ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Οι αρχιτέκτονες για την ανάπλαση του παλιού λιμανιού

Η δεύτερη ιδέα είναι στη Γεροκωστοπούλου, όπως κατεβαίνει ο πεζόδρομος να συνεχιστεί και να μπει μέσα στο λιμάνι και εκεί που καταλήγει, να γίνει μια πλατεία του νερού που θα έχει παιχνίδια, σιντριβάνια και μια πισίνα μέσα στη θάλασσα ούτως ώστε το Καλοκαίρι οι πολίτες να μπορούν να απολαύσουν το μπάνιο τους.


 
 
Να υπάρξουν δενδροφυτεύσεις και στην Αγίου Νικολάου και στην Καρόλου, ούτως ώστε να μπαίνει αυτό το πράσινο μέσα στην πόλη και να μεταφέρει το θαλάσσιο αεράκι μέσα στην πόλη και να φρεσκάρεται όλη η πόλη 
 
Σε μια άκρως ενδιαφέρουσα εκδήλωση προχώρησε η εφημερίδα «Πελοπόννησος» και ο σύλλογος αρχιτεκτόνων, κατά την οποία παρουσιάστηκαν προτάσεις αρχιτεκτόνων για την  ανάπλαση του παλιού λιμανιού της Πάτρας. 
 
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρέας Λάζαρης, πρόεδρος του συλλόγου των αρχιτεκτόνων, μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7», «Το σημαντικότερο ήταν αυτή η ομοθυμία όλων των φορέων, παρατάξεων και λοιπών προς το κοινό όφελος της πόλης και ο συμβιβασμός ο οποίος μοιραία θα επέλθει, δεν είναι δυνατόν να τραβάει ο καθένας την άκρη του, κάπου θα τα βρουν στη μέση. Θα μας προκύψει ένας χώρος που θα μπορούμε να κάνουμε πάρα πολλά πράγματα. Δεν μπορεί να διαμορφωθεί σε μια νύχτα αυτός ο χώρος, αλλά έχουμε μπροστά μας πολλά χέρια, πολλές ιδέες και πολλά οράματα. 

Οι συνάδελφοι που πήραν και το πρώτο βραβείο, προτείνουν σχετικά μια ήπια επέμβαση κάνοντας μια «Τριών Ναυάρχων», συνεχίζοντάς την κατά μήκος όλης της παραλιακής ακτής και αντίστοιχα να υπάρξουν δενδροφυτεύσεις και στην Αγίου Νικολάου και στην Καρόλου, ούτως ώστε να μπαίνει αυτό το πράσινο μέσα στην πόλη και να μεταφέρει το θαλάσσιο αεράκι μέσα στην πόλη και να φρεσκάρεται όλη η πόλη. 

Η δεύτερη ιδέα είναι στη Γεροκωστοπούλου, όπως κατεβαίνει ο πεζόδρομος να συνεχιστεί και να μπει μέσα στο λιμάνι και εκεί που καταλήγει, να γίνει μια πλατεία του νερού που θα έχει παιχνίδια, σιντριβάνια και μια πισίνα μέσα στη θάλασσα ούτως ώστε το Καλοκαίρι οι πολίτες να μπορούν να απολαύσουν το μπάνιο τους. 
 
Έχουν προτείνει και έναν θερινό κινηματογράφο και ένα μουσείο της ιστορίας της πόλης. Αυτές οι παρεμβάσεις θα συνθέσουν ένα ωραίο αστικό τοπίο με ποδηλατόδρομους, με πεζόδρομους, με παγκάκια».

Ως προς το ρεαλιστικό των προτάσεων, ο κ. Λάζαρης υπερθεμάτισε ως προς αυτό λέγοντας, «Μπορεί κάλλιστα να αρχίσει η δενδροφύτευση, που είναι κάτι πολύ οικονομικό. Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της πρότασης είναι ότι μπορεί σταδιακά να υλοποιηθεί και με λίγα χρήματα. 

Ο Περιφερειάρχης είπε ότι αν τρέξουμε και  ετοιμάσουμε τις μελέτες, κάλλιστα μπορεί να τα εντάξει σε χρηματοδοτικά προγράμματα από την ευρωπαϊκή ένωση και να έρθουν τα χρήματα και να αρχίσει να υλοποιείται. Δηλαδή, θα μπορέσει η Πάτρα σε μια πενταετία να έχει ένα εντελώς αλλαγμένο παραλιακό μέτωπο».

Ο κ. Λάζαρης φυσικά αναφέρθηκε και στην επικείμενη κοπή του ιστορικού δέντρου της Αρόης με αφορμή το σχόλιο του αρμοδίου αντιδημάρχου κ. Στάμου «Στο Κόκκινο», ο οποίος είχε τονίσει «Οι αρχιτέκτονες δεν είναι οι κατ’ εξοχήν ειδικοί στην οδοποιία, η υπηρεσία μας λέει ότι η πρόταση των αρχιτεκτόνων δεν μπορεί να σταθεί τεχνικά». 
 
Ο κ. Λάζαρης αντέτεινε, «ζήτησα και δημόσια, να μας καταθέσουν τη μελέτη από τους τεχνικούς του δήμου η οποία να λέει ότι δεν γίνεται. Αν όντως έχουν δίκιο οι μηχανικοί του δήμου, καμία αντίρρηση, επιστήμονες είμαστε, θα δεχτούμε φυσικά τη σοφότερη λύση. Να δεχτώ ότι δεν έχουν χρήματα, να δεχτώ ότι πολιτικά δεν θέλουν, αλλά επιστημονικά δεν το δέχομαι».

Δεν υπάρχουν σχόλια: