Ως «διαβεβαίωση»... εσωτερικής κατανάλωσης ακούστηκε στις τάξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης η αποστροφή του «αντ' αυτού», του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη, ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να φθάσει ώς τον Μάρτιο. Όμως τα μηνύματα, μέσα και κυρίως έξω από τη Βουλή, μόνο σε αυτό δεν κατατείνουν. Εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι το δίδυμο Σαμαρά - Βενιζέλου πόρρω απέχει από την επίτευξη προεδρικής πλειοψηφίας στην τρίτη ψηφοφορία, ενώ θα απομακρύνεται πιο πολύ από τον στόχο του όσο περνά ο καιρός. Ο λόγος είναι ότι η κοινωνική πίεση θα μεγεθύνεται συν τω χρόνω, λόγω των μέτρων που έχει ήδη συμφωνήσει ή θα συζητήσει με την τρόικα από Σεπτέμβρη.


Η περίπτωση του ΕΝΦΙΑ ήταν η πιο χαρακτηριστική του τελευταίου διαστήματος, με τη συγκυβέρνηση να παίρνει άλλο ένα μέτρο δήμευσης της περιουσίας των πολιτών. Βέβαια, στη συγκεκριμένη υπόθεση, το κυβερνητικό αλαλούμ -ένδειξη μιας κυβερνητικής μηχανής που έχει πάψει, προ πολλού, να λειτουργεί- επέτεινε την κοινωνική δυσφορία. Στη σκέψη εξάλλου ότι το τοπίο θα είναι δυσμενέστερο για το Μέγαρο Μαξίμου στις αρχές της άνοιξης, στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορούν να αποκλείσουν το σενάριο «ηρωικής» εξόδου του πρωθυπουργού. Υπενθυμίζεται επίσης ότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι η πλειοψηφία των πολιτών δεν επιθυμεί Πρόεδρο της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.

Αν αποφασίσει τελικώς να επισπεύσει τις διαδικασίες ο Αντ. Σαμαράς (δεν θα είναι και η πρώτη φορά που διαψεύδει τον εαυτό του), βέβαιον είναι ότι με την υποστήριξη του άξονα, Βερολίνο -Βρυξέλλες- εγχώρια μέσα ενημέρωσης θα επιχειρήσει να σερβίρει... κάποια ρύθμιση για το χρέος. Η ουσία ωστόσο παραμένει: θα θέσει στη συζήτηση με τους δανειστές, το πάνδημο αίτημα για κούρεμα του χρέους; Αυτό είναι το ερώτημα - γάντι που ρίχνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση.

Κυβέρνηση παραδομένη στην τρόικα

Φευ, όμως, οι πρόσφατες εξελίξεις στην Αργεντινή αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση είναι αλλού... ταγμένη. Μιλώντας απαξιωτικά για τον περήφανο αυτό λαό η κυβερνητική εκπρόσωπος -άρα και η κυβέρνηση στο σύνολό της κατ' επέκταση- δεν μπήκε καν στον κόπο να διερευνήσει αν μπορούν να προκύψουν θετικές «παρενέργειες» από την υπόθεση αυτή. Και, όπως έλεγε χθες σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο Νίκος Βούτσης, «δεν σκέφτηκαν άραγε ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ακόμα και ως θετικό επιχείρημα τη διαμορφούμενη κατάσταση από την υπερήφανη στάση της Αργεντινής στις επικείμενες «διαπραγματεύσεις» με τους δανειστές για το κρίσιμο ζήτημα του χρέους; Φοβάμαι -συμπλήρωνε ο γραμματέας της Κ.Ο.- ότι δίνουν με κάθε ευκαιρία, ακόμα κι όταν δεν τους ζητείται, δείγματα εθελοδουλίας και τυφλής προσαρμογής στο περίφημο πρόγραμμα άγριας λιτότητας». Με άλλα λόγια, η συγκυβέρνηση έχει ρίξει λευκή πετσέτα στις αδηφάγες ορέξεις ΔΝΤ και Μέρκελ, χωρίς ίχνος μεταμέλειας από τον πρωθυπουργό ή τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης για την ακολουθούμενη συνταγή και τις επιπτώσεις της στην κοινωνία.

Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ, με καλά υπολογισμένες κινήσεις, έχει πλέον την ηγεμονία των πολιτικών εξελίξεων και συντηρεί, διευρύνει πιο σωστά, το προβάδισμα από τη Ν.Δ., που κατέγραψε στις ευρωεκλογές. Και ακόμη, είναι αυτός που διαμορφώνει ατζέντα, όπως απέδειξε το προηγούμενο διάστημα, τόσο με τη λεγόμενη «μικρή ΔΕΗ» όσο και με τα περιβαλλοντικά θέματα, τους αιγιαλούς και τα δάση. Ατζέντα που εκ του αποτελέσματος μπορεί βάσιμα να υποστηρίξει η αξιωματική αντιπολίτευση ότι συσπειρώνει γύρω της τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Το αλισβερίσι της διαπλοκής

Ο δρόμος για την τελική νίκη δεν θα είναι πάντως στρωμένος με ροδοπέταλα και αυτό φάνηκε και στην κοινοβουλευτική αντιπαράθεση της τελευταίας εβδομάδας, όπου κατά τρόπο πασιφανές, τα ευνοημένα από την πρόσφατη κυβερνητική ρύθμιση κυρίαρχα συστημικά μέσα ενημέρωσης ανταπέδιδαν την ίδια μέρα (!) τη διευκόλυνση, αποσιωπώντας αφενός τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το σπάσιμο της διαπλοκής, αφετέρου την παντελή απουσία του τουρίστα πρωθυπουργού από το Κοινοβούλιο και τις συζητήσεις πάνω σε κρίσιμα νομοσχέδια που η κυβέρνησή του έφερε καλοκαιριάτικα. (Ναι, ήταν αυτή η κυβέρνηση που έκλεισε πρόωρα τη Βουλή, επικαλούμενη απουσία νομοθετικού έργου...). Όμως, «ας έχουν γνώση οι φύλακες, τίποτε και κανένας δεν θα ξεχαστεί», ήταν το μήνυμα που έστειλε από το Κοινοβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας.

Αλλά αυτή η άρον άρον ψήφιση σημαντικών νομοσχεδίων από τα δύο πρώτα θερινά τμήματα της Βουλής έρχεται να ενισχύσει την αίσθηση ότι οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος ετοιμάζουν, όντως, βαλίτσες και -παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις Σταμάτη, που είναι άλλωστε επιρρεπής στο να τον ξεγελούν, όπως ο ίδιος αναγνώρισε δημοσίως- πρόκειται στην πραγματικότητα για μια κυβέρνηση που έχει ήδη παραδώσει την εντολή. Στο μεσοδιάστημα όμως ενδιαφέρεται μόνο για την εξυπηρέτηση πολύ μεγάλων (τρόικα), μεγάλων (επιχειρηματικοί όμιλοι - ΜΜΕ) και μικρότερων συμφερόντων.

Οι ευθύνες μεγαλώνουν

Με δεδομένο όμως ότι οι κοινωνικές κινητοποιήσεις δεν έχουν τη μαζικότητα και τον δυναμισμό των πρώτων μνημονιακών χρόνων, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλείται να κινητοποιήσει δυνάμεις από τον Δεκαπενταύγουστο και μετά, με ημερομηνία -ορόσημο τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Και να εκφράσει, έτσι, την πεποίθηση της κοινωνίας, ακόμη και των πιο συντηρητικών κομματιών της, όπως οι ένστολοι, ότι η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο. Η κυβέρνηση αυτή δεν πάει άλλο.

Ή, με τα λόγια του Αλέξη Τσίπρα, «το θέμα δεν είναι να περιμένουμε εμείς. Το θέμα είναι ότι δεν μπορεί να περιμένει άλλο ο ελληνικός λαός αυτήν την ανείπωτη τραγωδία» - και αυτή είναι η εντολή που οι πολίτες δίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

(Πηγή: Παπαδημητρίου Νίκος - Αvgi.gr)