Τι ωραίο μπάχαλο με τον ΕΝΦΙΑ! Τον ψήφισαν ωραία-ωραία ως σημαντική μεταρρύθμιση. Πέρασαν γενεές δεκατέσσερις την αντιπολίτευση γιατί δεν κατενόησε τον προοδευτικό του χαρακτήρα και υπέκυψε στον λαϊκισμό της καταγγελίας. Και τώρα που ήρθε ο κόμπος στο χτένι, κατέβηκε το μπουγιουρντί στους πολίτες και ανέβηκαν οι πολίτες στα κεραμίδια, ανακάλυψαν όλοι τους την Αμερική. Και στρέφονται οι ψηφίσαντες τη ρύθμιση και υμνήσαντες τη μεταρρύθμιση, κατά της ρύθμισης και κατά της μεταρρύθμισης.

Λόχος ολόκληρος βουλευτών της Ν.Δ. μιλάει για λάθη, αδικίες, αντισυνταγματικότητα, και ζητάει αναθεωρήσεις και ελαφρύνσεις. Το ΠΑΣΟΚ εγκατέλειψε το ραντεβού με την Ιστορία και κλείνει τώρα ραντεβού με την υστερία: Δοκιμασία για την αντοχή του πολίτη και προσβολή για την αξιοπρέπειά του χαρακτηρίζουν στις τάξεις του το μεταρρυθμιστικό πόνημα. Οι εφοριακοί καταγγέλλουν και διαμαρτύρονται. Η ΔΗΜ.ΑΡ. -αχ αυτή η ΔΗΜ.ΑΡ.!- απαιτεί με μαχητικότητα άρση των "ακραίων στρεβλώσεών" του. Και ο Γκίκας Χαρδούβελης ανακάλυψε και ομολόγησε "πολλά λάθη".

Ακόμα και ο Σαμαράς έδωσε, κατά τη διαρροή του Μαξίμου, εντολή για κάποιες ελαφρύνσεις που θα εκτονώσουν την αντίδραση. Ενφιάλωση κανονική και με τα όλα της εν ολίγοις. Στο μπουκάλι η πολιτική γενναιότητα των ιπποτών του Μνημονίου. Στο μπουκάλι η προθυμία τους να ψηφίσουν ό,τι τους βάζουν μπροστά τους και η απροθυμία τους να υποστούν το πολιτικό κόστος της εφαρμογής όσων ψηφίζουν. Στο μπουκάλι και οι διακηρύξεις ότι τελειώνει η εποχή της φτώχειας και της κοινωνικής αδικίας και αρχίζει η εποχή της νέας Ελλάδας. Ή, η εποχή του ΕΝΦΙΑ!

Από την άλλη όμως υπάρχει και ένα στοιχείο κοινοβουλευτικής ισορροπίας που αναδείχτηκε μέσα στις ανήσυχες μέρες του Αυγούστου. Νά, για παράδειγμα, οι ίδιοι του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. που θύμωσαν τόσο καθυστερημένα με τον ΕΝΦΙΑ, ψήφισαν χωρίς καμιά χρονοτριβή την τροπολογία για την εξυπηρέτηση και τη διευκόλυνση των βαρόνων της διαπλοκής. Για να αποδειχτεί άλλη μια φορά ότι στο μπουκάλι υπάρχει ακόμα χώρος για νέα κατορθώματα κατά των πολιτών και υπέρ των πωλητών. Και δεν λείπει ούτε η προθυμία, ούτε το κουράγιο από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Ποιο είναι το συμπέρασμα; Αν δεν σωθούμε μόνοι μας, καμιά ενφιαλωμένη φιλευσπλαχνία δεν θα μας σώσει. Τέτοιο μπουκάλι κι αν το πλένεις, το σαπούνι σου χαλάς...