Να επαναβεβαιώσει τη θετική στάση του στο θέμα του ελληνικού χρέους αναμένει η Αθήνα από τον επίτροπο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, ενώ από τη δική του πλευρά θα καταβληθεί προσπάθεια να λυθούν ανοιχτά ζητήματα, αναφέρουν Κοινοτικές πηγές.

Η διαπραγμάτευση είναι εντός τροχιάς, συμπλήρωναν από τις Βρυξέλλες, δεν παρατηρείται, δηλαδή, καμία καθυστέρηση, τονίζοντας συμπερασματικά, «είναι εφικτός ο συμβιβασμός εντός της εβδομάδας». Κατά συνέπεια, ο Π. Μοσκοβισί κρατά, εν μέρει, το «κλειδί» για την εκταμίευση της α' υποδόσης...

Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν εξάλλου πως η «ψαλίδα» κλείνει στο θέμα των πλειστηριασμών και οι δύο πλευρές οδηγούνται σε συμβιβασμό. Αν, παρ' ελπίδα, οι Θεσμοί τηρήσουν σκληρή στάση και με δεδομένο ότι η κυβέρνηση δεν υποχωρεί στις παράλογες απαιτήσεις τους, «όσο θα κλείνουν τα προαπαιτούμενα, τόσο θα ωριμάζει η πολιτική λύση» (σε επίπεδο ανώτερο του Eurogroup δηλαδή), υπογράμμιζαν κυβερνητικές πηγές από την Αθήνα. Άλλωστε, απεσταλμένος του Γάλλου προέδρου Ολάντ φημολογείται ότι λειτουργεί διαμεσολαβητικά μεταξύ Αθηνών και Βερολίνου.

Ήταν πολύ χαρακτηριστική, άλλωστε, η φράση που φέρεται να χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όταν, απευθυνόμενος στον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φρανκ - Βάλτερ Στάϊνμαϊερ, του είπε: «Όταν δίνουμε στέγη σε 50.000 πρόσφυγες, δεν μπορεί να μας ζητούν οι Θεσμοί να πετάξουμε Έλληνες από τα σπίτια τους».

Και ο ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση πάνω στο τραπέζι: η κυβέρνηση, χωρίς να επιβεβαιώνει «ειδήσεις» που κυκλοφορούν τελευταία (για... μιντιακό πανικό έκαναν λόγο οι ίδιες πηγές), προτείνει εκ νέου τον κλιμακωτό ΦΠΑ (0% - 6% - 13%) και οι αποφάσεις θα ληφθούν στο τέλος της εβδομάδας.

Στο «αγκάθι» της ανακεφαλαιοποίησης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν πιστεύει ότι πρέπει να έχει ολοκληρωθεί προηγουμένως η α' αξιολόγηση, προκειμένου να προχωρήσει η αύξηση κεφαλαίων των τραπεζών, αλλά αρκεί η υιοθέτηση μέτρων περί τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος (και από τον Π. Μοσκοβισί) ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που υποστήριξε ότι η τρόικα, αυτήν τη στιγμή, «εξετάζει κατά πόσο η ελληνική πλευρά έχει εκπληρώσει τους όρους που είναι απαραίτητοι, προκειμένου να προχωρήσουμε με την εκταμίευση των επόμενων δύο δισεκατομμυρίων ευρώ». Μάλιστα, ο Μάρτιν Γιένγκερ επέμεινε ότι υπάρχουν ακόμη «σημαντικά κενά», τα οποία «πρέπει να κλείσουν και πάνω σε αυτήν τη βάση θα μπορέσουμε τότε να συνεχίσουμε».

Κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του (3 και 4 Νοεμβρίου) στην Αθήνα, ο Γάλλος Επίτροπος θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους Αλ. Τσίπρα, Ευκλ. Τσακαλώτο, Γ. Χουλιαράκη, Γ. Κατρούγκαλο, αλλά και με τους Γ. Σταθάκη, Αλ. Χαρίτση, με τους οποίους θα επισκεφθεί τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης.

Με αφορμή την επίσκεψη Μοσκοβισί, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Πάνος Καρβούνης δήλωσε: «Ο επίτροπος Μοσκοβισί έχει σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας σταθερά και σθεναρά από την πρώτη στιγμή της θητείας του. Καθ´ όλη την κρίσιμη περίοδο που πέρασε η χώρα μας τους τελευταίους μήνες, ο κ. Μοσκοβισί άνοιξε δρόμους συνεννόησης και συνέβαλε αποφασιστικά στην επίτευξη μιας βιώσιμης συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ε.Ε.».

Τη Δευτέρα και ώρα 12:00, ο πρωθυπουργός θα εγκαινιάσει τη νέα θεραπευτική κοινότητα του ΚΕΘΕΑ εντός του Σωφρονιστικού Καταστήματος Θεσσαλονίκης, στα Διαβατά Θεσσαλονίκης.

Χρ. Βασιλάκη-Παπαδημητρίου Νίκος avgi.gr