ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

Σία: ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι αυτοί που τα κατάργησαν

«Ο κ. Μητσοτάκης ξεχνάει να πει ότι τα Συμβούλια τωνμ ΑΕΙ τα υπονόμευσαν οι ίδιες οι Κυβερνήσεις που τα εμπνεύστηκαν» λέει η Σία Αναγνωστοπούλου.


Ο Κυρ. Μητσοτάκης χθες κατά τη συνάντησή του με τους προέδρους και αναπληρωτές των ΑΕΙ είπε ότι η ΝΔ θα αποκαταστήσει το ρόλο των Συμβουλίων!



Απάντηση της αν. Υπουργού Παιδείας Έρευνας & Θρησκευμάτων, Σίας Αναγνωστοπούλου, στις δηλώσεις του Προέδρου της Ν.Δ., Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά τη συνάντησή του, με τους Προέδρους και Αναπληρωτές Προέδρους των Συμβουλίων των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) της Χώρας. 

«Ο κ. Μητσοτάκης ξεχνάει να πει ότι τα Συμβούλια τα υπονόμευσαν οι ίδιες οι Κυβερνήσεις που τα εμπνεύστηκαν.

Πρώτα τα προίκισαν με ένα νομοθετικό πλαίσιο που δεν τους επέτρεψε να λειτουργήσουν. Στη συνέχεια, οι ίδιοι οι υπουργοί των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ξεκίνησαν να ξηλώνουν το νόμο Διαμαντοπούλου, ένα μόλις χρόνο μετά την ψήφισή του.

Για τα Συμβούλια Ιδρύματος προδιαγράφηκε ένας ρόλος αντιδημοκρατικός που τα απονομιμοποίησε τελικά στην ίδια την πανεπιστημιακή κοινότητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η προεπιλογή πρυτάνεων και κοσμητόρων, η μοναδική αρμοδιότητα των Συμβουλίων που καταργήσαμε, η οποία είχε προκαλέσει όχι μόνο αντιδράσεις από έγκριτους νομικούς αλλά και αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που ακύρωσαν πρυτανικές εκλογές.

Με σοβαρό έλλειμμα αντιπροσώπευσης, με ασαφές πλαίσιο λειτουργίας και με αρμοδιότητες που παρέμειναν επί χρόνια κενό γράμμα, τα Συμβούλια Ιδρύματος από την ίδρυσή τους έως σήμερα λαθροβιούσαν. Είναι ώρα για μια ψύχραιμη αποτίμηση του θεσμού, μακριά όμως από το βολικό μύθο ότι ήταν η Κυβέρνηση της Αριστεράς αυτή που τα υπονόμευσε.

Ο κ. Μητσοτάκης βλέπει αποδυνάμωση και υποβάθμιση εκεί που εμείς μιλάμε για στήριξη της συνταγματικά προβλεπόμενης αυτοδιοίκησης και λήψη αποφάσεων με δημοκρατική νομιμοποίηση, από τα αντιπροσωπευτικά συλλογικά όργανα των πανεπιστημίων. Αυτά διασφαλίζουν την ανάπτυξη και εξωστρέφεια στα ανώτατα ιδρύματά μας και όχι όργανα επιβολής και ελέγχου, τη λογική των οποίων ο κ. Μητσοτάκης ενθέρμως δείχνει να ασπάζεται», απαντά η αν. Υπουργός.

Κ. Μητσοτάκης: Η ΝΔ θα αποκαταστήσει το ρόλο των Συμβουλίων

Χθες μετά την συνάντησή του, με τους Προέδρους και Αναπληρωτές Προέδρους των Συμβουλίων των  Α.Ε.Ι. της χώρας, ο κ. Μητσοτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με τους Προέδρους και με μέλη των Συμβουλίων των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας. 

Τους ευχαρίστησα για τη σημαντική συμβολή τους σε ένα θεσμό – τομή. Ένα θεσμό που συμβολίζει τον εκσυγχρονισμό, την ποιότητα και τη διαφάνεια στα Ελληνικά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Συζήτησα μαζί τους για τα προβλήματα που έχουν αντιμετωπίσει, εδώ και ενάμιση χρόνο, από τις συνεχείς κυβερνητικές παλινωδίες και επιθέσεις. Επιθέσεις οι οποίες είχαν σαν αποτέλεσμα τις πρόσφατες, μαζικές παραιτήσεις πολλών διακεκριμένων προσωπικοτήτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο θεσμός των Συμβουλίων έτυχε πρωτοφανούς πολιτικής και ακαδημαϊκής συναίνεσης, όταν δημιουργήθηκε.

Δυστυχώς, η σημερινή Κυβέρνηση έχει στόχο την αποδυνάμωση και υποβάθμιση του θεσμού.

Η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να διώχνει ένα τόσο ποιοτικό ανθρώπινο δυναμικό, που ανιδιοτελώς προσφέρει στην αναβάθμιση και εξωστρέφεια του δημόσιου Πανεπιστημίου.

Δεσμεύομαι, προσωπικά, ότι η αυριανή Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα αποκαταστήσει το ρόλο των Συμβουλίων με όλες τις απαραίτητες βελτιώσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια: