ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Δραγασάκης: Να σπάσουμε το καταστροφικό φαύλο κύκλο




 

Ανάμεσα στις τράπεζες και την πραγματική οικονομία

«Υπάρχει ένας καταστροφικός φαύλος κύκλος ανάμεσα στις τράπεζες και την πραγματική οικονομία. Aν δεν τον σπάσουμε θα βουλιάζουμε διαρκώς» τόνισε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Γ. Δραγασάκης, παρεμβαίνοντας στην συζήτηση για το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. 


Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μίλησε για «οικονομικό κανιβαλισμό» που υπέστησαν οι τράπεζες υπογραμμίζοντας ότι στην αρχή της κρίσης ήταν σε καλή κατάσταση, αλλά χρεοκόπησαν σε μεγάλο βαθμό λόγω του κουρέματος των ομολόγων με το PSI, αφού πρώτα είχαν φορτωθεί πολλά κρατικά ομόλογα.

Ο Γ. Δραγασάκης επισήμανε ακόμα ως παράγοντες της οικονομικής αδυναμίας όπου βρίσκονται οι τράπεζες την απώλεια 120 δισ. ευρώ καταθέσεων, αλλά και το «παγκόσμιο ρεκόρ» στα «κόκκινα» δάνεια. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παρατήρησε ότι το πρόβλημα της ανακεφαλαιοποίησης είναι πολύ σοβαρό και δεν πρέπει να απλοποιείται.

Σχολίασε μάλιστα ότι πρέπει να προχωρήσει γρήγορα ώστε «να μην δώσουμε το δικαίωμα σε νέους εκβιασμούς, διαφορετικά μπορεί να απελευθερωθούν οι δυνάμεις του Grexit». Ο Γ. Δραγασάκης σημείωσε ότι «κάνουν λάθος οι πολιτικές δυνάμεις που δεν βλέπουν ότι μέσα στο επτάμηνο διεξήχθη πόλεμος ενάντια στην χώρα, όχι ενάντια στην κυβέρνηση».

«Επιμένω ότι η προηγούμενη ανακεφαλαιοποίηση ήταν σκανδαλώδης»

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνηση υπογράμμισε ότι η προηγούμενη ανακεφαλαιοποίηση όχι μόνο δεν διευθέτησε, αλλά «δεν ανέκοψε καν την εξέλιξη των «κόκκινων» δανείων, ενώ επέκρινε την επιλογή οι ίδιες διοικητικές δομές να αναλάβουν να συνεχίσουν το έργο της διοίκησης. Ο Γ. Δραγασάκης επέμεινε στον χαρακτηρισμό ότι η προηγούμενη ανακεφαλαιοποίηση ήταν «σκανδαλώδης», καθώς το Δημόσιο έλεγχε το 60% των μετοχών χωρίς να έχει δικαίωμα ψήφου, ενώ οι προηγούμενες διοικήσεις προστατεύτηκαν με νόμο.

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε ότι δεν ισχύει ούτε ότι η κυβέρνηση τα δίνει όλα στους ξένους, ούτε επιθυμεί να μετατρέψει τις τράπεζες σε «φέουδα» του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Γ. Δραγασάκης τόνισε το σοβαρό πρόβλημα ότι δεν υπάρχουν ούτε δομές, ούτε οι άνθρωποι, ούτε η θεσμική μνήμη ώστε το κράτος να μπορεί να παρέμβει στην διοίκηση των τραπεζών κι επισήμανε ότι γίνεται μελέτη των σχετικών ευρωπαϊκών μοντέλων για έλεγχο της σωστής διακυβέρνησης των τραπεζών.

«Δεν δεχόμαστε πώληση δανείων»

Ακόμα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε ότι στην διευθέτηση των «κόκκινων» δανείων θα υπάρξει σεβασμός στην πρώτη κατοικία, ενώ θα ληφθεί υπόψη η παράμετρος ότι πίσω από τα επιχειρηματικά δάνεια υπάρχουν άνθρωποι και θέσεις εργασίας. Ο Γ. Δραγασάκης σχολίασε ότι «δεν δεχόμαστε πώληση δανείων» κι ότι το μόνο που θα γίνει αποδεκτό είναι η αναδιάρθρωση των δανείων υπό τον όρο ότι θα μπαίνει νέο χρήμα.

Καταλήγοντας ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε ότι η ανακεφαλαιοποίηση είναι «αναγκαία, αλλά όχι επαρκής» και τόνισε ότι χρειάζεται μια νέα αρχιτεκτονική του τραπεζικού συστήματος με την δημιουργία ενός παράλληλου τραπεζικού συστήματος που δεν θα βρίσκεται υπό την εποπτεία της ΕΚΤ, ώστε να αποτραπεί ένα συγκεντρωτικό σύστημα. Ο Γ. Δραγασάκης σημείωσε ότι για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο χρειάζεται στήριξη των συνεταιριστικών τραπεζών και της Τράπεζας Αττικής, όπως και δημιουργία νέων τραπεζών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: