ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

Β. Χατζηλάμπρου: Αλλάξτε στάση, ζημιά για τη χώρα η ευθυγράμμιση με τον άξονα του Ισραήλ



Ο Β. Χατζηλάμπρου τόνισε στον Ευ. Βενιζέλο, ότι η μέχρι στιγμής στάση της ελληνικής κυβέρνησης χαρακτηρίζεται από «αφωνία», μπροστά στην εκατόμβη θυμάτων που έχει δημιουργήσει το Ισραήλ στη Γάζα.

Η τοποθέτηση του Β. Χατζηλάμπρου για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στις εξελίξεις στη Γάζα, στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, που ενημερώθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλο

Την πολιτική καταδίκη των εγκλημάτων πολέμου του Ισραήλ, το «πάγωμα» των συνεργασιών σε στρατιωτικό επίπεδο αλλά και την ανάληψη ευρείας ανθρωπιστικής πρωτοβουλίας από την Ελλάδα ζήτησε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Χατζηλάμπρου, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Η συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε έπειτα από σχετική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προς την Επιτροπή προκειμένου να ενημερωθούν οι βουλευτές για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στις εξελίξεις στη Γάζα, έγινε παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου. 

Ο Β. Χατζηλάμπρου τόνισε ότι η μέχρι στιγμής στάση της ελληνικής κυβέρνησης χαρακτηρίζεται από «αφωνία», μπροστά στην εκατόμβη θυμάτων που έχει δημιουργήσει το Ισραήλ στη Γάζα. Στάση που βρίσκεται σε αντίθεση με τα αισθήματα και τις δράσεις αλληλεγγύης του ελληνικού λαού προς τον παλαιστινιακό λαό, ο οποίος αντιλαμβάνεται τι θα πει κατοχή, έχοντας στο μυαλό του την Κύπρο. Όπως μάλιστα είπε, όλες οι επίσημες ανακοινώσεις από ελληνικής πλευράς κινούνται στη λογική «ναι μεν, αλλά…», καταστρατηγώντας την «ενεργητική παρουσία υπέρ των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων επί σειρά ετών». «Αν κάτι διαφοροποιεί σήμερα τα πράγματα είναι ότι δεν λέμε (σ.σ. ως χώρα) μόνο για ίσες αποστάσεις, αλλά για αναγνώριση όλων των δικαιωμάτων του Ισραήλ, όταν δεν είναι σύμφωνο με όλες τις συμβάσεις και όλα τα ψηφίσματα. Δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο πολέμου κ.λπ.» σημείωσε ο Β. Χατζηλάμπρου.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η ανακοίνωση των κ.κ. Ρομπάι και Μπαρόζο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, περί «αναλογικότητας» στους θανάτους, δεν μπορεί σε καμία να εκφράζει τη θέση της Ελλάδας. «Πενήντα πέντε στρατιώτες στη μία μεριά, 1.800 εκ των οποίων οι περισσότεροι άμαχοι και παιδιά από την άλλη μεριά. Ποια θα ήταν μια λογική “αναλογικότητα”, δηλαδή, για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή;» είπε χαρακτηριστικά. Απευθυνόμενος, μάλιστα, προς τον υπουργό ανέφερε ότι «ακόμα και αυτό να λέγατε ως υπουργείο Εξωτερικών θα είχε σημασία».

Ο Βασίλης Χατζηλάμπρου υπογράμμισε, επίσης, ότι πρέπει «να υπάρξει μια μεγάλη ανθρωπιστική πρωτοβουλία. Θα έπρεπε να την πάρει η Ελλάδα, εκτός και αν θεωρείτε το να πάρουμε μια πρωτοβουλία ανθρωπιστικού τύπου, δηλαδή να διευκολύνουμε το μάζεμα φαρμάκων από τον κόσμο, φαρμακευτικούς συλλόγους και ιατρικούς συλλόγους. Να διευκολύνουμε γιατρούς που δηλώνουν ότι θέλουν να πάνε στη Λωρίδα της Γάζας για να βοηθήσουν. Να διευκολύνουμε τραυματίες με τα δικά μας νοσοκομεία. Να βάλουμε ένα C-130 και να το φορτώσουμε πράγματα για να πάει εκεί. Εκτός και αν θεωρείτε ότι είναι δράση υπέρ των Παλαιστινίων και κατά του άξονα του Ισραήλ». 

Ενώ κατέληξε: «Μια άλλη εξωτερική πολιτική θα ήταν πιο σύμφωνη με τα συμφέροντά μας, αλλά δεν είναι αυτής της στιγμής. Της στιγμής είναι το θέμα της πολιτικής καταγγελίας του Ισραήλ, ως εγκληματία πολέμου, δηλαδή, στην προκειμένη περίπτωση. Να ισχύσουν όλα όσα έχουμε υιοθετήσει για την ύπαρξη ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, σύμφωνα με την απόφαση του ΟΗΕ και να επιμείνουμε στην ειρήνευση, αλλά κυρίως στην ανθρωπιστική βοήθεια στην πλευρά της Παλαιστίνης».

Ολόκληρη η τοποθέτηση του Βασίλη Χατζηλάμπρου στην Επιτροπή, καθώς και ο διάλογος που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο
 


Βασίλης Χατζηλάμπρου, βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ.
«Ενημέρωση από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών κ. Βενιζέλο σχετικά με τις εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας».

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ: Κύριε υπουργέ, το αίτημα της Επιτροπής να παρευρεθείτε και να συνομιλήσουμε για τα γεγονότα στο Ισραήλ και στη Γάζα είναι ένα αίτημα δέκα ημερών περίπου και εδράζεται κυρίως στην ανησυχία της Επιτροπής όχι μόνο για τα τεκταινόμενα σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου, αλλά κυρίως για την αφωνία, θα έλεγα, της στάσης της ελληνικής κυβέρνησης.

Μας προβλημάτισε πάρα πολύ αυτό. Ο ελληνικός λαός, δηλαδή, να είναι μάρτυρας μιας εκατόμβης θυμάτων, να προβαίνει σε εκδηλώσεις αλληλεγγύης, γιατί αυτό προκύπτει από την ιδιοσυγκρασία του και από αυτό που καταλαβαίνει ο ίδιος σαν κοινή στάση για όσους έχουν κατεχόμενα ή υποστηρίζουν υποθέσεις όπου τα ζητήματα κατοχής είναι κυρίαρχα –εννοώντας τη μεγάλη υπόθεση της Κύπρου–, καταλαβαίνοντας ότι οι ανακοινώσεις, τις οποίες είδαμε –αν δεν κάνω λάθος, η τελευταία δική σας ανακοίνωση είναι στις 22/7, αμέσως μετά την παρουσία σας το Συμβούλιο Εξωτερικών και είχαμε μετά και τις δηλώσεις του κ. Ρομπάι και του κ. Μπαρόζο– είναι «μνημεία», όπου κάτι περίεργο συμβαίνει στη Γάζα. Πολλοί νεκροί και «αναγνωρίζουμε τη δυνατότητα του Ισραήλ στην άμυνα» – αυτό είναι ένα ρεφρέν μόνιμο σε όλες τις ανακοινώσεις, σαν να υπαγορεύεται αυτή η στάση. Αλλά δεν μπορούμε να δούμε γιατί τα σχολεία του ΟΗΕ, γιατί τόσα παιδάκια, γιατί 1.800 νεκροί, γιατί το 75% από τους στόχους είναι άμαχοι, γιατί οι στόχοι είναι υποδομές, νοσοκομεία και σχολεία.

Δεν μπορούμε να δούμε, δηλαδή, εγκληματικές ενέργειες πίσω από αυτό. Βλέπουμε μόνο τη δυνατότητα του Ισραήλ να έχει την αμυντική του θωράκιση. Αυτή, λοιπόν, η αφωνία του υπουργείου Εξωτερικών, που κατά τη γνώμη μας δε συνάδει σε τίποτα με την αντίληψη που έχει ο ελληνικός λαός για τη στάση μας, παρ’ όλο ότι το υπουργείο Εξωτερικών δεν είναι προφανώς ο φορέας που απλώς απηχεί, έχει κι άλλα δεδομένα. Ωστόσο, νομίζω ότι βαραίνουν οι ιδιαίτερες σχέσεις που έχουμε αναπτύξει με το Ισραήλ και αν δεν μπορούσαμε να πάρουμε καμία άλλη πρωτοβουλία, που είναι στη συζήτηση. Όπως είχαμε συνηθίσει, η ελληνική πλευρά έπαιρνε πραγματικά πρωτοβουλίες, όταν επρόκειτο για τέτοια ζητήματα, έχοντας μια ενεργητική παρουσία υπέρ των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων επί σειρά ετών. Αν κάτι διαφοροποιεί σήμερα τα πράγματα είναι ότι δεν λέμε μόνο για ίσες αποστάσεις, αλλά για αναγνώριση όλων των δικαιωμάτων του Ισραήλ, όταν δεν είναι σύμφωνο με όλες τις συμβάσεις και όλα τα ψηφίσματα. Δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο πολέμου κ.λπ.

Αυτή ήταν η δική μας στάση, στο να έρθετε στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας. Από εκεί και πέρα νομίζουμε ότι χρειάζεται πολιτική καταγγελία στην πλευρά του Ισραήλ ότι πράττει εγκληματικά. Δηλαδή, κάπως το έθετε η ανακοίνωση Μπαρόζο, ότι μας προβληματίζει η «αναλογικότητα»: 55 στρατιώτες στη μία μεριά, 1.800 εκ των οποίων οι περισσότεροι άμαχοι και παιδιά από την άλλη μεριά. Ποια θα ήταν μια λογική «αναλογικότητα», δηλαδή, για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή; 

Εδώ στην περίπτωση των ναζί έχουμε συγκεκριμένα ποσοστά και τα θυμόσαστε. Ένας Γερμανός στρατιώτης, δεν ξέρω πόσοι άμαχοι στον τοίχο. Ποια θα ήταν η «αναλογικότητα»; Σε κάθε περίπτωση, δεν θέλω να αναφερθούμε καθόλου στους γενικότερους προβληματισμούς και στις στρατηγικές που μπορεί να έχει το υπουργείο Εξωτερικών, είτε στην περίπτωση της Συρίας είτε αλλού. Δεν θέλω να το «ανοίξω» όλο το θέμα. Νομίζω ότι έχουμε διαφορετικό προσανατολισμό στο τι θα έπρεπε να γίνει. 

Εκεί όμως που θα έπρεπε πραγματικά να πάρουμε κάποιες πρωτοβουλίες, νομίζω ότι είναι η πολιτική καταγγελία των εγκλημάτων πολέμου, για να έχουμε το ανάστημα να μιλάμε στο όνομα του διεθνές δικαίου αύριο. 

Δεύτερον, εκεί που «ακουμπάμε», που μπορεί να είναι οι διάφορες στρατιωτικές συνεργασίες και στα πεδία συνεργασίας με το Ισραήλ σε αυτό το επίπεδο, θα έπρεπε να δηλώσουμε ότι «παγώνουν», όσο έχει μία τέτοια εγκληματική στάση απέναντι σε άμαχους.  

Τρίτον, να υπάρξει μια μεγάλη ανθρωπιστική πρωτοβουλία, κύριε υπουργέ. Θα έπρεπε να την πάρει η Ελλάδα, εκτός και αν θεωρείτε το να πάρουμε μια πρωτοβουλία ανθρωπιστικού τύπου, δηλαδή να διευκολύνουμε το μάζεμα φαρμάκων από τον κόσμο, φαρμακευτικούς συλλόγους και ιατρικούς συλλόγους. Να διευκολύνουμε γιατρούς που δηλώνουν ότι θέλουν να πάνε στη Λωρίδα της Γάζας για να βοηθήσουν. Να διευκολύνουμε τραυματίες με τα δικά μας νοσοκομεία. Να βάλουμε ένα C-130 και να το φορτώσουμε πράγματα για να πάει εκεί. Εκτός και αν θεωρείτε ότι είναι δράση υπέρ των Παλαιστινίων και κατά του άξονα του Ισραήλ. 

Σε κάθε περίπτωση, νομίζω ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε μεγάλη κουβέντα για το τι έχει αποδώσει αυτή μας η πολιτική, είτε σαν προθυμία στην περίπτωση της Συρίας είτε σαν προθυμία στα χημικά της Συρίας κ.λπ. Δεν θέλω να ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση, προτιμώ να πάμε βήμα-βήμα στα ζητήματα της Γάζας και του Ισραήλ. Τι θα ήταν αυτό που σαν Επιτροπή θα μπορούσαμε να πούμε στο υπουργείο Εξωτερικών; Να κρατάει μια στάση που να έχει στοιχεία μιας πρωτοβουλίας ανθρωπιστικής, στην πραγματικότητα, που έχει πολλά πολιτικά παραγόμενα, που πιθανά να θέλατε κάτω από άλλες συνθήκες, αλλά δεν μπορείτε να πάρετε γιατί είναι άλλοι οι συσχετισμοί. Μη μας πουν, όμως, ότι και αυτό δεν έχουμε δικαίωμα να το κάνουμε, να πάρουμε μια τέτοια πρωτοβουλία. 

Λέω ότι δεν θέλω να ανοίξω το σύνολο του ζητήματος της εξωτερικής πολιτικής. Μια άλλη εξωτερική πολιτική θα ήταν πιο σύμφωνη με τα συμφέροντά μας, αλλά δεν είναι αυτής της στιγμής. Της στιγμής είναι το θέμα της πολιτικής καταγγελίας του Ισραήλ, ως εγκληματίας πολέμου, δηλαδή, στην προκειμένη περίπτωση. Να ισχύσουν όλα όσα έχουμε υιοθετήσει για την ύπαρξη ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, σύμφωνα με την απόφαση του ΟΗΕ και να επιμείνουμε στην ειρήνευση, αλλά κυρίως στην ανθρωπιστική βοήθεια στην πλευρά της Παλαιστίνης.

Δευτερομιλία – διάλογος με υπουργό

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ: Το ένα θέμα που θέλω να ρωτήσω είναι εάν σας έχει ζητηθεί ανθρωπιστική βοήθεια. Είπατε ότι έχετε διαρκή σχέση με την κυβέρνηση…

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (αντιπρόεδρος της κυβέρνησης – υπουργός Εξωτερικών):
Η κυβέρνηση της Παλαιστίνης δεν μας ζήτησε. Η Ε.Ε., όμως, έχει οργανώσει μια μόνιμη αποστολή στη Γάζα. Τώρα και εμείς μετέχουμε σε αυτή τη διαδικασία.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ: Δηλαδή, η κοινωνία των πολιτών στην Ελλάδα, πού μπορεί να διευκολύνει το υπουργείο Εξωτερικών τούς φαρμακευτικούς συλλόγους που ζήτησαν φάρμακα…

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (αντιπρόεδρος της κυβέρνησης – υπουργός Εξωτερικών): Όπου θελήσετε. Δεν οργανώνεται έτσι τώρα η βοήθεια, γίνεται με πολύ επαγγελματικό τρόπο. Εάν όμως υπάρχει μια τέτοια προθυμία, εμείς να βοηθήσουμε να πάει μέσω της Ε.Ε. που μετέχουμε και εμείς. Υπάρχει εν ενεργεία ανθρωπιστική αποστολή της Ε.Ε.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ: Τα νοσοκομεία εδώ μπορούν να ανοίξουν για να φιλοξενήσουν για παράδειγμα 500 παιδιά;

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ: Πώς να έρθουν;

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (αντιπρόεδρος της κυβέρνησης – υπουργός Εξωτερικών): Ανά πάσα στιγμή. Το κάναμε για τη Λιβύη, το κάνουμε για όλους, δεν θα το κάνουμε και για τη Γάζα;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ: Το παραλείψαμε αυτό το θέμα. Είναι σοβαρό ζήτημα.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (αντιπρόεδρος της κυβέρνησης – υπουργός Εξωτερικών): Με συγχωρείτε, όποιος μας το ζητήσει, αμέσως γίνεται. Αυτό είναι προφανές. Ακόμα τώρα είμαστε ανοιχτοί σε όλες τις εστίες, η Λιβύη είναι αυτή η οποία κυρίως θέλει. Βεβαίως, αλίμονο. Σε αυτά υπάρχει απόλυτη προθυμία.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ: Το δεύτερο σημείο το οποίο θα ήθελα να πω είναι ότι αποφύγατε να πείτε, μιλώντας για όλα τα άλλα, εάν υπάρχει θέμα εγκλημάτων πολέμου αυτή τη στιγμή και εάν θα πρέπει να καταγγελθούν…

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (αντιπρόεδρος της κυβέρνησης – υπουργός Εξωτερικών): Δεν απέφυγα τίποτα. Ο χαρακτηρισμός αυτός είναι ένας χαρακτηρισμός τον οποίο μπορεί να διατυπώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας και ο Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Δεν θα βγει μια μεμονωμένη κυβέρνηση της Ε.Ε. να εκφραστεί για τέτοια θέματα.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ: Δεν θα εκφραστεί, όταν καταλαβαίνει ότι γίνεται εκατόμβη θυμάτων;

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (αντιπρόεδρος της κυβέρνησης – υπουργός Εξωτερικών): Με συγχωρείτε που το λέω, αλλά και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έπρεπε να είναι λίγο πιο επιφυλακτικό στη χρήση παρόμοιων όρων. Σκεφτείτε το λίγο, συζητήστε το μεταξύ σας.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ: Να τα συζητήσουμε πολύ μεταξύ μας, αλλά μην έχετε τέτοιο πρόβλημα. Μιλάμε για 1.800 ανθρώπους νεκρούς και δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα για εσάς; Υπάρχει μόνο η λέξη «αναλογικότητα»; Και μου λέτε να το συζητήσουμε μεταξύ μας; Αυτά είναι γεγονότα.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (αντιπρόεδρος της κυβέρνησης – υπουργός Εξωτερικών): Συγγνώμη, εγώ δεν χρησιμοποίησα τον όρο αναλογικότητα. Δεν υπάρχει αναλογικότητα, ένας θάνατος είναι ένας θάνατος. Η αναλογικότητα είναι μια γενική αρχή.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ: Ακόμα και αυτό να λέγατε ως υπουργείο Εξωτερικών θα είχε σημασία.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (αντιπρόεδρος της κυβέρνησης – υπουργός Εξωτερικών): Την αναλογικότητα;

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ: Την αναλογικότητα που λέει η πλευρά Μπαρόζο και η πλευρά Ρομπάι. Ήταν η ανακοίνωσή τους.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (αντιπρόεδρος της κυβέρνησης – υπουργός Εξωτερικών): Εντάξει, αλλά δεν νομίζω ότι σημαίνει τίποτα.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ: Πώς εντάξει, κ. υπουργέ.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (αντιπρόεδρος της κυβέρνησης – υπουργός Εξωτερικών): Δεν σημαίνει τίποτα η αναλογικότητα.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ: Και αυτό δεν σημαίνει τίποτα; Τι λέμε τότε;

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (αντιπρόεδρος της κυβέρνησης – υπουργός Εξωτερικών): Την αναλογικότητα την παρεξηγείτε εσείς τώρα. Εσείς ερμηνεύσατε την αναλογικότητα ως ειρωνεία, έτσι δεν είπατε;

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ: Εγώ δεν την ερμήνευσα ως ειρωνεία. Όταν δεν υπάρχει καταγγελία, υπάρχει…

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (αντιπρόεδρος της κυβέρνησης – υπουργός Εξωτερικών): Κύριε Χατζηλάμπρου, κατάλαβα από την τοποθέτησή σας ότι σας ενόχλησε η αναφορά περί αναλογικότητας.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ: Φυσικά. Εσείς ενοχληθήκατε; Αυτό προσπαθώ να καταλάβω.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (αντιπρόεδρος της κυβέρνησης – υπουργός Εξωτερικών): Αντιλαμβάνεστε ότι εμείς εκφραζόμαστε στο πλαίσιο κάποιων θεσμικών διαδικασιών.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ: Δεν έχει τέτοιες διαδικασίες; Μα, εκφράζει ο κ. Ρομπάι και ο κ. Μπαρόζο όλων μας…

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (αντιπρόεδρος της κυβέρνησης – υπουργός Εξωτερικών): Άλλο εννοούσαν. Δεν εννοούσαν αυτό το οποίο παρεξηγείτε εσείς. Δεν ήθελαν να πουν κάτι το οποίο ενθαρρύνει τη βία. Δεν πιστεύω ότι οι θεσμικοί εκπρόσωποι της Ε.Ε. είπαν κάτι που ενθαρρύνει τη χρήση βίας.

ΔΙΟΝΥΣΙΑ – ΘΕΟΔΩΡΑ ΑΥΓΕΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ (πρόεδρος της Επιτροπής): Η χώρα μας ακολουθεί πάντα το διεθνές δίκαιο, πιστεύω ότι θα το κάνει και αυτή τη φορά. Ελπίζουμε να ολοκληρωθεί και να σταθεροποιηθεί η διαδικασία της εκεχειρίας, να δοθεί μια μόνιμη λύση στην περιοχή και να εφαρμοστεί το διεθνές δίκαιο σε κάθε πλευρά αυτή τη στιγμή του πλανήτη όπου δεν γίνεται σεβαστό. Βρισκόμαστε σε μεγάλες ταλαντεύσεις στην περιοχή της Μεσογείου. Ελπίζουμε να δοθεί οριστική λύση σε αυτά τα προβλήματα. Ευχαριστούμε πολύ.
Στο σημείο αυτό είναι η γ΄ ανάγνωση του καταλόγου των μελών της Επιτροπής.

[από τα πρακτικά της Βουλής]

Δεν υπάρχουν σχόλια: