Στο τέλος του μήνα, η κυβέρνηση θα καταθέσει την δική της ολοκληρωμένη πρόταση

Αποστάσεις κράτησε ο Αλέξης Τσίπρας από το περιεχόμενο του πορίσματος της Επιτροπής Εργασίας για το Ασφαλιστικό, σύμφωνα με πληροφορίες του  ΑΠΕ-ΜΠΕ.


Κατά την κοινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής και του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής, στο μέγαρο Μαξίμου,  υπήρξε ενημέρωση από τον Υπουργό Εργασίας κ. Κατρούγκαλο και ακολούθησε αναλυτική συζήτηση για το επίμαχο πόρισμα.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, επισημαίνεται ότι στο τέλος του μήνα, η κυβέρνηση θα καταθέσει την δική της ολοκληρωμένη πρόταση.

Το επίμαχο πόρισμα έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων και συζητήσεων για τις προτάσεις που περιλαμβάνει με στόχο την πλήρη αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος.




Στόχος της μεταρρύθμισης ένα δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα για όλους





«Εθνική σύνταξη με 15 χρόνια ασφάλισης» πρότεινε ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος σε συνέντευξή του το βράδυ της Δευτέρας στο ΣΤΑΡ σημειώνοντας ότι σε αυτή θα έρχεται να προστεθεί και αυτή που θα αντιστοιχεί στις εισφορές των ασφαλισμένων.

Ο Γ. Κατρούγκαλος πρόσθεσε ότι η εθνική σύνταξη δεν θα χρηματοδοτείται από εισφορές, αλλά από την φορολογία και θα είναι μια «σύνταξη που θα εγγυάται σε όλους ότι ξεφεύγουν από το κίνδυνο της φτώχειας». Έθεσε το όριο της εθνικής σύνταξης στα 390 ευρώ καθαρά το μήνα σημειώνοντας ότι αυτό έχει περιθώρια αύξησης. Απέρριψε τη σύνδεση της σύνταξης με εισοδηματικά κριτήρια. O υπουργός Εργασίας εκτίμησε ότι έχει μεριμνήσει ώστε η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, να είναι δίκαιη και να μην αντικρούει στις αποφάσεις του ΣτΕ.

Επεσήμανε την άμεση ανάγκη μεταρρύθμισης στο ασφαλιστικό ενώ δηλώνοντας ότι «αν εφαρμόζαμε την περίφημη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που είναι στο μνημόνιο θα οδηγούμαστε σε τυφλές μειώσεις στις επικουρικές». Στόχος είναι να μην θιγούν οι μεσαίες και οι μικρές συντάξεις ενώ προανήγγειλε ότι θα προτείνει μία προσαρμοσμένη έκδοση του σουηδικού μοντέλου συνταξιοδότησης.

«Δεν πρέπει να ακολουθήσουμε την λογική των τσεκουριών και των μειώσεων» τόνισε ο Γ. Κατρούγκαλος εξηγώντας:

«Η πρόταση η δική μου προς το υπουργικό συμβούλιο είναι να ενσωματωθούν όλες οι υποχρεώσεις του κράτους σε μία σύνταξη» πρόσθεσε ο υπουργός Εργασίας εξηγώντας ότι προσπαθούμε να ενσωματώσουμε το ΕΚΑΣ στην αντίληψη που έχουμε για τη μεταρρύθμιση και μέσω της εθνικής σύνταξης για να το σώσουμε.

«Η πρότασή μου είναι να ενσωματωθούν όλες οι υποχρεώσεις του κράτους σε μία σύνταξη» τόνισε, εκτιμώντας ότι οι επικουρικές θα μπορούσαν να ενσωματωθούν στις κύριες συντάξεις δήλωσε στο ΣΤΑΡ τη Δευτέρα το βράδυ ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος.

«Το έλλειμμα στο ασφαλιστικό σύστημα είναι πάνω από 3%» δηλαδή όπως διευκρίνισε υπάρχει έλλειμμα 1,8% στα έσοδα, συν τα χρέη προς τον ΕΟΠΥΥ. Αυτό συνιστά «ωρολογιακή βόμβα» όπως χαρακτηριστικά είπε.

«Δεν προγραμματίζουμε νέο φόρο για το ασφαλιστικό. Κανένας νέος φόρος δεν πρόκειται να επιβληθεί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός και τόνισε: «Είναι αδύνατο να επιβληθεί νέος φόρος. Έχει εξαντληθεί η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων». Ερωτηθείς αν θα αυξηθούν οι εισφορές, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε αρνητικά και υπογράμμισε ότι αντίθετα ο «στόχος μας είναι να μειωθούν».

«Η επικουρική σύνταξη είχε λόγο ύπαρξης στο παρελθόν γιατί χρηματοδοτείτο αποκλειστικά από τις εισφορές των εργοδοτών και των εργαζομένων. Τα τελευταία χρόνια το μεγαλύτερο κομμάτι στα περισσότερα ταμεία της χρηματοδότησης ήταν από το κράτος» υπογράμμισε ο υπουργός.