Το στίγμα του νεοσύστατου κόμματός του που αριθμεί 25 βουλευτές έδωσε  ο Π. Λαφαζάνης. «Το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος δε θα μείνει ορφανό σε αυτές τις εκλογές» είπε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Ενότητας», χωρίς να αποκλείσει την έξοδο από την ευρωζώνη. Και γιαυτό κατασκεύασε το νέο πολιτικό μόρφωμα του σωλήνα.

Ο Π. Λαφαζάνης έκανε λόγο για μέτωπο λαϊκής βάσης και ενωτικών λαϊκών αγώνων, ενάντια στην μνημονιακή συναίνεση, που όπως είπε, έχει ο «λοβοτομημένος πλέον ΣΥΡΙΖΑ» με τη Νέα Δημοκρατία και άλλες δυνάμεις.

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Ενότητας» δεν απέκλεισε την έξοδο από την ευρωζώνη, προτάσσοντας, μεταξύ άλλων, την ακύρωση των μνημονίων, τη διαγραφή χρέους και την εθνικοποίηση των τραπεζών. Διευκρίνισε, δε, ότι η «Λαϊκή Ενότητα» θα αξιοποιήσει τη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ενώ κάλεσε σε συνεργασία όλες τις αριστερές αντιμνημονιακές δυνάμεις, ανάμεσά τους και το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ονειρευόμενος αρχηγία, την στιγμή που οι μέχρι χθες συνοδοιπόροι του στον ΣΥΡΙΖΑ, προερχόμενοι από την ΚΟΕ, δεν συμμετέχουν στο μόρφωμα που προέκυψε, για λόγους τακτικής, εν όψει εκλογών. Χατζηλάμπρου, Κοδέλας και Σωτηρίου δεν μετάχουν σύμφωνα με ανακοίνωσή τους. (ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Ιδιωτεύουν Χατζηλάμπρου και λοιποί της ΚΟΕ;).

Σχολιάζοντας την προκήρυξη εκλογών, τόνισε ότι το Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισε να κινηθεί σε εκλογές εξπρές, σημειώνοντας ότι « η κυβέρνηση δεν βιάζεται για καλό σκοπό, πιστεύει ότι θα εξαπατήσει τον ελληνικό λαό, λυπάμαι για αυτές τις μεθόδους, δεν τιμούν την δημοκρατία».

Παράλληλα εστιάζοντας στην απόφαση των 25 βουλευτών να συγκροτήσουν κοινοβουλευτική ομάδα με το όνομα «Λαϊκή ενότητα», υπογράμμισε ότι «θέλουμε να γίνουμε ένα μέτωπο αντιμνημονιακό προοδευτικό, με ισχυρό μέτωπο απέναντι στην μνημονική συναίνεση, θέλουμε να γίνουμε ένα μέτωπο πατριωτικό δημοκρατικό». Αυτά είπε παραλείποντας ότι η κίνησή τους συνιστά διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και δώρο προς τους νεοφιλελεύθερους του Σόιμπλε κ.α.

«Σήμερα 25 βουλευτές που μένουν συνεπείς στις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ και δεν τις ξέχασαν , δεν πέρασαν στην αντίπερα όχθη, πήραμε την πρωτοβουλία και καταθέσαμε τη συγκρότηση μιας ενιαίας ανεξάρτητης ΚΟ με την προσωνυμία Λαική Ενότητα. Ένας τίτλος, που εκφράζει απολύτως την ταυτότητα που θέλουμε να αναδείξουμε και την προοπτική που θέλουμε να χαράξουμε. Γιατί διαφορετικά τίποτα προοδευτικά δε μπορεί να συμβεί» είπε.

«Το οικονομικό μας πρόγραμμα θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες, και θα συνεχίσουμε την παρουσίαση επιμέρους πλευρών τις μεθεπόμενες ημέρες. Αυτή η προεκλογική περίοδος θα είναι μια περίοδο που θα επεξεργαζόμαστε και θα καταθέτουμε συνεχώς προτάσεις. Στους πρώτους άξονες του προγράμματος μας έχουμε την ακύρωση του μνημονίου, την διαγραφή του χρέους, να στηρίξουμε τον λαό».

Λαφαζάνης, ο σαρωτής των μνημονίων!

Και πρόσθεσε: «Δε θα είμαστε «άλλο ένα κόμμα», αλλά φιλοδοξεί να γίνει ένα μέτωπο λαϊκής βάσης, συμμετοχής και μεγάλων ενωτικών λαϊκών αγώνων. Θέλουμε να γίνουμε μεγάλο αντιμνημονιακό μέτωπο που θα σαρώσει τα μνημόνια, μέτωπο προοδευτικό με ισχυρό μέτωπο προς το κατεστημένο και την αντίδραση και κυρίως προς την μνημονιακή συναίνεση που είναι σε πλήρη διάσταση με το λαό, ένα μέτωπο πατριωτικό, ενάντια στην εθνική υποτέλεια για την ανεξαρτησία της χώρας.θέλουμε να είμαστε μέτωπο λαϊκής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας της χώρας.

Θέλουμε να είμαστε ένα μέτωπο λαϊκής ενότητας για να σταματήσουμε επιτέλους την καταστροφική λιτότητα. Να στηρίξουμε μισθούς και συντάξεις, να καταργήσουμε τον ΕΝΦΙΑ, να πούμε ένα μεγάλο όχι σε νέους φόρους στον λαό και να καταστρώσουμε πολιτική στήριξης της ανάπτυξης.

Θέλουμε να εθνικοποιήσουμε, κοινωνικοποιήσουμε τις τράπεζες. Ένα μέτωπο για ένα ισχυρό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, για ρευστότητα στην οικονομία και κοινωνικό έλεγχο στους στρατηγικούς τομείς της οικονομίας. Μέτωπο λαϊκής ενότητας για δίκαιη αναδιανομή του πλούτου με κύριο όπλο μια δίκαιη και απλή φορολογική μεταρρύθμιση».

«Το ΟΧΙ δεν θα μείνει ορφανό στις εκλογές, θα προσπαθήσουμε να εκφράσουμε το 62% που ψήφισε όχι στα μνημόνια, το Όχι θα το συνεχίσουμε μέχρι να νικήσει» κατέληξε.