ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

Ενοχλεί το νέο σύστημα φιλοξενίας παιδικών σταθμών


Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος Κ. Πελετίδης μιλώντας ενώπιον μικρού αριθμού γονέων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, τόνισε μεταξύ άλλων, όπως συνήθως, ότι για την έλλειψη της αναγκαίας απορρόφησης παιδιών στους παιδικούς σταθμούς ότι φταίει το Υπουργείο.


Την διαφωνία του εξέφρασε ο Δήμαρχος Πατρέων Κ. Πελετίδης και κάλεσε τους γονείς των παιδιών για να τους την κοινοποιήσει!


Με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής πραγματοποιήθηκε  την Τρίτη 20-9-2016, στην Αγορά Αργύρη, συνάντηση με τους γονείς των παιδιών που φιλοξενούνται στο Δημοτικό Βρεφοκομείο και στους  Παιδικούς σταθμούς, αλλά και με γονείς τα παιδιά των οποίων έχουν αποκλειστεί, ανεξάρτητα από τη μορφή που έχουν επιλέξει (μοριοδότηση -  ΕΣΠΑ).

Από τη Δημοτική Αρχή, εκτός από τον Δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη, παρόντες είναι η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού Ανδρέας Αθανασόπουλος, καθώς και ο Πρόεδρος και η Αντιπρόεδρος του ΚΟΔΗΠ, Θόδωρος Τουλγαρίδης και Ελένη Μπιρλή.

Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος Κ. Πελετίδης μιλώντας ενώπιον μικρού αριθμού γονέων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, τόνισε μεταξύ άλλων, όπως συνήθως, ότι για την έλλειψη της αναγκαίας απορρόφησης παιδιών στους παιδικούς σταθμούς ότι φταίει το Υπουργείο, όταν είναι γνωστό ότι με τα επιδόματα που έδωσε στους γονείς, όσοι προτιμούσαν κατευθύνονταν στους ιδιωτικούς σταθμούς, καθώς η μεν ανάγκες αυξάνονταν καθώς 14 χιλ. παιδιά επιπλέον έπρεπε να φιλοξενηθούν σε παιδικούς σταθμούς, οι δε δήμοι ήσαν ανεπαρκείς να καλύψουν την ζήτηση.

Το γεγονός ότι με το σύστημα αυτό παύουν οι δήμαρχοι να αποτελούν το σημείο αναφοράς και ως εκ τούτου, ρουσφετολογικής εξυπηρέτησης των γονέων, είναι αυτό που ενοχλεί και προκαλεί αντιδράσεις. 

Σε αυτά δεν αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Πατρέων, είπε όμως πολλά άλλα, χρήσιμα για την ανάπτυξη κομματικο-πολιτικού διαλόγου ή αλλιώς προπαγάνδας!    

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο, που εξέδωσε η υπηρεσία του Δήμου Πατρέων, ο δήμαρχος Κ. Πελετίδης είπε τα παρακάτω:



Ελένη Μπιρλή - Κ. Πελετίδης.

«Αγαπητοί γονείς,

Γνωρίζετε πως οι αλλαγές που έκανε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στo  πρόγραμμα του ΕΣΠΑ  και ταυτόχρονα η δραματική μείωση στην  χρηματοδότηση του, έχει φέρει σε πραγματικό αδιέξοδο πολλές νέες οικογένειες όπως εσείς, έφερε δε σε δεινή θέση και τον ίδιο το Δήμο, ο οποίος καλείται να διαχειριστεί μια  δύσκολη κατάσταση, για την οποία δεν φέρει καμία απολύτως ευθύνη.

Η συνολική κατάσταση της υποχρηματοδότησης των Δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό, η απαγόρευση των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού επιδεινώνουν την κατάσταση, και αυτό αφορά στο σύνολο των γονιών. Και αυτών που τα παιδιά τους πάνε τελικά σε Παιδικό Σταθμό, και εκείνων που δεν κατάφεραν να βρουν θέση, με όποιο τρόπο κι αν έχουν επιλέξει για να καλυφθεί η ανάγκη του παιδιού τους. (ΕΣΠΑ,  απευθείας αίτηση στο Δήμο).

Δυστυχώς, στα σχέδια και της σημερινής κυβέρνησης είναι οι παραπέρα περικοπές δαπανών σε τέτοιους ευαίσθητους τομείς, με σκοπό να αναλάβουν “δράση” οι ιδιώτες, οι  ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Τα αποτελέσματα που αφορούν πόσα βρέφη και νήπια θα πάνε δωρεάν στους Παιδικούς Σταθμούς, μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ, επιβεβαίωσαν την τοποθέτησή μας για τους κινδύνους που υπάρχουν από τις αλλαγές στο πρόγραμμα και την παραπέρα μείωση της χρηματοδότησής του.  Κάτι για το οποίο, από τον Ιούνιο κιόλας, καλούσαμε την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να πάρει πίσω τις αντιδραστικές αλλαγές που ετοίμαζε, να πάρει όλα τα μέτρα ώστε να μη μείνει κανένα παιδί έξω από Παιδικούς Σταθμούς.

Η κυβέρνηση εν γνώσει της ήρθε φέτος να πριμοδοτήσει τους Ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς και έτσι για πρώτη φορά δίνοντας   τα voucher στους γονείς τους έβαλε τάχα  να επιλέξουν τον Παιδικό Σταθμό  (ιδιωτικό η δημοτικό)  που θα πάνε τα παιδιά τους, χωρίς καν να έχει διασφαλίσει ότι θα υπάρχουν και οι αντίστοιχες θέσεις .

Και αφού μπήκαν οι γονείς σε μία τέτοια αναζήτηση, έμειναν πολλοί με το voucher στο χέρι ! Έψαξαν μα δεν βρήκαν θέση πουθενά !  Είναι εξοργιστικό η  Κυβέρνηση συνεχίζει τον εμπαιγμό. Δίνει τη χρηματοδότηση σε άλλους γονείς , σε άλλες περιοχές και έτσι  κλείνει το ζήτημα!!  Όμως χιλιάδες  γονείς έμειναν  και πάλι χωρίς διέξοδο  για τη φροντίδα του παιδιού, σηκώνοντας το βάρος μιας ευθύνης που είναι κοινωνική και που σαν τέτοια πρέπει και μπορεί να αντιμετωπιστεί. 

Στην πόλη μας υπάρχουν 15 Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί και 1 Δημοτικό Βρεφοκομείο για να καλύψουν τις ανάγκες. Οι Παιδικοί Σταθμοί σήμερα μπορούν να καλύψουν τις θέσεις για 1188 παιδιά (33 παιδιά περισσότερα σε σχέση με πέρυσι). Το βρεφοκομείο μπορεί να καλύψει 241 παιδιά.

Από την μέρα που αναλάβαμε την Διοίκηση του Δήμου, οι Παιδικοί σταθμοί και το Βρεφοκομείο  είναι στις προτεραιότητες μας. Με μεγάλη προσπάθεια,  έχουν δημιουργηθεί 8 επιπλέον τμήματα στους Παιδικούς Σταθμούς (το τελευταίο φέτος) και 2 στο Βρεφοκομείο. Αυξήθηκε δηλαδή η “δύναμη” των παιδιών που μπορούμε να φιλοξενούμε κάθε χρόνο, χωρίς βέβαια  αυτό να αρκεί για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες. (περίπου 200 παιδιά παραπάνω στους Παιδικούς Σταθμούς και 60 στο Βρεφοκομείο)

Το μεγαλύτερο ποσοστό (80%) των οικογενειών μέσα από την μοριοδότηση δεν πληρώνουν τροφεία, αφού από 8.000 ευρώ και κάτω εισόδημα που ήταν το όριο για να μην πληρώνει μία οικογένεια, ανήλθε  στα 25.000 ευρώ. Προχωρήσαμε σε αυτή την απόφαση προκειμένου περισσότερες λαϊκές οικογένειες να στέλνουν τα παιδιά τους δωρεάν στους Παιδικούς Σταθμούς, διεκδικώντας  ταυτόχρονα συνολικά  την κατάργηση των τροφείων και την πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος .        
Όλο το προηγούμενο διάστημα κάναμε προσπάθειες (συναντήσεις με την κυβέρνηση και τα αντίστοιχα υπουργεία ) προκειμένου το κτίριο του πρώην Πειραματικού σχολείου στην οδό Μανιακίου να παραχωρηθεί στο Δήμο και να γίνει Παιδικός σταθμός. Εκεί που θεωρούσαμε ότι είχαμε φτάσει στην τελική ευθεία και ότι θα γινόταν η παραχώρηση, μαθαίνουμε πως το  κτίριο θα μπει στο ΤΑΙΠΕΔ!!.

Προχωράμε το επόμενο διάστημα στην δημιουργία νέων τμημάτων στο Βρεφοκομείο  και σε Παιδικό Σταθμό με σκοπό να λειτουργήσουν τους αμέσως επόμενους μήνες.

          Μέχρι σήμερα η κατάσταση έχει ως εξής: (ακόμα εξελίσσεται)
         
Από   τις 509 θέσεις ΕΣΠΑ στους Παιδικούς Σταθμούς έχουν καλυφτεί μόνο οι  373  (73%) !!. Πολλές είναι οι οικογένειες που  επέλεξαν τον  Ιδιωτικό Παιδικό Σταθμό, αφού δεν υπάρχουν δομές ή  θέσεις στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς της γειτονιάς τους  ή κοντά στον τόπο της εργασίας τους.

Το Βρεφοκομείο έχει καλύψει το 100% (80 βρέφη ) των θέσεων ΕΣΠΑ στα βρέφη και περίπου 180   οικογένειες   δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν .

          Στους Παιδικούς σταθμούς με μοριοδότηση από τον Δήμο  μέχρι και σήμερα έχουν μπει 334 παιδιά και άλλα 307 περιμένουν ως επιλαχόντες.(Αλλάζει καθημερινά).

          Ίδια κατάσταση επικρατεί και στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ – ΜΕΑ , αφού τα voucher δεν αρκούν για να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες της πόλης μας.

          Στις δομές μας συνολικά εργάζονται 129 εργαζόμενοι μέσω ΕΣΠΑ. (Οι  97 σε Παιδικούς Σταθμούς και Βρεφοκομείο και οι υπόλοιποι σε ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ – ΜΕΑ). Είναι ένας μεγάλος αριθμός που στην ουσία κρατάει την λειτουργία των δομών αυτών.

Οι μόνιμοι υπάλληλοι στους Παιδικούς Σταθμούς είναι 49 και 8 ΙΔΑΧ. (νηπιαγωγοί, μάγειροι, βοηθητικό προσωπικό). Στο Βρεφοκομείο είναι μόλις 7.

Μιλάμε για 191 συνολικά εργαζόμενους που καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες 1420 παιδιών περίπου!

Η απαγόρευση των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού από την κυβέρνηση, προκαλεί πολλά προβλήματα στη σωστή λειτουργία των δομών του Δήμου. Οι μόνιμοι συνεχώς λιγοστεύουν (συνταξιοδοτούνται), και τις μόνιμες ανάγκες εξαναγκαζόμαστε να τις καλύπτουμε  με εργαζόμενους με  ελαστικές μορφές εργασίας που τελούν συχνά σε ομηρία  (2μηνα, 8μηνα ). Το  αποτέλεσμα είναι αρνητικό  για τα ίδια τα παιδιά, αφού  σε αυτή την ηλικία το μόνιμο προσωπικό, παιδαγωγικό και βοηθητικό, είναι κρίσιμος παράγοντας για την προσαρμογή και την ομαλή  κοινωνικοποίηση του παιδιού.
           
Τέτοιου είδους πρόβλημα αποτελεί και η καθαριότητα στους Παιδικούς Σταθμούς, αφού η έλλειψη προσωπικού σε οδηγεί στην σύμβαση με συνεργείο, το οποίο τέλος του μήνα σταματά. Τα 8μηνα  της κοινωφελούς εργασίας που περιμένουμε  για να καλύψουν αυτό το κενό καθυστερούν με αποτέλεσμα από 1η Οκτώβρη να αντιμετωπίσουμε κάποιες δυσκολίες.

Οι εργαζόμενοι είναι  με την αγωνία της απόλυσης, αφού η μείωση της χρηματοδότησης κάνει  πιθανή και τη μείωση του προσωπικού την οποία ως Δημοτικά Αρχή ούτε θα επιτρέψουμε ούτε θα αποδεχτούμε .

Η χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος φέτος θα είναι περίπου κατά 200χιλ  ευρώ λιγότερη από πέρυσι !

Και ο Δήμος μπαίνει στην μέση ως διαχειριστής της κατάστασης, μίας κατάστασης που η συγκυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συνειδητά προκάλεσε, διακηρύσσοντας  μάλιστα πως φέτος «περισσότερα παιδιά θα πάνε στους Παιδικούς Σταθμούς»!

Εμείς ως Διοίκηση,  παρά τις συνολικές δυσκολίες που υπάρχουν στον Δήμο λόγω της ελλιπούς χρηματοδότησης και της μη πρόσληψης μόνιμου προσωπικού, που να καλύπτει πάγιες ανάγκες, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, προκειμένου να καλύψουμε όσο περισσότερες λαϊκές οικογένειες γίνεται . 

Θεωρούμε, πως η δική σας συμβολή και διεκδίκηση για τέτοια ζητήματα είναι καθοριστική, για αυτό και σας καλέσαμε σε αυτή την συνάντηση σήμερα .

 Να σχεδιάσουμε και να οργανώσουμε από κοινού τη δράση μας, προκειμένου να καλυφθούν όλες οι θέσεις με ταυτόχρονη ενίσχυση της χρηματοδότησης των δομών.

           Είναι ανάγκη, έστω και τώρα,  η αύξησης της χρηματοδότησης ώστε να καλυφθούν κενές θέσεις και να διασφαλιστούν οικογένειες που πληρούν τις προϋποθέσεις.

Να δημιουργηθεί ένα ευρύ μέτωπο που θα διεκδικήσει:

Ø Κανένα παιδί εκτός Παιδικών Σταθμών.
Ø Αποκλειστικά δημόσιους, ασφαλείς και σύγχρονους Παιδικούς Σταθμούς με κρατική χρηματοδότηση.
Ø  Κατάργηση των τροφείων.
Ø Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στους Παιδικούς Σταθμούς και στα ΚΔΑΠ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Ø Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων με πλήρη μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα».

 
Το γεγονός ότι με το νέο  σύστημα φιλοξενίας των παιδιών στους Σταθμούς παύουν οι δήμαρχοι να αποτελούν το σημείο αναφοράς και ως εκ τούτου, ρουσφετολογικής εξυπηρέτησης των γονέων, είναι αυτό που ενοχλεί και προκαλεί αντιδράσεις. Αλλά αυτό μάλλον δεν ενοχλεί τους γονείς, αν κρίνουμε από την μικρή ανταπόκριση στο κάλεσμα Πελετίδη!

1 σχόλιο:

Makis είπε...

Κοσμοπλυμήρα...
Ακόμα ένα σόου του θλιβερού Πελετίδη για να κατηγορήσει εκ νέου την κυβέρνηση.
Εχει καταντήσει γραφικός ο δόλιος και δεν το καταλαβαίνει...