Δ. Τρίμης: Προεκλογικό ρουσφέτι η φωτογραφική τροπολογία για τα ΜΜΕ Δ. Τρίμης: Προεκλογικό ρουσφέτι η φωτογραφική τροπολογία για τα ΜΜΕ

Προεκλογικό "ρουσφέτι" σε μεγαλοεκδότες και καναλάρχες που προετοιμάζει το έδαφος για εκλογές το φθινόπωρο, χαρακτηρίζει ο Δημήτρης Τρίμης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ, τη φωτογραφική τροπολογία που ενέταξε η κυβέρνηση τη νύχτα της Παρασκευής σε άσχετο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, το οποίο ψηφίζεται σήμερα.

Μιλώντας στο "Κόκκινο 105.5", ο Δημήτρης Τρίμης τόνισε ότι με την ψήφιση της εν λόγω τροπολογίας, η κυβέρνηση προσπαθεί να εξασφαλίσει την ακόμα πιο ασφυκτική προπαγανδιστική της ηγεμονία, ενόψει εκλογών.


ΣΥΡΙΖΑ: Να αποσυρθεί αμέσως

"Απαιτούμε την άμεση απόσυρση από την αυριανή συνεδρίαση της Βουλής της τροπολογίας που αφορά στα ΜΜΕ και η οποία εντάχθηκε στο υπό συζήτηση Ν/Σ για το Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς «Οι Άγιοι Ανάργυροι» κατά τρόπο απολύτως παράτυπο και σκανδαλώδη, που εκθέτει πολλαπλά την κυβέρνηση αλλά και τη Βουλή". Με αυτή την ιδιαιτέρως οξεία ανακοίνωση απάντησε σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ στην απόπειρα της κυβέρνησηςνα ανατρέψει τα πράγματα στον Τύπο, υπέρ της διαπλοκής.

"Δεν είναι μόνο παντελώς άσχετη τροπολογία, επί της ουσίας ολόκληρο νομοσχέδιο, σε σχέση με το υπό ψήφιση Ν/Σ, ούτε ότι δεν υπήρξε βεβαίως καμία σχετική συζήτηση στις συνεδριάσεις της Διαρκούς Επιτροπής. Επιπροσθέτως, η απολύτως παράνομη διαδικασία εισαγωγής της τεκμηριώνεται και από τη σαφέστατη διατύπωση του Γενικού Λογιστηρίου με την οποία απεκδύεται του ίδιου του ρόλου του για την οικονομική αξιολόγηση των αποτελεσμάτων που θα επιφέρει η τροπολογία, με Έκθεση η οποία αποτελεί απόλυτη προϋπόθεση για τη συζήτηση και τη σχετική υπερψήφισή της" εξηγεί ο ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την προχειρότητα της ρύθμισης και την απαξίωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Πέραν όμως των σοβαρότατων διαδικαστικών ζητημάτων ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει την απόλυτη αντίθεσή του στο σύνολο του περιεχομένου της συγκεκριμένης τροπολογίας, καθώς αυτό αποτελεί: "κυριολεκτικά, ένα νέο συμβόλαιο των πολιτικών δυνάμεων της συγκυβέρνησης με τη διαπλοκή στο χώρο των μίντια. Με την τροπολογία ως σύνολο και με τις συγκεκριμένες διατάξεις καθιερώνεται απροκάλυπτα ένα νέο πλαίσιο πλήρους αυθαιρεσίας και μεροληψίας υπέρ των συμφερόντων συγκεκριμένων επιχειρηματιών. «Τακτοποιούνται» ζητήματα των ιδιοκτησιακών σχέσεων και των συγχωνεύσεων των μίντια ως βήμα, πέραν των άλλων, για τη διαγραφή τεράστιων χρεών".

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ακόμα ότι:

-ανοίγει ο δρόμος για μαζικές απολύσεις εργαζομένων μέσω και της αυθαίρετης αλλαγής του χαρακτήρα των ραδιοτηλεοπτικών μέσων και των ενδο-ομιλικών μετακινήσεων,
ίνεται για πολλοστή φορά παράταση στην παράνομη λειτουργία των μέσων
-υπονομεύονται τα ασφαλιστικά ταμεία και πλήττεται καίρια ο Τύπος μέσω του νέου καθεστώτος για τις διαφημίσεις, τις δημοσιεύσεις και το αγγελιόσημο. 
 
"Όλα τα παραπάνω «διευθετούνται» μέσα σε ένα νέο απολύτως προνομιακό για τη διαπλοκή πλαίσιο με υπέρβαση όλων των ισχυουσών νομοθετικών διατάξεων. Προφανής στόχος, μετά και την κατάργηση της ΕΡΤ και το σκάνδαλο της DIGEA, η δημιουργία συνθηκών καρτέλ και η ολόπλευρη στήριξη της μιντιακής διαπλοκής που εξυπηρέτησε με συνέπεια τις μνημονιακές πολιτικές και που βεβαίως υπονομεύει ευθέως την ίδια τη δημοκρατία μας" καταλήγει η ανακοίνωση.

 Π. Κουρουμπλής: Εκτρωματική και προκλητική η τροπολογία για τα δύο καταχρεωμένα ΜΜΕ

"Εκτρωματική" και "προκλητική για το δημόσιο αίσθημα" χαρακτήρισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής την τροπολογία που φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση, ρύθμιση "που αποκαλύπτει την κυβερνητική διαπλοκή με το μιντιακό σύστημα".

"Η συγκυβέρνηση κατέθεσε εν κρυπτώ", κατήγγειλε ο Π. Κουρουμπλής, -Παρασκευή βράδυ, αρχές Αυγούστου, σε θερινό τμήμα της Βουλής- "σκανδαλώδη τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο, παραβιάζοντας κατάφωρα τον Κανονισμό της Βουλής και χωρίς ούτε προηγούμενη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή ούτε τη συνταγματικώς επιβεβλημένη (άρθρο 75, παρ. 2) Έκθεση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Η φωτογραφική τροπολογία", επισημαίνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, "προετοιμάζει τη συγχώνευση δύο καταχρεωμένων μεγάλων ομίλων ΜΜΕ που στήριξαν και στηρίζουν την καταστροφική κυβερνητική πολιτική, καταργώντας στην πράξη τον νόμο 3592 του 2007 που απαγόρευε τις συγχωνεύσεις με σκοπό τον περιορισμό της διαπλοκής. Επιπλέον, παρατείνει κατ' εξακολούθηση το αμαρτωλό καθεστώς αδειοδότησης των καναλιών χωρίς καμία απαίτηση των εκατομμυρίων που οφείλονται στο Δημόσιο από τη χρήση των κρατικών συχνοτήτων, παραπέμπει τον σχετικό διαγωνισμό στις ελληνικές καλένδες, εξυπηρετεί σκανδαλωδώς το μιντιακό σύστημα εις βάρος των Ταμείων και των εργαζομένων με αλλαγή του καθεστώτος για τις διαφημίσεις και το αγγελιόσημο και προετοιμάζει το έδαφος για ακόμα περισσότερες απολύσεις στον χώρο του Τύπου.

Τη στιγμή που στραγγαλίζονται τα Ταμεία των ενστόλων και υλοποιείται η συμφωνία τρόικας και συγκυβέρνησης για μηδενική χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων, τη στιγμή που καρατομείται ο επαρχιακός Τύπος, χαρίζονται σκανδαλωδώς εκατοντάδες εκατομμύρια στους βαρόνους των μίντια. Οι βουλευτές, που όντας εκπρόσωποι μιας χειμαζόμενης κοινωνίας, θα ψηφίσουν μια τέτοια εκτρωματική και προκλητική για το δημόσιο αίσθημα ρύθμιση, οφείλουν να γνωρίζουν ότι γράφουν μια μαύρη σελίδα της προσωπικής τους πολιτικής ιστορίας αλλά και της ιστορίας του τόπου", καταλήγει ο Π. Κουρουμπλής.