ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

«Κυκλοφοριακή Αγωγή» από φέτος στα Δημοτικά Σχολεία



Την ικανοποίησή του για την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, να εισάγει το μάθημα της «Κυκλοφοριακής Αγωγής και Οδικής Ασφάλειας» στο πρόγραμμα των Δημοτικών Σχολείων της χώρας για το σχολικό έτος 2017-2018 εξέφρασε μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107.7» ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Σπαρτινός και μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής. 
 
Στην Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας της Βουλής στο παρελθόν είχε προταθεί από τους βουλευτές η αναγκαιότητα της διαπαιδαγώγησης στην Κυκλοφοριακή Αγωγή από τις πρώτες κιόλας τάξεις του δημοτικού, με τον βουλευτή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Σπαρτινός να τονίζει ότι «θεωρούμε ότι από την μικρή ηλικία εντυπώνονται κάποια πράγματα στα παιδιά και τα κάνουν να λειτουργούν με έναν τρόπο, που είναι πιο σωστός και για αυτό το θέμα, όπως και για πολλά ακόμα ζητήματα».
Μάλιστα ο ίδιος είχε επισημάνει τη σημασία της οδικής παιδείας, καθώς μπορεί να αποτελέσει μακροπρόθεσμα τον κυριότερο παράγοντα μείωσης των ατυχημάτων, εάν συνυπολογίσει κάποιος το γεγονός ότι έχει αποδειχθεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία τους έχει ως κύρια αιτία τον άνθρωπο.Έτσι λοιπόν το μάθημα της κυκλοφοριακής αγωγής και οδικής ασφάλειας εντάσσεται στα δημοτικά σχολεία, από αυτή την σχολική χρονιά, με μια ώρα διδασκαλία την εβδομάδα, ανάλογα την τάξη.

 
Όπως υπογραμμίζει ο κ. Σπαρτινός το Υπουργείο Παιδείας όχι με "δασκαλίστικο" τρόπο, αλλά με τρόπο "ζωντανό" και παραστατικό μυεί τα παιδιά να συμμετέχουν στο συγκεκριμένο μάθημα. «Πρέπει το παιδί να καταλάβει την αξία του», φέρνοντας ως παράδειγμα το μάθημα για τα περιβαλλοντικά ζητήματα και την προστασία του περιβάλλοντος. «Έχει παρατηρηθεί ότι τα νέα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα από τους μεγαλύτερους σε αυτά τα θέματα και εφόσον τα διδαχθούν, τα μάθουν και τα κατανοήσουν σε αυτή την ηλικία, θα μείνουν περισσότερα στην συνείδησή τους, αλλά και στη  μετέπειτα κοινωνικής τους συμπεριφορά» ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
Βεβαίως οι μαθητές των δημοτικών σχολείων της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής, πιθανότατα να έχουν την δυνατότητα να συνδυάσουν το μάθημα της κυκλοφοριακής αγωγής με επισκέψεις, που μπορούν να πραγματοποιήσουν στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής της πόλης. Εκτός αυτού, δεν αποκλείεται τα παιδιά να παρακολουθήσουν ομιλίες από γνώστες του αντικειμένου, οι οποίοι θα μπορούσαν να εμπλακούν στο συγκεκριμένο μάθημα.
 
«Τα παιδιά στο σχολείο θα διδαχθούν το σωστό, αρκεί όταν μετά γυρίζουν στο σπίτι να μην διδάσκονται τα αντίθετα από τους γονείς τους» εξήγησε ο κ. Σπαρτινός. Μάλιστα υπογράμμισε ότι «η οδηγική συμπεριφορά ορισμένων μεγάλων, προφανώς είναι αντιπαράδειγμα. Τα παιδιά παίρνουν ερεθίσματα, όχι μόνο από το σχολείο, και από την οικογένεια πρώτα από όλα, και από το περιβάλλον τους. Εαν τα παιδιά το κατανοήσουν θα μπορούν να είναι δάσκαλοι για τους γονείς τους. Μπορεί να λειτουργήσει παιδευτικά και για τους μεγαλύτερους» κατέληξε ο βουλευτής Αχαίας του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Διαβάστε τί προβλέπει η απόφαση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου για την «Εισαγωγή της θεματικής ενότητας Κυκλοφοριακή Αγωγή και Οδική Ασφάλεια στο πρόγραμμα των Δημοτικών Σχολείων για το σχολικό έτος 2017-2018»:
 
«Λαμβάνοντας υπόψη το υπ’ αρίθμ. οικ.62752/7832/22-10-2016 (με αρ. πρ. εισ. ΥΠΠΕΘ 165789/6-10-2016) αίτημα του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων με τίτλο: «Ανάπτυξη Εθνικού Προγράμματος Κυκλοφοριακής Αγωγής και Οδικής Ασφάλειας», το υπ’ αρίθμ. οικ.59320/17-10-2017 ομότιτλο έγγραφο της αυτής Υπηρεσίας και το υπ’ αριθμ. 31396/24-02-2017 (πράξη 7/16-02-2017 ΙΕΠ) έγγραφο του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής με τίτλο:
Γνωμοδότηση σχετικά με την εκπαιδευτική πρόταση του Τμήματος Οδικής Ασφάλειας και Κανόνων Κυκλοφορίας της Γενικής Διεύθυνσης Οδικής Κυκλοφορίας και Ασφάλειας του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων με τίτλο: «Ανάπτυξη εθνικού προγράμματος κυκλοφοριακής αγωγής και οδικής ασφάλειας», σας ενημερώνουμε ότι, εισάγεται η θεματική ενότητα «Κυκλοφοριακή Αγωγή και Οδική Ασφάλεια» στο ωρολόγιο πρόγραμμα των Δημοτικών Σχολείων της χώρας για το σχολικό έτος 2017-2018.

Ειδικότερα:
 
Α. Διδακτικές ώρες της θεματικής ενότητας ανά Τάξη. Η διδασκαλία της θεματικής ενότητας θα πραγματοποιηθεί με ένταξή της στο Ωρολόγιο πρόγραμμα των Δημοτικών Σχολείων της Χώρας ως ακολούθως:

Α΄ Δημοτικού α) Ευέλικτη Ζώνη του προγράμματος: 1 ώρα την εβδομάδα για το τρίτο (Γ’) τρίμηνο του σχολικού έτους.

Β΄ Δημοτικού Ευέλικτη Ζώνη του προγράμματος: 1 ώρα την εβδομάδα κατά την διάρκεια όλου του σχολικού έτους.

Γ’ Δημοτικού Ευέλικτη Ζώνη του προγράμματος: 1 ώρα την εβδομάδα για το τρίτο (Γ’) τρίμηνο του σχολικού έτους

Δ’ Δημοτικού Ευέλικτη Ζώνη του προγράμματος: 1 ώρα την εβδομάδα για ένα τρίμηνο του σχολικού έτους κατά την κρίση του υπεύθυνου εκπαιδευτικού που διδάσκει το μάθημα της Ευέλικτης ζώνης.

Ε’ και Στ΄ Δημοτικού Διάχυση της θεματικής ενότητας σε άλλα διδακτικά αντικείμενα όπως Γλώσσα, Φυσικά, Τ.Π.Ε., Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή σε ενότητες συναφείς, κατά την κρίση του εκπαιδευτικού, με την Κυκλοφοριακή Αγωγή και Οδική Ασφάλεια. Η ένταξη θα πραγματοποιείται με απόφαση του υπεύθυνου εκπαιδευτικού έως 10 ώρες ανά έτος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: