Σε κλίμα συνεννόησης και με στόχο τη διαμόρφωση μιας πρότασης με "κοινωνικά δίκαια χαρακτηριστικά", που επιπλέον θα διατηρεί τον κοινωνικό και αναδιανεμητικό χαρακτήρα της Ασφάλισης, συζητήθηκε το ασφαλιστικό κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσία του υπουργού Γ. Κατρούγκαλου.


Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν οι προτάσεις που έχει διαμορφώσει το υπουργείο Εργασίας και κυρίως η θέσπιση εθνικής σύνταξης, το ανταποδοτικό μέρος με συνυπολογισμό του συνόλου των εισφορών κάθε ασφαλισμένου, η (ενδεχόμενη) ένταξη της επικουρικής ασφάλισης στην κύρια σύνταξη και η αναδιανομή εντός του συστήματος που προβλέπει ποσοστά αναπλήρωσης μεγαλύτερα για τους χαμηλόμισθους και μικρότερα για τους υψηλόμισθους. Η εισήγηση του υπουργού Εργασίας κινήθηκε στο πνεύμα ότι η κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων είναι δύσκολη, αλλά η κυβέρνηση δουλεύει στην κατεύθυνση που θα διασφαλίζει ένα κοινωνικά δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, που θα διέπεται από την αλληλεγγύη των γενεών και θα προστατεύει τις χαμηλές και μεσαίες συντάξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες από μέλη της Π.Γ. ασκήθηκε έντονη κριτική όσον αφορά το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών, που απορρίπτεται όχι μόνο ως βάση διαλόγου που θα ακολουθήσει με τα Συνδικάτα και τους κοινωνικούς φορείς το επόμενο διάστημα, αλλά και ως βάση μεταρρύθμισης, καθώς, όπως εκτιμά και το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής που συμμετείχε στη συνεδρίαση, αλλάζει τον χαρακτήρα του ασφαλιστικού σε κεφαλαιοποιητική κατεύθυνση και είναι απέναντι από "μια λύση που περιμένει ο κόσμος από μια κυβέρνηση της Αριστεράς σε ένα μείζον θέμα".

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν είναι η σύνδεση του νέου ασφαλιστικού και της εθνικής σύνταξης με ρήτρα ανάπτυξης, μέτρο που ενισχύει τα αναδιανεμητικά στοιχεία του συστήματος, αλλά και την ασφαλιστική συνείδηση στους νέους εργαζόμενους, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην προστασία ειδικών κατηγοριών ασφαλισμένων και κυρίως των χαμηλοσυνταξιούχων και των ΑμεΑ.

Ακόμα, υπήρξε προβληματισμός για τις αντικειμενικές δυσκολίες στην επίλυση κυρίως των τρεχουσών προβλημάτων (ελλείμματα) όσο παραμένει σε τόσο υψηλά επίπεδα η ανεργία και η εισφοροδιαφυγή, ενώ όλες οι πλευρές συμφώνησαν ότι κομβικό ζήτημα σε ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα είναι το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων, προκειμένου να διασφαλίζονται αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.

Συζήτηση υπήρξε και για την επιτακτική ανάγκη να βρεθεί το ποσό των 900 εκατομμυρίων ευρώ για να κλείσει η τρύπα για το 2016 και μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται είναι η αύξηση εργοδοτικών και εργατικών εισφορών κατά 1%, η διασύνδεση ενός μέρους της γενικής φορολογίας απευθείας με τη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων των ταμείων, αλλά και η μεταφορά εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις προς το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Σύμφωνα τέλος με πληροφορίες, το ασφαλιστικό θα συζητηθεί εκ νέου σε κοινό επίπεδο κόμματος και κυβέρνησης, ενώ, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που υπάρχει, μέχρι τις 15 Νοεμβρίου θα πρέπει να έχει διαμορφωθεί η κυβερνητική πρόταση.

Πετρόπουλος Ανδρέας-avgi.gr