ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Μεγάλη τραγωδία στο Αιγαίο με 17 νεκρούς πρόσφυγες



Από τη χθεσινή διάσωση προσφύγων στο αφρισμένο Αιγαίο!


Στους 10 έφθασαν οι νεκροί του χθεσινού μεγάλου ναυαγίου με μετανάστες και πρόσφυγες, ανοικτά της Εφταλούς, στη βόρεια Λέσβο





Διάσωση εκατό μεταναστών που βρίσκονταν πάνω σε ξύλινες βάρκες - Τρία παιδιά και ένας άνδρας ο απολογισμός ενός ακόμη ναυαγίου - Επτά είναι νεκροί στη Σάμο μέχρι σήμερα το πρωί - Στους 242 οι διασωθέντες στη Βόρεια Λέσβο - Ζήτημα ασφαλούς διόδου στον Έβρο για τους πρόσφυγες έθεσε ο Γ. Κυρίτσης - Προσωρινές λέει η Κομισιόν για τις 50 χιλ. θέσεις προσφύγων

 
Δεν έχει τέλος η τραγωδία των προσφύγων που επιχειρούν να διασχίσουν το Αιγαίο. Δέκα επτά άνθρωποι, μεταξύ αυτών αρκετά μικρά παιδιά, έχουν χάσει τη ζωή τους σε διαφορετικά περιστατικά ανοικτά της Λέσβου και της Σάμου όπου επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ενώ αγνοούνται δεκάδες.

Την ίδια στιγμή, στους 10 ανεβαίνουν οι νεκροί του χθεσινού μεγάλου ναυαγίου με μετανάστες και πρόσφυγες, ανοικτά της Εφταλούς, στη βόρεια Λέσβο. Πριν λίγη ώρα, σε ακτή νότια της Μήθυμνας από κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας περισυλλέγει η σορός ενός ακόμα μετανάστη, ενώ στη θάλασσα ανοικτά της περιοχής όπου έγινε το ναυάγιο από σκάφος του Λιμενικού Σώματος περισυλλέγει η σορός μιας γυναίκας.

Να θυμίσουμε ότι σήμερα το μεσημέρι περισυλλέγησαν οι σοροί δυο παιδιών ηλικίας περίπου τριών ετών, ένα αγοράκι και ένα κοριτσάκι ,και δυο ενηλίκων, ενός άνδρα και μιας γυναίκας. Χθες από τη θάλασσα ανασύρθηκαν τρεις σοροί, δυο αγόρια ηλικίας περίπου έξι και ενός έτους και ένας ενήλικας άνδρας. Κατά τη διάρκεια της νύκτας, επίσης, κατέληξε στο Νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί και νοσηλευόταν άλλο ένα μικρό κορίτσι.

Στην παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου Μυτιλήνης νοσηλεύονται 15 παιδιά, ενώ τρία μεταφέρθηκαν με ειδική πτήση αεροπλάνου τύπου C130 σε ειδική παιδιατρική ΜΕΘ σε νοσοκομείο της Αθήνας.

Οι διασωθέντες ναυαγοί ανέρχονται σε 242 άτομα, τα οποία έχουν μεταφερθεί σε καταυλισμούς προσφύγων και σε δημόσιους χώρους στην περιοχή του Μολύβο, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των αγνοουμένων. Επίσημα, από μαρτυρίες συγγενών και φίλων τους που επέβαιναν στο σκάφος, αγνοούνται 34 άτομα όμως άλλες μαρτυρίες ανεβάζουν μέχρι και σε 350 τους επιβαίνοντες, άρα οι πιθανοί αγνοούμενοι μπορεί να υπερβαίνουν τους 100.

Η προσπάθεια των στελεχών του Λιμενικού Σώματος και της Frontex αλλά και των ψαράδων της περιοχής ήταν πραγματικά ηρωική. Σε πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες με ανέμους στο στενό μεταξύ Λέσβου και Τουρκίας να πνέουν με ένταση τοπικά μέχρι και οκτώ μποφόρ έδωσαν μια πραγματική μάχη για να σώσουν από βέβαιο θάνατο όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούσαν. Τα λιμάνια του Μολύβου και της Πέτρας μετατράπηκαν κυριολεκτικά σε «υπαίθρια πολεμικά ιατρεία» όπου γιατροί, νοσηλευτές, διασώστες και πολλοί εθελοντές έδωσαν μάχη για να κρατήσουν στη ζωή ναυαγούς.

Στην τεράστια επιχείρηση, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη συμμετέχουν, πλωτά περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας, ελικόπτερο δύναμης FRONTEX, πλωτό σκάφος του FRONTEX καθώς και ιδιωτικά πλωτά μέσα.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού

«Στον εντοπισμό και τη διάσωση διακοσίων σαράντα δύο (242) αλλοδαπών προσφύγων, προέβησαν, χθες, στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, στη θαλάσσια περιοχή βόρεια ν. Λέσβου.

Ειδικότερα, ενημερώθηκε μεσημβρινές ώρες χθες η Λιμενική Αρχή Μυτιλήνης, από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης για περιστατικό ανατροπής ξύλινου σκάφους, με ικανό αριθμό επιβαινόντων στην παραπάνω θαλάσσια περιοχή.

Άμεσα υπό το συντονισμό του Ε.Κ.Σ.Ε.Δ πραγματοποιήθηκε ευρείας κλίμακας επιχείρηση έρευνας και διάσωσης η οποία και πραγματοποιήθηκε κάτω από εξαιρετικά αντίξοες καιρικές συνθήκες, αφού στην περιοχή έπνεαν βόρειοι άνεμοι εντάσεως 7-8BF και κατά την οποία διασώθηκαν διακόσια σαράντα δύο άτομα (242) άτομα, ενώ εντοπίστηκαν και περισυνελέγησαν επτά (07) σοροί που ανήκουν σε τέσσερα (04) ανήλικα παιδιά και τρεις (03) ενήλικες.

Στην ανωτέρω επιχείρηση, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη συμμετέχουν, πλωτά περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας, ελικόπτερο δύναμης FRONTEX, πλωτό σκάφος του FRONTEX καθώς και ιδιωτικά πλωτά μέσα.

Σύμφωνα με δήλωση των διασωθέντων, αγνοούνται τριάντα τέσσερα (34) ακόμη άτομα, οι έρευνες για τον εντοπισμό των οποίων συνεχίζονται με αρνητικά μέχρι στιγμής αποτελέσματα, ενώ τυχόν εξελίξεις θα γνωστοποιηθούν με νεότερο Δελτίο Τύπου».

Επτά είναι νεκροί στη Σάμο μέχρι σήμερα το πρωί

Επτά είναι μέχρι το πρωί της Πέμπτης, οι νεκροί από τρία ναυάγια στην περιοχή της Σάμου. Και συγκεκριμένα στο Αγαθονήσι, τον Άγιο Κωνσταντίνο και το Ποσειδώνιο.

Στο Αγαθονήσι ανασύρθηκαν νεκροί μία ηλικιωμένη γυναίκα και δυο μικρά παιδιά, ένα αγοράκι πέντε και ένα κοριτσάκι δυο χρόνων. Επίσης, από το ίδιο ναυάγιο αναζητείται και ένας νεαρός άνδρας, ενώ διασώθηκε άλλο ένα μικρό παιδί από το πλήρωμα σκάφους του Λιμενικού Σώματος που το επανέφεραν στη ζωή με τεχνητή αναπνοή.

Στο ναυάγιο στο Ποσειδώνιο είχαμε άλλους τρεις νεκρούς, ενός νεαρού άνδρα 22 περίπου ετών και δυο μικρών παιδιών ηλικίας περίπου ενός έτους.

Τέλος, στο ναυάγιο στον Άγιο Κωνσταντίνο ανασύρθηκε νεκρό ένα κορίτσι πέντε μόλις ετών ενώ αναζητούνται και δυο ενήλικες.



Διάσωση εκατό μεταναστών που βρίσκονταν πάνω σε ξύλινες βάρκες 

Στη διάσωση περίπου 100 προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι επέβαιναν σε δύο ξύλινες βάρκες και διέτρεχαν κίνδυνο το μεσημέρι ανοικτά της θαλάσσιας περιοχή Γρίδια στη νότια Χίο, προχώρησε το αλιευτικό σκάφος «Γεώγιος Ζ. ΙΙ».

Ο καπετάνιος και ιδιοκτήτης του ψαροκάικου Στέφανος Ζαννίκος ειδοποιήθηκε περίπου στις 12 το μεσημέρι από το Λιμενικό Σώμα, ότι στην περιοχή βρίσκονται δύο ξύλινες βάρκες με μεγάλο αριθμό επιβαινόντων προσφύγων που παρασύρονταν από τα κύματα, ενώ λόγω της θαλασσοταραχής δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν σε αυτές σκάφη του Λιμενικού.

Μέχρι νωρίς το απόγευμα, το σύνολο των επιβαινόντων διασώθηκε και μεταφέρθηκε στο λιμάνι της Χίου.

Μεταξύ των διασωθέντων βρίσκονται βρέφη και παιδιά, αλλά και γυναίκες μεγάλης ηλικίας.


Τρία παιδιά και ένας άνδρας ο απολογισμός ενός ακόμη ναυαγίου

Στους τέσσερις ανέρχονται οι νεκροί, από τους οποίους τρία παιδιά και ένας άνδρας, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των αγνοουμένων μετά τα νέα ναυάγια σκαφών με πρόσφυγες και μετανάστες, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ των νησιών του βόρειου Αιγαίου και των τουρκικών ακτών.

Στο πέρασμα από την αρχαία Άσσο στις βόρειες ακτές της Λέσβου, ανατράπηκαν αρκετές βάρκες, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο.

Απολογισμός, ένα νεκρό βρέφος και τραυματισμένα δυο άλλα μικρά παιδιά τα οποία νοσηλεύονται στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης.

Παράλληλα, οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για περισσότερους από 10 αγνοούμενους.
Στην περιοχή επιχειρούν συνεχώς από το πρωί της Τετάρτης όλες οι δυνάμεις που διαθέτει στην περιοχή το Λιμενικό Σώμα και η Frontex, ενώ από ξηράς επιχειρούν μέλη μη Κυβερνητικών οργανώσεων και πολλοί εθελοντές.

Στη Σάμο, από ναυάγιο στην περιοχή Ποσειδώνιο το μεσημέρι της Τετάρτης, ανασύρθηκαν νεκρά δυο βρέφη και ένας άνδρας.

Από άλλα δυο ναυάγια κοντά στη Σάμο, και συγκεκριμένα στο Αγαθονήσι και στον Άγιο Κωνσταντίνο, αγνοούνται συνολικά έξι άτομα.

Ο συνολικός αριθμός των διασωθέντων μέχρι τις 4 μετά το μεσημέρι της Τετάρτης στην περιοχή, από το Λιμενικό Σώμα και τις δυνάμεις της Frontex, ξεπερνά τους 400 ανθρώπους.

Τοπικά τα μποφόρ ξεπερνούν τα οκτώ, με τις πλαστικές βάρκες που μεταφέρουν κυρίως Αφγανούς μετανάστες να παρασύρονται σε πολλές περιπτώσεις από τους ανέμους και να ανατρέπονται.

Στους 242 οι διασωθέντες στη Βόρεια Λέσβο

Ο αριθμός των πρόσφυγες που διασώθηκαν από το Λιμενικό Σώμα χθες το απόγευμα ανοιχτά της Εφταλούς, στη βόρεια Λέσβο ανέρχεται σε 242, σύμφωνα με τις αρχές. «Δεν έχουμε εικόνα για το πόσοι λείπουν ακόμα» ανέφερε εκπρόσωπος του Λιμενικού.

Τα πτώματα ενός άνδρα και των δύο παιδιών βρέθηκαν κατόπιν εκτεταμένης έρευνας στη περιοχή, μετά από τη βύθιση ξύλινου σκάφους στο οποίο επέβαιναν πρόσφυγες.

Περισσότεροι από 500.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εισέλθει στην Ελλάδα από τα ακριτικά νησιά της από τον Ιανουάριο, μεταβαίνοντας στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη, στη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση που έχει να αντιμετωπίσει η ήπειρος εδώ και δεκαετίες.
 

Ζήτημα ασφαλούς διόδου στον Έβρο για τους πρόσφυγες έθεσε ο Γ. Κυρίτσης

Ο Γιώργος Κυρίτσης σε εμφάνισή του στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ αναφέρθηκε στην τραγωδία στο Αιγαίο με τους θανάτους προσφύγων, τονίζοντας ότι ο μεγάλος κίνδυνος είναι, δεδομένου ότι έρχεται ο χειμώνας, οι πνιγμοί να γίνουν μια καθημερινότητα.

«Έχει έρθει η ώρα η ελληνική κυβέρνηση να βάλει μετ' επιτάσεως το ζήτημα ασφαλούς διόδου στον Έβρο και πρέπει να πιεστεί η Τουρκία σε αυτή την κατεύθυνση», είπε ο Γ. Κυρίτσης. Υπενθύμισε μάλιστα ότι και ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του στην άτυπη Σύνοδο για το προσφυγικό για το γεγονός ότι δεν προσκλήθηκε η Τουρκία. Έκανε λόγο για προσπάθεια να γίνει deal μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας.

«Καμία ελληνική κυβέρνηση και η ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να συμβιβαστεί με την ιδέα να πνίγονται άνθρωποι στα νερά του Αιγαίου. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Πρέπει να βρεθεί λύση. Αυτή η λύση πρέπει να είναι μέσα από την ξηρά και όχι από τη θάλλασα» τόνισε.

Όπως είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στην Ευρώπη «να κόψουν το σβέρκο τους να βρουν ασφαλή δίοδο».

Προσωρινές λέει η Κομισιόν για τις 50 χιλ. θέσεις προσφύγων

Δεν αποτελούν θέσεις μόνιμης διαμονής οι 50.000 θέσεις φιλοξενίας προσφύγων που θα δημιουργηθούν στην Ελλάδα έως το τέλος του έτους διευκρίνισε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για θέματα μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτρό.

Η εκπρόσωπος εξήγησε ότι από τους 50.000 πρόσφυγες που θα φιλοξενηθούν στην Ελλάδα ένα ποσοστό θα μετεγκατασταθεί σε άλλες χώρες της ΕΕ, ένα άλλο ποσοστό θα επιλέξει ενδεχομένως να ακολουθήσει την οδό αίτησης ασύλου στην Ελλάδα, ενώ όσοι εξ' αυτών δεν έχουν δικαίωμα ασύλου θα κρατούνται έως ότου επιστρέψουν στις πατρίδες τους.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες 50.000 θέσεις που θα πρέπει να δημιουργηθούν ως το τέλος του χρόνου στις Βαλκανικές χώρες, η Μπερτρό εξήγησε ότι ο σκοπός είναι να παρασχεθεί στέγη στους μετανάστες που βρίσκονται εν κινήσει κατά μήκος του βαλκανικού διαδρόμου, ώστε να μην αναγκάζονται να κοιμούνται στην ύπαιθρο με χαμηλές θερμοκρασίες και να αποφευχθούν ανθρώπινες τραγωδίες.

Μένει, ωστόσο, να διευκρινιστεί από τους υπουργούς Εσωτερικών των 10 χωρών της βαλκανικής οδού ο ακριβής αριθμός των προσφύγων που θα φιλοξενήσει η κάθε χώρα.

Εξάλλου, αναφορικά με τα κέντρα καταγραφής και ταυτοποίησης προσφύγων (hotspots), η Μπερτρό ανέφερε ότι μόνο δύο είναι προς το παρόν λειτουργικά.

Το ένα στη Λαμπεντούζα της Ιταλίας (τρέχουσα χωρητικότητα 500 θέσεις), ενώ αναμένεται να λειτουργήσουν άλλα πέντε κέντρα στη χώρα. Το δεύτερο υπό λειτουργία hotspot βρίσκεται στη Λέσβο (τρέχουσα χωρητικότητα 700 θέσεις), ενώ ως το τέλος του χρόνου αναμένεται να λειτουργήσουν στην Ελλάδα άλλα τέσσερα.

Υπενθύμισε ότι στα hotspots υπάρχει επί τόπου προσωπικό των ευρωπαϊκών υπηρεσιών Frontex, EASO (υπηρεσία ασύλου), Europol και Eurojust που συνεργάζονται με τις εθνικές αρχές στην καταγραφή και την ταυτοποίηση των μεταναστών.

Όσον αφορά τη μετεγκατάσταση προσφύγων, η εκπρόσωπος της Επιτροπής υπενθύμισε ότι προς το παρόν έχουν μετεγκατασταθεί 86 πρόσφυγες από την Ιταλία, ενώ αυτήν την εβδομάδα αναμένεται η μετεγκατάσταση επιπλέον προσφύγων στη Φινλανδία και τη Γαλλία.

Όσον αφορά την Ελλάδα, αναμένεται η μετεγκατάσταση 30 προσφύγων προς το Λουξεμβούργο, ανέφερε η Μπερτρό.




Δεν υπάρχουν σχόλια: