Ολιγωρία των διωκτικών μηχανισμών σε επιθέσεις ομοφοβικής βίας καταγγέλλουν έξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτησή τους στη Βουλή, ζητώντας, μεταξύ άλλων, να μάθουν από το υπουργεία Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης πώς σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν τη διαφαινόμενη αναζωπύρωση της ακροδεξιάς ρατσιστικής/ομοφοβικής βίας.

Οι Βασιλική Κατριβάνου, Χρήστος Καραγιαννίδης, Αφροδίτη Σταμπουλή, Δημήτρης Τσουκαλάς, Μαρία Κανελλοπούλου και Νίκος Βούτσης, αφού καταγράφουν έξι επιθέσεις ομοφοβικής βίας που έγιναν τους τελευταίους δύο μήνες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ρωτούν πόσες επιθέσεις με ρατσιστικό, και δη ομοφοβικό κίνητρο, έχουν καταγράψει τα Γραφεία Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της ΕΛΑΣ και για πόσες από τις περιπτώσεις αυτές οι δράστες έχουν οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη.

Παράλληλα, ζητούν να μάθουν ποια μέτρα προτίθενται να αντιμετωπίσουν ειδικότερα την ενίσχυση της ομοφοβίας και τον πολλαπλασιασμό κρουσμάτων ομοφοβικής βίας, ποιες δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ και του δικαστικού σώματος για ζητήματα σεβασμού στα δικαιώματα του ανθρώπου προτίθενται να αναλάβουν και σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το υπουργείο Δημόσιας Τάξης για να διερευνήσει τα κρούσματα ομοφοβικής και ρατσιστικής βίας με δράστες μέλη των Σωμάτων Ασφαλείας;

Τέλος, ρωτούν αν προτίθεται ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να συμπεριλάβει την τέλεση εγκλημάτων με ομοφοβικό κίνητρο στη νομοτυπική υπόσταση του εγκλήματος με ρατσιστικά χαρακτηριστικά, στο υπό συζήτηση αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, προβλέποντας ένα αποτελεσματικό πλαίσιο προστασίας για τα ΛΟΑΔ άτομα που βρίσκονται στο στόχαστρο ομάδων ακροδεξιάς ρατσιστικής/ομοφοβικής βίας.

Ακολουθεί η ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ:

«Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 22 Αυγούστου 2014, ζευγάρι ομοφυλόφιλων δέχτηκε επίθεση στην πλατεία Βαρνάβα, στο Παγκράτι, από ομάδα 10-15 νεαρών ηλικίας 25-30 χρόνων. Σύμφωνα με τα θύματα και τους αυτόπτες μάρτυρες, οι δράστες είχαν ξυρισμένα κεφάλια και φορούσαν μαύρες μπλούζες, ενώ, σε μικρή απόσταση από τον τόπο εκδήλωσης της επίθεσης, πλήθος κόσμου διασκέδαζε σε καταστήματα της περιοχής.

Οι μαρτυρίες των παθόντων που είδαν το φως της δημοσιότητας περιγράφουν μια βάναυση επίθεση που εκδηλώθηκε σε δύο φάσεις. Αρχικά, δύο νεαροί που επέβαιναν σε μηχανή μικρού κυβισμού πέρασαν πίσω από τους δύο άνδρες, τους πέταξαν έναν κουβά με απόνερα για να τους εξευτελίσουν, και έπειτα από την αντίδραση του ενός, εξαφανίστηκαν. Δέκα λεπτά αργότερα, ομάδα δέκα-δεκαπέντε ατόμων πλησίασε το ζευγάρι, και με ρατσιστικές-ομοφοβικές ύβρεις απαίτησε από τους δύο άνδρες να εγκαταλείψουν την πλατεία. Προτού οι ίδιοι αντιληφθούν περί τίνος επρόκειτο, ο ένας δέχτηκε χτυπήματα με γροθιές και κλοτσιές, οι επιτιθέμενοι του φόρεσαν τον κουβά που είχαν αδειάσει προηγουμένως στο κεφάλι συνεχίζοντας να τον χτυπούν, ενώ χτυπήματα κατάφεραν και στον δεύτερο άνδρα. Είκοσι λεπτά μετά την αποχώρηση των δραστών, στο σημείο της επίθεσης έφτασε περιπολικό, και οι δύο άνδρες μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο. Εκεί διαπιστώθηκε ότι το πόδι του ενός φέρει κατάγματα σε τρία σημεία και ότι για την επαναφορά του θα χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.

Έπειτα από αυτεπάγγελτη δίωξη της Εισαγγελίας, την υπόθεση χειρίζεται το Α.Τ. Παγκρατίου, που πήρε κατάθεση από τα δύο θύματα το Σάββατο το απόγευμα στο νοσοκομείο, καθώς αρχικά οι αστυνομικοί, όπως ειπώθηκε στα θύματα, φαίνεται να μην είχαν αξιολογήσει σωστά τη σοβαρότητα των τραυμάτων και του περιστατικού. Όμως, η εν λόγω ομοφοβική επίθεση, που καταδικάστηκε από κόμματα και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι η πέμπτη γνωστή μέσα στους θερινούς μήνες, γεγονός που δεν εξηγεί τη διαφαινόμενη ολιγωρία των αστυνομικών οργάνων. Πιο συγκεκριμένα:

* Τα ξημερώματα της Κυριακής 29 Ιουνίου 2014, στο Γκάζι, ομάδα ακροδεξιών επιτέθηκε φραστικά και χτύπησε ομοφυλόφιλο φοιτητή, μέλος της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και ακτιβιστή για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ ατόμων. Μετά το περιστατικό, ο φοιτητής μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

* Τα ξημερώματα της 16ης Ιουλίου 2014, στη Θεσσαλονίκη, οδηγός Ι.Χ πλησίασε τρανσέξουαλ, προτείνοντάς της να τη μεταφέρει ως το σπίτι της. Στην άρνησή της, ο άνδρας της άσκησε λεκτική βία και στη συνέχεια της έσφιξε με δύναμη το λαιμό, τη γρονθοκόπησε και την έβαλε με τη βία στο Ι.Χ. του. Στη συνέχεια την οδήγησε σε ερημική τοποθεσία, όπου ξανάρχισε να τη χτυπά. Αφού της έκλεισε το στόμα και τη μύτη, ώστε να μην μπορέσει να φωνάξει βοήθεια, ο ίδιος της άρπαξε 30 ευρώ και εξαφανίστηκε με μεγάλη ταχύτητα, εγκαταλείποντάς τη αιμόφυρτη.

* Την Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014, δύο νεαροί άνδρες που περπατούσαν πιασμένοι από το χέρι στην περιοχή του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, δέχτηκαν λεκτική κατ' αρχάς επίθεση από αστυνομικούς («Τι; ομοφοβία; ομοφυλόφιλη βία; τι είναι ομοφοβία;», «δεν προστατεύονται αυτά από τον νόμο, λες μαλακίες», «έχεις γραφτεί στον δικηγορικό σύλλογο και τα λες αυτά;», «μας λέτε αυτά και μας κάνετε μαγκιές, εμείς ξέρουμε καλύτερα πλέον», «τα έχουμε ισοπεδώσει όλα», «ε, προκαλέσατε» κ.ά). Στη συνέχεια, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών (28.7.2014), ο επικεφαλής της ομάδας των αστυνομικών άρπαξε τον έναν νεαρό από το χέρι και τον κόλλησε με δύναμη στον τοίχο, προκειμένου να του «δείξει» τι είναι «πραγματική βία».

* Στις 3 Αυγούστου 2014, στην περιοχή Λαδάδικα της Θεσσαλονίκης, δύο άνδρες έβγαλαν διά της βίας νεαρό από γνωστό νυχτερινό μαγαζί όπου συχνάζουν ΛΟΑΔ άτομα, του ζήτησαν να ορκιστεί ότι δεν έχει σχέση με τους ομοφυλόφιλους, και αφού τον χαστούκισαν, τράβηξαν και έβγαλαν το σκουλαρίκι που φορούσε στο αυτί.

* Στις 14 Αυγούστου 2014, στην Περαία Θεσσαλονίκης, ζευγάρι λεσβιών δέχτηκε επίθεση από δύο άνδρες, ο ένας εκ των οποίων χτύπησε τις δύο γυναίκες με μπουνιές και κουτουλιές στο κεφάλι. Ο ίδιος έριξε τη μία γυναίκα στο έδαφος με το κεφάλι, γεγονός που θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο ακόμα και για τη ζωή της.


Επειδή σε ό,τι αφορά το περιστατικό στην πλατεία Βαρνάβα, οι μαρτυρίες των θυμάτων αλλά και των αυτοπτών δεν αφήνουν περιθώριο αμφιβολίας για τα ρατσιστικά/ομοφοβικά κίνητρα και την ταυτότητα των δραστών.

Επειδή τα κρούσματα ομοφοβικής βίας πληθαίνουν ανησυχητικά (μόνο το 2013, 22 από τα 166 κρούσματα βίας που κατέγραψε το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής βίας είχαν ως θύματα λεσβίες, ομοφυλόφιλους και διεμφυλικούς), και επειδή πολλά από αυτά συνδέονται καταφανώς με ακροδεξιές οργανώσεις.

Επειδή η ομοφοβική βία είναι η ακραία έκφανση μιας "μάτσο" κουλτούρας, διάχυτης στην κοινωνία –όπως επιβεβαιώνουν πρόσφατα σχετικά κρούσματα, δηλώσεις βουλευτών, ιερέων κ.ο.κ.–, αλλά και στους κρατικούς μηχανισμούς.

Επειδή στο κατατεθειμένο σχέδιο νόμου του υπ. Δικαιοσύνης η τέλεση εγκλήματος από ρατσιστικά και δη ομοφοβικά κίνητρα δεν περιλαμβάνεται στη νομοτυπική υπόσταση του εγκλήματος, κάτι που πρότειναν πρόσφατα και οι Εισαγγελείς του Αρείου Πάγου με διάβημά τους στον Υπουργό Δικαιοσύνης.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

1. Πώς προτίθενται να αντιμετωπίσουν τη διαφαινόμενη αναζωπύρωση της ακροδεξιάς ρατσιστικής/ομοφοβικής βίας, όπως αυτή τεκμηριώνεται από πρόσφατες επιθέσεις σε βάρος ομοφυλοφίλων, μεταναστών και στεκιών;

2. Πόσες επιθέσεις με ρατσιστικό, και δη ομοφοβικό κίνητρο, έχουν καταγράψει τα Γραφεία Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της ΕΛΑΣ; Για πόσες από τις περιπτώσεις αυτές οι δράστες έχουν οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη;

3. Με ποια μέτρα προτίθενται να αντιμετωπίσουν ειδικότερα την ενίσχυση της ομοφοβίας και τον πολλαπλασιασμό κρουσμάτων ομοφοβικής βίας; Ποιες δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ και του δικαστικού σώματος για ζητήματα σεβασμού στα δικαιώματα του ανθρώπου προτίθενται να αναλάβουν; Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το υπουργείο Δημόσιας Τάξης για να διερευνήσει τα κρούσματα ομοφοβικής και ρατσιστικής βίας με δράστες μέλη των Σωμάτων Ασφαλείας;

4. Προτίθεται ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να συμπεριλάβει την τέλεση εγκλημάτων με ομοφοβικό κίνητρο στη νομοτυπική υπόσταση του εγκλήματος με ρατσιστικά χαρακτηριστικά, στο υπό συζήτηση αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, προβλέποντας ένα αποτελεσματικό πλαίσιο προστασίας για τα ΛΟΑΔ άτομα που βρίσκονται στο στόχαστρο ομάδων ακροδεξιάς ρατσιστικής/ομοφοβικής βίας;».