ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Κομματική αντίληψη της Ιστορίας στην επέτειο απελευθέρωσης της Πάτρας

Κομματική αντίληψη της ιστορίας στην επέτειο απελευθέρωσης της Πάτρας
Ο δήμαρχος (σε πανομοιότυπη φωτ. με πέρυσι) διαβάζει πανομοιότυπη ομιλία για την απελευθέρωση του 1944.



"Νεολαία, λαός, Κόκκινος Στρατός"

  
Ευρεία κριτική του δημοσιογράφου Μιχάλη Βασιλάκη, δημοσιεύεται  σήμερα στην ιστοσελίδα pelop.gr της καθημερινής πατραϊκής εφημερίδας ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ και είναι αφιερωμένο στην χθεσινή ομιλία του δημάρχου Πατρέων Κ. Πελετίδη, επί τη συμπληρώσει 71 χρόνων από την απελευθέρωση των ναζιστικών δεσμών της Πάτρας στις 4 Οκτωβρίου 1944.

Ο δημοσιογράφος αφού παραθέτει σημαντικά σημεία της χθεσινής ομιλίας του δημάρχου, επικρίνει την κομματική κατεύθυνση που έδωσε ο δήμαρχος στην ομιλία του, η οποία επιπροσθέτως αποτελεί "καρμπόν", αυτής "όπως και πέρυσι".

Ειδοποιό στοιχείο είναι ότι τα αναφερόμενα δημοσιεύονται και στην έντυπη σημερινή έκδοση της εφημερίδας "Πελοπόννησος", υπό τον τίτλο "Νεολαία, λαός, Κόκκινος Στρατός", ενώ επισημαίνει πως σε αυτά υπήρξε "Μία (και μόνη) αντίδραση: Γ. Μόσχος", ήτοι αυτή του διαχειριστή του Istologiou G. Mosxοu.  

Το πλήρες άρθρο του δημοσιογράφου είναι το παρακάτω:



Του ΜΙΧΑΛΗ ΒΑΣΙΛΑΚΗ
      (vasilak@pelop.gr)
 
Η αναφορά καρμπόν -όπως και πέρυσι- του δημάρχου Κώστα Πελετίδη στη νίκη του Κόκκινου Στρατού του Στάλιγκραντ ως το στοιχείο που άλλαξε την πορεία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, κατά τη χθεσινή εκδήλωση για την 71η επέτειο της απελευθέρωσης της Πάτρας από τα ναζιστικά στρατεύματα, θεωρήθηκε μονομερής από άλλες πλευρές της Αριστεράς. 
 
Στην ουσία ο Κ. Πελετίδης, δεν ασκεί υπερβατικά τον ρόλο του, και επιμένει στις απόψεις που διατυπώνει σταθερά το ΚΚΕ, για τις οποίες ο αντίλογος περιορίζεται σε ιδιωτικές συζητήσεις ακόμα κι από πολίτες που έζησαν τα γεγονότα εκείνης της εποχής. 
 
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν χθες το πρωί με την τέλεση Δοξολογίας στην Ευαγγελίστρια. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων αγωνιστών στο μνημείο της πλατείας Υψηλών Αλωνίων (σ.σ. και όχι στην πλατεία Ολγας, για δεύτερη χρονιά), ομιλία του δημάρχου Κ. Πελετίδη και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο. 
 
Το ένα σημείο που ξεχώρισε στον χθεσινό εορτασμό ήταν η φτωχή συμμετοχή των Πατρινών και των τοπικών αρχών. Φέτος ήταν ακόμα λιγότεροι από την περυσινή χρονιά, είτε από σνομπάρισμα (;) στην εκδήλωση είτε από άγνοια για τις εκδηλώσεις. 
 
Θα ήταν όμως χρήσιμο να δει κανείς τις φωτογραφίες και τις κινηματογραφικές λήψεις από την 4η Οκτωβρίου του 1944, ώστε να διαπιστώσει ότι η απελευθέρωση ώθησε χιλιάδες πολίτες, ανεξάρτητα από πολιτική τοποθέτηση, να ξεχυθούν στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας και να γιορτάσουν όλοι μαζί για τη λευτεριά τους από τους Γερμανούς κατακτητές.

ΚΑΡΜΠΟΝ
 
Το δεύτερο ήταν η προσέγγιση που έκανε ο Κ. Πελετίδης για τα γεγονότα της απελευθέρωσης της Πάτρας. «Η απελευθέρωση της Πάτρας και της χώρας ήρθε ως αποτέλεσμα της ηρωικής πάλης των Εθνικοαπελευθερωτικών Οργανώσεων, του ίδιου του λαού και της νεολαίας, που αναθαρρημένοι από την μεγάλη νίκη του κόκκινου στρατού στο Στάλιγκραντ που άλλαξε την πορεία του πολέμου, απελευθέρωσαν ολόκληρες περιοχές της χώρας και η εξουσία πέρασε στο λαό» είπε ο δήμαρχος στην ομιλία του και πρόσθεσε ότι, «παραμονές της απελευθέρωσης, οι κατακτητές και οι συνεργάτες τους, είχαν απομονωθεί στο κέντρο της πόλης, ενώ τα περίχωρα είχαν απελευθερωθεί από τον ΕΛΑΣ». 
 
Μίλησε για τον «Καπετάν Νικήτα» (Νίκο Πολυκράτη), ο οποίος «έφτανε με την ομάδα του μέσα στις λαϊκές γειτονιές, που είχαν μετατραπεί σε κάστρα της Αντίστασης» (σ.σ. προκαλώντας ένσταση που δημοσιεύεται σε διπλανή στήλη). 
 
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του χαρακτήρισε τον φασισμό «γέννημα-θρέμμα» του καπιταλιστικού συστήματος, που προωθεί το αντικομουνισμό και «προσπαθεί να επηρεάσει λαϊκές και εξαθλιωμένες μάζες, που πληρώνουν τις βαριές συνέπειες της κρίσης. Μάζες που έχουν μικρή ή καθόλου πολιτική πείρα και συμμετοχή στους αγώνες. Γι' αυτό και σήμερα δεν πρέπει κανένας λαϊκός άνθρωπος να παραπλανηθεί από τη φασιστική Χρυσή Αυγή, που δεν είναι έξω από το σύστημα. Είναι μέσα στο σύστημα και επιδιώκει να έχει ρόλο στην αναμόρφωσή του…».

Μία (και μόνη) αντίδραση: Γ. Μόσχος

Για εξαφάνιση από τον λόγο του δημάρχου, προσώπων που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αλλαγή του ρου της ιστορίας, το μέλος της Αριστεράς Γιώργος Μόσχος. Στο προσωπικό του ιστολόγιο υποστήριξε ότι χάθηκε η ευκαιρία να γίνει αναφορά σε αυτά τα πρόσωπα, για κομματικούς λόγους. «Αντιθέτως δεν έλλειψε η αναφορά στον Κόκκινο Στρατό, που με τις νίκες του ενθάρρυνε τους αγωνιστές του αντιφασιστικού αγώνα, λες και δεν υπήρξε ποτέ το αφρικανικό μέτωπο που «έφαγε» ανώτατους αξιωματικούς του Χίτλερ, χάριν της στρατιάς του Μοντγκόμερι, το ευρωπαϊκό δυτικό Μέτωπο με την απόβαση στη Νορμανδία των δυνάμεων του στρατηγού Πάτον και άλλα πολλά όπως οι ναυμαχίες στον Ατλαντικό, που η χώρα μας πρόσφερε αρκετούς ήρωες…» αναφέρει στην ανάρτησή του. Επίσης, αμφισβήτησε ότι ο καπετάν Νικήτας Πολυκράτης μετείχε στο τριήμερο των μαχών της Πάτρας από 2-4 Οκτωβρίου 1944, καθώς το ίδιο διάστημα υποστηρίζει ο Γ. Μόσχος ότι ο αντιστασιακός μαχόταν για την απελευθέρωση του Πύργου. 
 
Η σελίδα 6 της Πελοποννήσου, με την αναφορά στην ομιλία.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: