ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 16 Αυγούστου 2018

Παρέμβαση Σπίρτζη - Τράπεζες δεσμεύουν λογαριασμούς πυρόπληκτων

Αυστηρότερο για τις εταιρείες το πλαίσιο ενόχλησης  δανειοληπτών



Αναφορά προς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, προκειμένου να διερευνηθούν οι καταγγελίες που αφορούν δεσμεύσεις ποσών από τραπεζικά ιδρύματα, τα οποία έχουν καταβληθεί ως οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου, κατέθεσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, σύμφωνα με ενημέρωση του πρακτορείου ΑΜΠΕ.

Η κατάθεση της αναφοράς, όπως ενημερώνει με σημερινή ανακοίνωση το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, έγινε από τον κ. Σπίρτζη την Τρίτη 14 Αυγούστου.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται πως τα στελέχη του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών κατέβαλαν και συνεχίζουν χωρίς διακοπή, την καθημερινή μάχη για την εξυπηρέτηση των πληγέντων συμπολιτών μας και συμπληρώνεται: «Ολοκλήρωσαν τις αυτοψίες, καταβάλλουν τα βοηθήματα, συνεργάζονται με άλλους δημόσιους φορείς και υπουργεία, ώστε οι αυτοψίες να διευκολύνουν τις διαδικασίες και τους ελέγχους. Καταπολέμησαν τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και σε συνεχή συνεργασία με την ΑΔΑΕ προχωρούν σε ελέγχους για την έγκυρη και έγκαιρη καταβολή των βοηθημάτων».

Στη συνέχεια σημειώνεται πως την ίδια ώρα που πρώτη προτεραιότητα όλων είναι η διευκόλυνση των πληγέντων και υπάρχει συνεχής εγρήγορση των υπηρεσιών, υπάρχουν καταγγελίες ότι ορισμένα τραπεζικά ιδρύματα αδιαφορούν χωρίς να υπολογίζουν τον ανθρώπινο πόνο «χωρίς να υπολογίζουν την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εξεδόθη μετά τις πυρκαγιές που έπληξαν τις περιοχές της Περιφέρειας Αττικής (ΦΕΚ Α 128/26-07-2018) και με την οποία τέθηκαν σε ισχύ τα μέτρα ανακούφισης των πυρόπληκτων, όπου προβλέπεται ρητά, η εξαίρεση αποζημιώσεων και βοηθημάτων, τα οποία «θεωρούνται αφορολόγητα, ανεκχώρητα και ακατάσχετα στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων».

Το υπουργείο Υποδομών επισημαίνει ότι στα καταθετήρια του υπάρχει ρητή διατύπωση με την ένδειξη «χορήγηση επιδόματος έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης σε πληγέντες, καταβολή της έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης της παραγράφου 1 του άρθρου 12 της από 26-7-2018 Π.Ν.Π».

Για τον λόγο αυτό, όπως εξηγεί, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών με αφορμή καταγγελίες τέτοιων περιστατικών, ζητά από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να τις διερευνήσει και να προχωρήσει σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες για την τήρηση και διασφάλιση της νομιμότητας και την αποφυγή τυχόν έκνομων ενεργειών.


Αυστηρότερο για τις εταιρείες το πλαίσιο ενόχλησης  δανειοληπτών

Στο μεταξύ, μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου προβλέπεται στη σχετική απόφαση της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή ότι θα έχει ολοκληρωθεί το έργο της ομάδας εργασίας που συγκροτήθηκε με σκοπό να προσδιοριστούν οι ανάγκες για τη βελτίωση του ν. 3758/2009 «Εταιρείες Ενημέρωσης Οφειλετών για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις και άλλες διατάξεις». Η πρώτη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε, ήδη, ενώ η επόμενη έχει προσδιοριστεί για τις 6 Σεπτεμβρίου 2018.

Το πόρισμα της ομάδας θα τεθεί σε διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς, ώστε οι διατάξεις που τροποποιούν το νόμο 3758/2009 να κατατεθούν στη Βουλή το φθινόπωρο.

Η ομάδα δουλεύει σε πέντε βασικές ενότητες. Ειδικότερα: 1) Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (GDPR): Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, 2) Δικηγορικές εταιρείες 3) Πεδίο εφαρμογής του ν. 3789/2009 4) Διάφορα θέματα όπως συχνότητα οχλήσεων, κυρώσεις, χρονικό διάστημα υποβολής καταγγελιών, κ.α. και 5) Νομοτεχνική βελτίωση του νόμου.

Ιδιαίτερα για το θέμα της ενόχλησης των οφειλετών από τις εισπρακτικές εταιρείες στόχος είναι η αυστηροποίηση των όρων λειτουργίας τους αλλά και ο καλύτερος έλεγχος των δικηγορικών γραφείων που δραστηριοποιούνται συστηματικά και σε μεγάλη κλίμακα στην ενημέρωση οφειλετών για ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, από τις 652 καταγγελίες που έγιναν το 2017 στην αρμόδια υπηρεσία σχετικά με εταιρείες ενημέρωσης δανειοληπτών, οι 255 αφορούσαν δικηγορικά γραφεία και διαβιβάστηκαν στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι κατάλληλες πειθαρχικές διαδικασίες που ορίζει ο Κώδικας Δεοντολογίας των δικηγόρων. Κι αυτό διότι η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή δεν μπορεί να παρέμβει σε αυτές τις περιπτώσεις, αφού το μόνο αρμόδιο όργανο είναι το πειθαρχικό όργανο των δικηγόρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: