ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Σύνδεση εθνικής σύνταξης με ρήτρα ανάπτυξης;


Σύνδεση εθνικής σύνταξης με ρήτρα ανάπτυξης
Η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας συνεχίζουν την αναζήτηση πόρων ύψους 900 εκατ. ευρώ προκειμένου να κλείσει η "τρύπα" των 2,3 δισ. μέχρι το τέλος του 2016.


Η σύνδεση της εθνικής σύνταξης με ρήτρα ανάπτυξης περιλαμβάνεται στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για το Ασφαλιστικό, προκειμένου να ενισχυθούν αφενός τα αναδιανεμητικά στοιχεία της επικείμενης μεταρρύθμισης και αφετέρου η ασφαλιστική συνείδηση, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους νέους ασφαλισμένους.

Ταυτόχρονα το υπουργείο Εργασίας μπαίνοντας από την ερχόμενη εβδομάδα στην τελική ευθεία διατύπωσης της πρότασης έχει διαμορφώσει τις τρεις βασικές αρχές που θα διέπουν το νέο ασφαλιστικό σύστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η καθιέρωση της εθνικής σύνταξης θα είναι για όλους, δηλαδή δεν θα υπάρχουν εξαιρέσεις, ανάλογα π.χ. με εισοδηματικά κριτήρια, ενώ θα συνοδεύεται από ρήτρα ανάπτυξης.

Σε αυτό το ποσό (θα ξεκινάει από 392 ευρώ) θα προστίθεται το ανταποδοτικό κομμάτι των εισφορών κάθε ασφαλισμένου, ενώ δεν έχει ακόμα αποφασιστεί αν οι επικουρικές συντάξεις θα συγχωνευτούν στο νέο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης ή θα συνεχίσουν να αποτελούν ξεχωριστό κομμάτι.

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας συνεχίζουν την αναζήτηση πόρων ύψους 900 εκατ. ευρώ προκειμένου να κλείσει η "τρύπα" των 2,3 δισ. μέχρι το τέλος του 2016. Σε αυτή την κατεύθυνση εξετάζονται η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, η διασύνδεση ενός μέρους της γενικής φορολογίας απευθείας με τη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων των ταμείων, αλλά και η μεταφορά εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις προς το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Αναλυτικά, εξετάζεται η μερική ή ακόμη και ολική επαναφορά των εργοδοτικών εισφορών στο ύψος που ήταν το 2012, όταν και εφαρμόστηκε η πρώτη περικοπή της τάξης της 1,1 ποσοστιαίας μονάδας (το 2014 ακολούθησε και νέα περικοπή 3,9 μονάδων, 2,9 από τις εισφορές των εργοδοτών και 1,1 από αυτές των εργαζομένων) με συνολική απώλεια μόνο για το ΙΚΑ 1 δισ. ευρώ. Υπολογίζεται ότι τυχόν επαναφορά των εισφορών στα επίπεδα του 2012 θα τροφοδοτήσει το σύστημα με περίπου 450 εκατ. ευρώ, ωστόσο πηγές του υπουργείου Εργασίας, εκτιμούν ότι οι δανειστές δεν πρόκειται να δεχθούν μια τέτοια ρύθμιση με το πρόσχημα ότι επιβαρύνεται η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Αναζητώντας έτσι άλλες πηγές ενίσχυσης των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων, στο τραπέζι έχουν πέσει προτάσεις που σχετίζονται με τη μεταφορά εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις. Σύμφωνα με τους στόχους του ΤΑΙΠΕΔ το 2016 θα υπάρξουν έσοδα τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις των περιφερειακών αεροδρομίων και του ΟΛΠ και σύμφωνα με τις προβλέψεις της συμφωνίας όροι που αντιστοιχούν στο 25% θα μπορούσαν να μεταφερθούν στα ασφαλιστικά ταμεία.

Τέλος εξετάζεται η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων. Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες έχουν ωριμάσει οι συνθήκες ώστε να προχωρήσει η επαγγελματική διαχείριση της μεγάλης λιμνάζουσας ακίνητης περιουσίας, που διαθέτουν τα ασφαλιστικά ταμεία, η αντικειμενική αξία της οποίας εκτιμάται σε 1,4 δισ. ευρώ.

Πετρόπουλος Ανδρέας - avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: