Κλιμακώνεται σταδιακά η ένταση μεταξύ των διεκδικητών του προεδρικού θώκου της Ν.Δ., καθώς οι Ευ. Μεϊμαράκης, Κυρ. Μητσοτάκης, Απ. Τζιτζικώστας και Άδ. Γεωργιάδης ξεδιπλώνουν την τακτική τους με στρατηγική δεύτερου γύρου.


Συγκεκριμένα, στα επιτελεία των τριών διεκδικητών έχουν καταλήξει στην εκτίμηση ότι ο μόνος σίγουρος για τον δεύτερο γύρο είναι ο Ευ. Μεϊμαράκης. Ως εκ τούτου, Κυρ. Μητσοτάκης, Απ. Τζιτζικώστας και Άδ. Γεωργιάδης ανεβάζουν τους μεταξύ τους τόνους, με βασικό στόχο να πάρει ένας εξ αυτών το "εισιτήριο" για την αναμέτρηση της δεύτερης Κυριακής. Στο επιτελείο του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας θεωρούν ότι ο Απ. Τζιτζικώστας θα καταφέρει να κόψει δεύτερος το νήμα της αναμέτρησης, περνώντας στον δεύτερο γύρο της προεδρικής κούρσας.

Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με κυλιόμενες μετρήσεις που καταφθάνουν στα επιτελεία των "γαλάζιων" υποψηφίων, η υποψηφιότητα Τζιτζικώστα φαίνεται να "φρενάρει" και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Αντιπολιτευτικές κορώνες

Ο Άδ. Γεωργιάδης ποντάρει στη μεγάλη συμμετοχή πολιτών στην εσωκομματική διαδικασία, εκτιμώντας ότι αυτή θα τον ωφελήσει. Έτσι, χθες, από τα Χανιά όπου βρέθηκε, εξέφρασε την άποψη ότι η κούρσα διαδοχής στη Ν.Δ. "αφορά όλη την κοινωνία", τονίζοντας ότι η εκλογή προέδρου "αφορά την επιλογή του επόμενου πρωθυπουργού της χώρας".

Παράλληλα, εξαπέλυσε βολές κατά του Ευ. Μεϊμαράκη για την ψήφιση του τρίτου Μνημονίου, καταλογίζοντας στον πρόεδρο της Ν.Δ. "μεγάλο σφάλμα" που "έδωσε την ευκαιρία στον κ. Τσίπρα να μας πάει σε εκλογές και να κερδίσει με μια σχετική ευκολία", όπως είπε χαρακτηριστικά. "Αν είμαι εγώ αρχηγός της Ν.Δ., τέτοιου τύπου σφάλματα δεν θα επαναληφθούν" πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης, εξηγώντας ότι εισηγείτο από το καλοκαίρι την καταψήφιση του Μνημονίου, αλλά υπερψήφισε για λόγους κομματικής πειθαρχίας. Την άποψη ότι εφεξής η Ν.Δ. πρέπει να καταψηφίζει τα νομοσχέδια της κυβέρνησης εξέφρασε, μιλώντας στον Alpha, και ο Απ. Τζιτζικώστας, ο οποίος, όμως, δεν "άδειασε" τον Ευ. Μεϊμαράκη για τη θετική στάση της Ν.Δ. στη συμφωνία της 13ης Ιουλίου. «Αν δεν συμφωνούσε η Ν.Δ., κινδύνευε η χώρα μας να βρεθεί έξω από τον πυρήνα της Ευρώπης και έξω από τον πυρήνα του ευρώ. Κάτι το οποίο θα ήταν καταστροφικό. Είναι όμως άλλο αυτό και είναι άλλο να ψηφίζουμε μέτρα τα οποία αποδεδειγμένα βρίσκονται στη λάθος κατεύθυνση» είπε χαρακτηριστικά.

Εν τω μεταξύ, στα "καλλιστεία αντιπολίτευσης" διαγωνίζεται και ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος εσχάτως βάλλει κατά της κυβέρνησης με ξεχωριστές ανακοινώσεις, αποκλείει το ενδεχόμενο... συγκυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τη Ν.Δ. (ως εάν να έχει ζητηθεί κάτι τέτοιο...) και κάνει λόγο διαρκώς για "επικίνδυνη κυβέρνηση". Εντολή να ανέβουν οι αντιπολιτευτικοί τόνοι στις κοινοβουλευτικές συζητήσεις έχει δώσει και ο ίδιος ο Ευ. Μεϊμαράκης, με στόχο τη συσπείρωση των "γαλάζιων" οπαδών και ψηφοφόρων, αλλά και την απόκρουση των αιχμών που δέχεται για τη "συναινετική" στάση που κράτησε έναντι της κυβέρνησης το περασμένο καλοκαίρι. Εξάλλου, χθες, μέσω twitter, ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιχείρησε να απαντήσει στους ανθυποψηφίους του, υπογραμμίζοντας: «Εμείς ούτε μνημονιακοί, ούτε αντιμνημονιακοί το παίξαμε. Το Μνημόνιο ήταν μια αναγκαία πολιτική ώστε η χώρα να βγει από την κρίση».

Τζιτζικώστας εναντίον Γεωργιάδη, Μητσοτάκη

Τέλος, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας επιχειρεί να "σβήσει" προηγούμενες δηλώσεις του κατά της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές και κατά της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΘ και της ΕΥΑΘ.

Έτσι, χθες, επιχείρησε να ενισχύσει το "μεταρρυθμιστικό" προφίλ του, αφήνοντας αιχμές και κατά των Άδ. Γεωργιάδη και Κυρ. Μητσοτάκη. Μάλιστα, όταν του επισημάνθηκε πως οι Κυρ. Μητσοτάκης και Άδ. Γεωργιάδης έχουν κατηγορηθεί ως υπέρμετρα μνημονιακοί υπουργοί, άφησε αιχμές σε βάρος τους, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Το αντίθετο θα έλεγα. Δεν έγιναν μεταρρυθμίσεις".

Μελιγγώνης Γιώργος-avgi.gr