«Ο υπουργός Επικρατείας Δ. Σταμάτης, στην αγόρευσή του προχθές στη Βουλή (που θα παραμείνει μνημειώδης για το ομολογούμενο παπατζιλίκι), προσπάθησε να κλείσει το θέμα των πρόωρων εκλογών. Επιστράτευσε μάλιστα το πρωτότυπο επιχείρημα πως οι πρόωρες εκλογές δεν συμφέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ, διότι μόνον εφόσον ολοκληρωθεί το πρόγραμμα του Μνημονίου ο λαός θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ προσδοκώντας σε καλύτερες μέρες. Άμεση και αποστομωτική υπήρξε η απάντηση του Αλ. Τσίπρα ότι ο λαός δεν αντέχει να περιμένει άλλο.

Πίσω από τη δήλωση Σταμάτη υποκρύπτεται το κυβερνητικό άγχος ότι απρόβλεπτη εξέλιξη (ο Γκ. Χαρδούβελης ξόρκισε το ενδεχόμενο "απροόπτου") μπορεί να προκαλέσει εκλογές. Η κυβέρνηση επιδιώκει να παραμείνει στην εξουσία όσο το δυνατόν περισσότερο. Θέλει να δημιουργήσει τετελεσμένα, να εδραιώσει τις ανατροπές εις βάρος της κοινωνίας, να μοιράσει τα "δώρα" στη διαπλοκή και το μεγάλο κεφάλαιο και να σκηνοθετήσει "θεσμική εκτροπή" επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ θα ασκήσει το συνταγματικό δικαίωμά του και δεν θα συμπράξει στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, δηλαδή δεν θα δώσει "τεχνητή αναπνοή" στην κυβέρνηση.

Αυτός ο σχεδιασμός του πρωθυπουργού (λέγεται ότι το φθινόπωρο θα ανοίξει και θέμα συνταγματικής αναθεώρησης) συνδυάζεται με άνοιγμα προς άλλα τμήματα της διασπασμένης συντηρητικής παράταξης, ώστε να δημιουργηθεί νέος "συνασπισμός της Δεξιάς". Ήδη βολιδοσκοπείται ο Καρατζαφέρης, έχουν ρίξει δίχτυα σε βουλευτές του Καμμένου, ενώ η δικαστική έκβαση της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής δημιουργεί κινητικότητες και σε αυτόν τον χώρο.

Ο Σαμαράς ονειρεύεται να ηγηθεί ολόκληρης της Δεξιάς. Αυτή η στρατηγική του όμως προσκρούει στις αντιπαλότητες που ο ίδιος έχει προκαλέσει μέσα στη Δεξιά, αλλά και στην κυβερνητική συμμαχία του με το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου, το οποίο, σ' αυτή την περίπτωση, θα συνειδητοποιήσει ότι υπήρξε κόμμα μίας κυβερνητικής χρήσεως.

Αυτά ονειρεύονται στο Μαξίμου, αλλά καλού - κακού ετοιμάζονται και για εκλογές. Χθες η επικαιρότητα "μύριζε" προεκλογικά μέτρα. Πιο χαρακτηριστική η απόφαση να αναβληθεί η καταβολή του ΕΝΦΙΑ για το τέλος Σεπτεμβρίου, εξέλιξη που μπορεί να συνοδευτεί από νέα αναβολή, αναλόγως των πολιτικών εξελίξεων. 

Δεν είναι τα "τεχνικά" λάθη που επέβαλαν αυτή την αναβολή, είναι το πολιτικό κόστος που φοβίζει την κυβέρνηση και την αναγκάζει να φρενάρει επί του παρόντος τον ΕΝΦΙΑ ώστε να μην προκληθεί μεγαλύτερο κακό στο πολιτικό προφίλ της. Ο ΕΝΦΙΑ μοιάζει με γόρδιο δεσμό: Μπορεί να μετατρέψει σε εφιάλτη τα πολιτικά όνειρα του Σαμαρά».