Λέει ο Μπένεντικτ Κάμπερματς, ο 41χρονος Άγγλος ηθοποιός σε ρόλο "Σέρλοκ Χολμς"


Δεν χρειάζεται να είσαι ο Σέρλοκ Χολμς, για να ανακαλύψεις το γιγαντιαίο προσφυγικό πρόβλημα που συμβαίνει γύρω σου, στην Ελλάδα, σε όλη την Ευρώπη, παντού. Και πολύ περισσότερο δεν χρειάζεται να είσαι ο διάσημος Βρετανός ντετέκτιβ για να αντιληφθείς ότι μία λύση σε ατομικό επίπεδο έστω είναι η ελάχιστη ανθρωπιά που μπορεί ο καθένας να επιδεικνύει.


Κάτι που σίγουρα είναι λιγότερο πολύπλοκο από το πολυδαίδαλο ευρωπαϊκό και διεθνές πλέγμα εμποδίων που συνθέτουν οι ξεχωριστές αντικρουόμενες και μπερδεμένες εθνικές επιδιώξεις και οι διακρατικές ισορροπίες συσχετισμοί. Συσχετισμοί που έως ότου "ξετυλιχθούν" θα έχουν χαθεί χιλιάδες άνθρωποι σε θάλασσα και στεριά.

"Κανείς δεν εγκαταλείπει το σπίτι του εκτός εάν το σπίτι του είναι το στόμα του καρχαρία. Τρέχεις προς τα σύνορα μόνο εάν δεις όλη την πόλη σου να τρέχει επίσης". "Πρέπει να καταλάβετε ότι 'κανείς δεν βάζει τα παιδιά του σε μια βάρκα παρά μόνο εάν το νερό είναι πιο ασφαλές από την ξηρά'" (σ.σ. στίχος από το ποίημα "Home" της Σομαλής Warsan Shire).

Με αυτά τα λόγια, ο Μπένεντικτ Κάμπερματς, ο 41χρονος Άγγλος ηθοποιός που τα τελευταία χρόνια συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο ενδιαφέροντων ηθοποιών και έχει αναγνωριστεί διεθνώς ιδιαίτερα μέσα από τους ρόλους του ως "Σέρλοκ Χολμς" στην τηλεόραση και ως "Άλαν Τούριν" στο "Παιχνίδι της Μίμησης", στον κινηματογράφο, έστειλε το δικό του μήνυμα-κάλεσμα για στήριξη των προσφύγων.

Πρόκειται για ένα σύντομο λόγο που απηύθυνε στους θεατρόφιλους στις 12 Οκτωβρίου, κατά την υπόκλιση του θιάσου με την ολοκλήρωση της παράστασης "Αμλέτ" όπου συμμετέχει, ζητώντας από το φιλοθεάμον κοινό του Λονδίνου να προσφέρει δωρεές στην οργάνωση "Save the Children" που βοηθά Σύρiους πρόσφυγες.

Ο Άγγλος ηθοποιός μετέφερε τις εικόνες που εισέπραξε φίλος του όταν πρόσφατα επισκέφτηκε τη Λέσβο, το ελληνικό νησί όπου -όπως επισήμανε- μπορεί να φτάσουν 5.000 πρόσφυγες σε μία ημέρα, όπου βλέπεις βάρκες μέχρι το βάθος του ορίζοντα και σωσίβια ξεβρασμένα στις ακτές.

Κατόπιν αυτών, κάλεσε τους θεατές να παρακάμψουν οποιαδήποτε κυβέρνηση και ως πολίτες του κόσμου να δώσουν ό,τι μπορούν, και να δείξουν σε αυτούς τους πολίτες ότι κάποια βοήθεια έρχεται. Η τελευταία παρότρυνση του αφορά άμεσα την αγγλική κυβέρνηση που έχει δηλώσει ότι θα δεχτεί μόλις 20.000 πρόσφυγες για τα επόμενα 5 χρόνια, έως το 2020.

Παρακάτω ο σύνδεσμος με το σχετικό απόσπασμα από τον λόγο του Μπ. Κάμπερματς στο Barbican:
https://www.youtube.com/watch?v=u-fcZOZ4Uik

Λιονάκης Νίκος-avgi.gr