή και «δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ότι γεγονότα δεν κατασκευάζουν οι εφημερίδες, αλλά τα δημιουργούν δημοσιογράφοι που δεν πρέπει να είναι εντεταλμένοι κομματικοί».

Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας δεν είχε απαρτία (συμμετείχαν εκτός της Προέδρου μόνο ο Θανάσης Πετράκος και η Ραχήλ Μακρή από την ΛΑΕ, ενώ παρευρίσκεται και ο Θωμάς Κώτσιας επίσης από την ΛΑΕ), ωστόσο η συνεδρίαση συνεχίζεται κανονικά με την Ζ. Κωνσταντοπούλου να κάνει λόγο για βίαιη προσαγωγή του Διοικητή της ΤτΕ. «Η Επιτροπή εφόσον συνέλθει και συγκροτηθεί, μπορεί να αποφασίσει βίαιη προαγωγή. Η πραγματικότητα είναι ότι αυτοί που δεν παρίστανται εμποδίζουν την βίαιη προσαγωγή του Γ. Στουρνάρα», είπε χαρακτηριστικά.

Στην επιστολή του ο Γ. Στουρνάρας επικαλείται το επιβαρυμένο πρόγραμμα του και δηλώνει ότι θα προσέλθει στη Βουλή μετά τις εκλογές και τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Η Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε πως όταν απεστάλησαν οι κλήσεις για εξέταση του Γ. Στουρνάρα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και στην Επιτροπή ΔΕΚΟ «σε τυχαία συνάντησή μου με τον Υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη στο διάδρομο της πρωθυπουργικής πτέρυγας στη Βουλή μου είπε «μην τον ζορίζεις». Του είπα ότι «αυτό που είπες δεν το άκουσα και μην μου κάνεις τέτοιες παρακλήσεις».

Ενημέρωσα τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο οποίος εξεπλάγην. Δεν ξέρω αν άλλαξε κάτι. Η δική μου απόφαση ως Προέδρου είναι η απόφαση της Επιτροπής να προσκαλέσει Γ. Στουρνάρα να εξεταστεί. Αν κάποιοι επιχαίρουν για το γεγονός ότι ο Γ. Στουρνάρας με δηλώσεις εμφανίζεται να επιχαίρει των κυβερνητικών μνημονιακών επιλογών, ας αναλάβει τις ευθύνες τους».

Ακόμη η Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε πως 2 δημοσιεύματα στις εφημερίδες «Βήμα» και «Νέα» αναφέρουν ότι ο Γ. Στουρνάρας ήταν στην Σύρο.

Επίσης επιτέθηκε στον καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο που, όπως είπε υπερασπίσθηκε τον Διοικητή της ΤτΕ. Υπενθύμισε η Ζ. Κωνσταντοπούλου ότι ο Ν. Αλιβιζάτος προτάθηκε από το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ για Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ότι ήταν «συστεγαζόμενος με τον σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο πανεπιστήμιο». «Το τι εκπροσωπεί ο καθένας είναι σαφές», είπε και πρόσθεσε: «είναι τιμή για εμένα τέτοια πρόσωπα να μου λένε πόσο κακά ασκώ τα καθήκοντά μου. Είναι σαφές ότι το σύστημα Σημίτη και η ομάδα που έχουν συμπράξει σε αυτό το σύστημα αισθάνονται άσχημα όταν κάποιοι ανοίγουν το καπάκι αυτής όζουσας κατάστασης».