Το ζητούν οι δανειστές από την κυβέρνηση, για να δώσουν την υπο-δόση των δισ. ευρώ

 Κατατέθηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων μέτρων, τα οποία ζητούν οι δανειστές από την κυβέρνηση, ώστε να προχωρήσει η έγκριση και εκταμίευση της υπο-δόσης των 2 δισ. ευρώ.


Το νομοσχέδιο εισήχθη στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, και έχει τίτλο «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο της Οδηγίας 2012/27/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Οκτωβρίου 2012, «Για την ενεργειακή απόδοση, την τροποποίηση των Οδηγιών 2009/125/ΕΚ και 2010/30/ΕΕ και την κατάργηση των Οδηγιών 2004/8/ΕΚ και 2006/32/ΕΚ», όπως τροποποιήθηκε από την Οδηγία 2013/12/ΕΕ του Συμβουλίου της 13ης Μαΐου 2013 «Για την προσαρμογή της Οδηγίας 2012/27/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την ενεργειακή απόδοση, λόγω της προσχώρησης της Δημοκρατίας της Κροατίας» και άλλες διατάξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες το νομοσχέδιο θα συζητηθεί στις αρμόδιες Επιτροπές την Παρασκευή και το Σάββατο, προτού εισέλθει στην Ολομέλεια την Δευτέρα. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τις «προσαρμογές» στο συνταξιοδοτικό, ρυθμίσεις για την ενέργεια και πολλές «λοιπές» διατάξεις.
Δείτε εδώ το νομοσχέδιο

Μοσκοβισί: Υπάρχουν "σκληρές αποφάσεις" αλλά είναι προϋπόθεση


Υπάρχουν «σκληρές αποφάσεις» οι οποίες πρέπει να ληφθούν «ως το τέλος της χρονιάς» από την κυβέρνηση της Ελλάδας, τόνισε ο Πιερ Μοσκοβισί σε συνέντευξη του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Πρόσθεσε ότι αυτές οι αποφάσεις αποτελούν αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου να συνεχίσει να λαμβάνει κεφάλαια από τους διεθνείς πιστωτές της.

«Υπάρχουν προκλήσεις, υπάρχουν σκληρές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν ως το τέλος της χρονιάς», τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, που αναμένεται στην Αθήνα την Τρίτη και την Τετάρτη.
«Από τον Ιούλιο εργαζόμαστε μέσα σε ένα κλίμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας αναμφίβολα χωρίς προηγούμενο ανάμεσα σε μια ελληνική κυβέρνηση και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς από την έναρξη της ελληνικής κρίσης χρέους", σημείωσε.

«Αυτό δεν σημαίνει πως όλα είναι εύκολα, υπάρχουν περίπλοκα ζητήματα, υπάρχουν προκλήσεις, αλλά διαπιστώνω μια αμοιβαία βούληση να εργαστούμε μαζί», πρόσθεσε ο Μοσκοβισί.

Ο επίτροπος επέμεινε ότι πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή τα μέτρα που ζητούν οι πιστωτές πριν εκταμιευθεί το ποσό των 2 δισεκ. ευρώ που αναμένει η ελληνική κυβέρνηση.

«Το προαπαιτούμενο είναι να ληφθούν τα μέτρα», πρόσθεσε ο Πιερ Μοσκοβισί, επισημαίνοντας ότι η επόμενη εβδομάδα θα είναι σημαντική διότι θα δοθούν «διευκρινήσεις ως προς αυτό» από την Αθήνα.