Την τελική κρίση για την υπόθεση θα έχει το Συμβούλιο Εφετών, που θα αποφασίσει το επόμενο διάστημα με βούλευμά του για το ποιους και για ποιες κατηγορίες θα παραπέμψει


Την παραπομπή 40 ατόμων για την υπόθεση των «επισφαλών δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου» ζητεί στην πρότασή της η Εισαγγελέας Μαρία Σουκουρά-Κατσιδάκη. Ανάμεσα στους κατηγορουμένους είναι επιχειρηματίες, εφοπλιστές και ανώτερα τραπεζικά στελέχη. Η εισαγγελέας εκτιμά ότι η ζημιά του Δημοσίου ανέρχεται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ, ενώ γίνονται αναφορές για δάνεια που έγιναν σπίτια ή κατέληξαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Σύμφωνα με την δικογραφία, οι κατηγορούμενοι πρέπει να λογοδοτήσουν για σειρά κακουργηματικών πράξεων, ορισμένες από τις οποίες τιμωρούνται ακόμη και με την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

Χαρακτηριστικά η εισαγγελέας αναφερόμενη στην εκκαθάριση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και τον διαχωρισμό της τράπεζας σε υγιή και προβληματικά περιουσιακά στοιχεία αναφέρει ότι: «Στην κατηγορία των ‘'Μη Μεταβιβαζόμενων Στοιχείων'', υπήχθη μια σειρά από δανειακές συμβάσεις, τις οποίες το νέο Τ.Τ. αναγκάσθηκε να καταγγείλει την 3-10-2011, καθόσον τα δάνεια αυτά δεν εξυπηρετούνταν και οι δανειολήπτες δεν τηρούσαν τους όρους των συμβάσεων. Πρέπει δε να τονιστεί, ότι η ανωτέρω μεταβίβαση, χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο, ιδρύθηκε με το Ν. 3864/2010, με σκοπό την στήριξη του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος».

Αναφορικά με τη ζημία που προκλήθηκε σε βάρος της Τράπεζας και του Δημοσίου, η Εισαγγελέας τονίζει στην πρότασή της ότι «η συνολική εκτιμηθείσα ζημία της περιουσίας της ανέρχεται στο ποσό των 209.768.000 ευρώ, με τη συνολική ανεπάρκεια προβλέψεων να διαμορφώνεται στο ποσό των 88.077.000 ευρώ- συγκεκριμένα η πιθανή ζημία για τις ελεγχθείσες επιχειρηματικές πιστοδοτήσεις... ανήλθε στο ποσό των 208.154.000 ευρώ και επακόλουθα η ανεπάρκεια των προβλέψεων ανήλθε στο ποσό των 87.699.000 ευρώ».

Την τελική κρίση για την υπόθεση θα έχει το Συμβούλιο Εφετών, που θα αποφασίσει το επόμενο διάστημα με βούλευμά του για το ποιους και για ποιες κατηγορίες θα παραπέμψει.