Το γεγονός των ξεχωριστών εκδηλώσεων για την Σεπτέμβρη, αφενός με τον επίσημο εορτασμό του ΠΑΣΟΚ την ερχόμενη Τετάρτη με ομιλία του Ευ. Βενιζέλου και, αφετέρου, με την έκθεση του Ιδρύματος Α. Παπανδρέου (ΙΑΠ) που θα εγκαινιάσει με ομιλία του δύο ημέρες νωρίτερα ο Γ. Παπανδρέου, που δεν θα παραστεί στον εορτασμό της Τετάρτης, είναι ενδεικτικό της απόστασης που χωρίζει τις δύο πλευρές.


Υπό την ανησυχία η ομιλία του Γ. Παπανδρέου να διευρύνει και ενδεχομένως να επισημοποιήσει με το περιεχόμενό της το χάσμα της "παπανδρεϊκής" πλευράς με τη σημερινή ηγεσία του κόμματος, προξενώντας της έτσι ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες, ενόψει του συνεδρίου της "Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης", ο Ευ. Βενιζέλος κατέβαλε εργώδη προσπάθεια να εμφανιστεί ενωτικός. Μέσα από ένα σίριαλ διαρροών και συνεννοήσεων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατάφερε τελικά να ικανοποιήσει το αίτημά του να απευθύνει χαιρετισμό στα εγκαίνια με ομιλητή τον Γ. Παπανδρέου. Υπ' αυτό το δεδομένο, η πλευρά του πρώην πρωθυπουργού αποφάσισε να προτείνει και στον Κ. Σημίτη να απευθύνει χαιρετισμό στα εγκαίνια.

Νωρίτερα η Χαρ. Τρικούπη γνωστοποιούσε ότι στις προσκλήσεις που είχε απευθύνει την Τετάρτη ο Ευ. Βενιζέλος προς τους δύο πρώην προέδρους του κόμματος να παρευρεθούν στην εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ για την 3η Σεπτέμβρη ο μεν Γ. Παπανδρέου τον ενημέρωσε ότι θα απουσιάζει ως ομιλητής στο Λονδίνο, ο δε Κ. Σημίτης ότι θα παρευρεθεί και θα χαιρετίσει. Εν τω μεταξύ ο Γ. Παπανδρέου είχε καλέσει τον Ευ. Βενιζέλο στα εγκαίνια της έκθεσης του ΙΑΠ με πρόσκληση που παραδόθηκε διά του ταχυδρομείου στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ενδεικτικές του γενικότερου εκνευρισμού της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ ήταν οι αναφορές πηγών της Χαρ. Τρικούπη ότι ο Ευ. Βενιζέλος ευχαρίστως θα παραστεί στα εγκαίνια του ΙΑΠ, χαρακτηρίζοντας όμως "αυτονόητο" ότι θα του ζητηθεί να απευθύνει χαιρετισμό, "καθώς η πρόσκληση που του έχει απευθυνθεί από το Ίδρυμα Α. Παπανδρέου δεν μπορεί να έχει το ίδιο περιεχόμενο με την πρόσκληση προς τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων του συνταγματικού τόξου, τον πρόεδρο της Βουλής και άλλους θεσμικούς παράγοντες".

Ενδεικτικές όμως ήταν και οι επισημάνσεις τους ότι η "κεντρική" εκδήλωση είναι αυτή που κάνει το ΠΑΣΟΚ και ότι η έκθεση "είναι μια πολύ καλή προκαταρκτική εκδήλωση στο πλαίσιο του επετειακού εορτασμού".