Του ΚΛΕΑΡΧΟΥ ΤΣΑΟΥΣΙΔΗ
             (Από avgi.gr)

Ο βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ., Γιάννης Πανούσης, έθεσε τις προάλλες ένα ωραίο ερώτημα σχετικά με την πιθανολογούμενη κάθε τόσο αναρρίχηση του προέδρου του, Φώτη Κουβέλη, στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.

«Πώς -ρώτησε ο πανεπιστημιακός καθηγητής- θα υπογράφει ο κ. Κουβέλης ως Πρόεδρος, νόμους που καταψήφισε το κόμμα του;».

Έλα ντε!


Μιαν απάντηση έδωσε έμμεσα ο ίδιος λέγοντας ότι μόνον αν επανέλθει το κόμμα του (η ΔΗΜ.ΑΡ.) στην κυβέρνηση, μπορεί να γίνει αυτό, ασχέτως αν ο ίδιος ο κ. Πανούσης δεν συμφωνεί στην παλιννόστηση.

Ο κ. Πανούσης μού είναι πολύ συμπαθής χωρίς να τον γνωρίζω. Το γεγονός ότι επασόκισε επί μακρόν δεν με αφορά.

Αλλά καλέ μου άνθρωπε, συναγωνιστή (αν μου το επιτρέπετε): επί έναν χρόνο η ΔΗΜ.ΑΡ. ψήφιζε ό,τι πλάσαραν Σαμαράς - Βενιζέλος, αντίθετο με τις διακηρυγμένες προεκλογικά και μετεκλογικά αρχές της, ανεχόταν να γελοιοποιούν τους υπουργούς που επέλεξε (τον κ. Ρουπακιώτη κυρίως, ο άλλος έπαιζε την τυφλόμυγα) και αναρωτιέστε τώρα πώς θα υπογράφει ο Φώτης Κουβέλης αυτά που δεν ψήφισε η ΔΗΜ.ΑΡ.;

Υποτίθεται ότι η ΔΗΜ.ΑΡ. μπήκε σε μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας και κατήντησε σωτήρας του θλιβερού δίδυμου. Από όσα συμφωνήσανε δεν υλοποιήθηκε ούτε το ένα χιλιοστό και στο τέλος της τα έριξαν κιόλας. Τη ΔΗΜ.ΑΡ. εγκάλεσαν για αναξιοπιστία τα δημοσιογραφικά χαλκεία!

Ακόμη και την απλή αναλογική τη θυμήθηκε η ΔΗΜ.ΑΡ., αφού έφυγε από την κυβέρνηση και την πέταξε τόσα αδέξια στην αρένα που όλοι εννόησαν ποιους στόχευε (τον ΣΥΡΙΖΑ φυσικά).

Θεωρώ την πλειοψηφία των ψηφοφόρων της ΔΗΜ.ΑΡ. έντιμους ανθρώπους, ειδικά αυτούς που την ψήφισαν και στις ευρωεκλογές. Δεν μπορώ να πω το ίδιο για πλείστα ηγετικά στελέχη, βουλευτές και διορισμένους -με ποσόστωση!- σε κρατικούς οργανισμούς («αμισθί» αλλά με γενναίες αποζημιώσεις) που ξέχασαν να παραιτηθούν.

Ειδικά εκτιμώ τον λόγο και την παρουσία του κ. Πανούση. Και πιστεύω ότι προσπαθεί να κρατήσει τους συναγωνιστές του (από τον πρώτο ώς τον τελευταίο) εκεί που ο τίτλος τους κόμματός τους ορίζει: στην Αριστερά.

Αν θέλει, λοιπόν, ας κάνει ένα πείραμα: να δηλώσει ότι ψηφίζει τον κ. Κουβέλη για Πρόεδρο της Δημοκρατίας αρκεί να καταργηθεί αύριο ο ΕΝΦΙΑ (όπως απαιτεί εξάλλου το κόμμα του) και να ψηφιστεί ώς τις 15 Σεπτεμβρίου το αντιρατσιστικό σ/ν Ρουπακιώτη... ως προαπαιτούμενο. Κάθε συνεργασία έχει αμοιβαίες παραχωρήσεις ή όχι; Γνωρίζει το ίδιο καλά με μένα ότι δεν πρόκειται ούτε απάντηση να λάβει.

Να μιλάμε όμως στα ίσα: - Ποια ΔΗΜ.ΑΡ. θα υπάρχει, αν φύγει ο κ. Κουβέλης από πρόεδρός της και κρυφτεί στην Ηρώδου Αττικού;

Ως τον άλλο μήνα, δυο ακόμη τρεις βουλευτές της θα βρουν φιλόξενα μαξιλάρια στην πλατιά Κεντροαριστερή (με ολίγη από Δεξιά) παράταξη. Αν παραιτηθεί ο κ. Κουβέλης για να τεθεί στη βάσανο της εκλογής από την παρούσα Βουλή ως νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ποια ΔΗΜ.ΑΡ. θα έχει απομείνει τον Απρίλη του 2015 για να καταψηφίζει στη Βουλή τα κυβερνητικά σχέδια νόμου;