«Η συμφωνία με τους πιστωτές είναι κοντά» δηλώνει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος σημειώνει πως η Ελλάδα «δεν βρίσκεται κοντά σε χρεοκοπία». Στόχος είναι μία συμφωνία και η αποφυγή «των περσινών προβλημάτων», συμπληρώνει.


Παράλληλα, σε συνέντευξή που έδωσε στην ιταλική εφημερίδα Corriere Della Sera, τόνισε ότι το ΔΝΤ και η Ε.Ε. έχουν διαφορετικές προβλέψεις καθώς μιλάμε για προβλέψεις των επόμενων δύο ετών. «Είναι απόλυτα φυσιολογικό να διαφέρουν».

Επιπρόσθετα, ο κ. Ρέγκλινγκ σημειώνει πως η Ελλάδα έχει κληθεί να προετοιμάσει και να νομοθετήσει μέτρα που θα υλοποιηθούν στην περίπτωση που ισχύσει το πιο απαισιόδοξο σενάριο του ΔΝΤ.

Ερωτηθείς γιατί ο ESM δε θεωρήθηκε αρκετός και χώρες όπως η Γερμανία, η Φινλανδία και η Ολλανδία ζήτησαν τη συμμετοχή του ΔΝΤ για να εγκρίνουν το πρόγραμμα των 86 δις. ευρώ, ο K. Ρέγκλινγκ απάντησε: 

«Δεν είναι σωστό να θεωρούμε ότι ο ESM είναι το ευρωπαϊκό ΔΝΤ. Στην Ευρώπη ακολουθούμε ένα διαφορετικό μοντέλο: οι αρμοδιότητες κατανέμονται σε διάφορα θεσμικά όργανα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και τον ESM. 

Η συνεργασία με το ΔΝΤ είναι σημαντική από το 2010. Αυτή η συνεργασία καταγράφηκε επίσης,  και στη συνθήκη για την ίδρυση του ESM- το ΔΝΤ θα πρέπει να συμμετέχει στα προγράμματά μας όταν είναι δυνατό. Αυτό έχει λειτουργήσει καλά και θα ήταν λάθος να αλλάξουμε αυτή τη θεσμική ομάδα μετά την επιτυχημένη αντιμετώπιση της κρίσης σε άλλες χώρες. Σε αυτή τη φάση, δεν πρόκειται στην πραγματικότητα για χρηματοδότηση από το ΔΝΤ αλλά για χρήση της τεχνικής εμπειρογνωμοσύνης του Ταμείου».

Τέλος, απαντώντας στο ερώτημα γιατί χρειάστηκε και άλλο Μνημόνιο η Ελλάδα και τα προγράμματα δεν λειτούργησαν όπως στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία ο κ. Ρέγκλινγκ δήλωσε μεταξύ άλλων ότι τα οικονομικά προβλήματα ήταν πολύ πιο δυσμενή σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες.