ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

Στο νέο δημοτικό συμβούλιο η τελική απόφαση για το πεύκο της Αρόης


Το δένδρο κατά την κάθοδο της οδού Αρόης.

Στο νέο δημοτικό συμβούλιο φαίνεται ότι θα ληφθεί η τελική απόφαση για το πεύκο της Αρόης μετά και τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί. Ισχυροποιείται η άποψη της εξάντλησης κάθε άλλης εναλλακτικής λύσης πριν την τελική κοπή, με όλους πάντως τους αντιδρώντες να  αναγνωρίζουν ως προέχων το θέμα της ασφάλειας των πολιτών.

Όπως ήταν φυσικό σε μια πόλη που δεν στερείται αντανακλαστικών και ευαισθητοποιημένων οικολογικά συλλογικοτήτων-και ανεξάρτητα αν λειτουργούν πολλές φορές προληπτικά ή πυροσβεστικά- η απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Πατρέων για το κόψιμο του δένδρου επί του οδοστρώματος στην Αρόη, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις.

Είχαμε και σε προηγούμενο κείμενό μας σχολιάσει ότι το πεύκο της Αρόης δεν διχοτομεί μόνο τον ομώνυμο δρόμο αλλά και τους κατοίκους της περιοχής. Ήδη αυτό είναι εμφανές. Έτσι πέραν της ευρείας δημοσιότητας που έχει λάβει το θέμα σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ –βοηθούντος και του Αυγούστου του κατά Ουμπέρτο Εκο μήνα που δεν έχει ειδήσεις- έχουν ήδη ευαισθητοποιηθεί η νέα δημοτική αρχή και άλλες δημοτικές παρατάξεις του δήμου ενώ στο χορό των αντιδράσεων έχουν μπει ομάδες κατοίκων της περιοχής, διάφορες γνωστές προσωπικότητες όπως ο οικολόγος Βλάσης Βελλόπουλος και η ΟΙΚΙΠΑ.

Είναι βεβαίως πολύ σημαντικό, όπως εγκύρως πληροφορηθήκαμε, ότι την τελική απόφαση για την κοπή ή όχι του δένδρου θα την λάβει το νέο δημοτικό συμβούλιο. Μάλιστα ευαισθητοποιημένα στο θέμα στελέχη της νέας δημοτικής αρχής ενώ δεν παραγνωρίζουν σε καμία περίπτωση το θέμα της ασφάλειας των κατοίκων, εντούτοις στη βασική τους τοποθέτηση έχουν ως αφετηρία τη μη κοπή του δένδρου πριν εξαντληθούν όλοι οι άλλοι τρόποι. Μάλιστα είναι πολύ πιθανόν σε αυτήν την κατεύθυνση να υπάρξει σύντομα και σχετική ανακοίνωση.

Παρόμοια αντίληψη, που θέτει ως προτεραιότητα την διατήρηση του δένδρου και ό,τι αυτό συμβολίζει, με την εξάντληση κάθε δυνατής τεχνικής λύσης που θα εγγυάται την ασφάλεια των πολιτών, έχει και η προσκείμενη στο ΣΥΡΙΖΑ παράταξη Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρόταση (ΡΑΠ), που επίσης αναμένεται να εκδώσει και σχετική ανακοίνωση.

Να εξαντληθούν όλες οι τεχνικές εναλλακτικές λύσεις, αν κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει μέχρι τώρα από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου πριν το κόψιμο του δένδρου, πάντα όμως με προέχουσα σε κάθε απόφαση την ασφάλεια των πολιτών, τάχθηκε σε συζήτησή μας και ο πρόεδρος του ΤΕΕ-Τμ Δ. Ελλάδας Θαν. Γιανναδάκης.

Δηλώσεις σε απάντηση των ποικίλων αντιδράσεων έως τώρα έκανε και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κος Γιώργος Σιγαλός.

Αναλυτικά οι αντιδράσεις:

ΟΙΚΙΠΑ

"Είναι πραγματικά παρήγορο το πλήθος των αντιδράσεων από συμπολίτες, πολλοί από τους οποίους απευθύνθηκαν και σε μας, μετά την γνωστοποίηση της απόφασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Πατρέων για την κοπή της μεγάλης κουκουναριάς που βρίσκεται εδώ κι έναν αιώνα, σχεδόν, στην είσοδο της συνοικίας της Αρόης.

Η Οικολογική Κίνηση Πάτρας, χωρίς να παραγνωρίζει τη σημασία των λόγων ασφαλείας που επικαλείται η Επιτροπή, θεωρεί ότι πρόκειται για δέντρο μνημείο, που δεσπόζει σε όλη την περιοχή και ζητεί την αναθεώρηση της απόφασης αυτής και την ανεύρεση άλλης λύσης. Με την εξάντληση κάθε περιθωρίου για ομαλοποίηση των καμπυλών της ασφάλτου γύρω από το δέντρο, αυστηρή απαγόρευση της στάθμευσης και από τις δύο πλευρές, πλησίον του δέντρου, χρήση ειδικής ασφάλτου, βελτίωση της σήμανσης, και ότι άλλο κριθεί τεχνικά αναγκαίο, είμαστε βέβαιοι ότι αυτό το εντελώς ιδιαίτερο δέντρο μπορεί, όπως έγινε και το 2011, οπότε και πάλι υπήρχαν πιέσεις για την απομάκρυνσή του, να διατηρηθεί, και να συνεισφέρει, παρά να μειώσει την ασφάλεια της κυκλοφορίας.

Τέτοια μέτρα και λύσεις μπορεί νας συναντήσει κανείς και σε άλλες ελληνικές και ευρωπαϊκές πόλεις. Υπογραμμίζουμε ότι, το δέντρο στο πολεοδομικό σχέδιο της Πάτρας χαρακτηρίζεται ως τοπόσημο και ότι, επί δημαρχίας Καράβολα, είχε γίνει ειδική τροποποίηση του σχεδίου, στο σημείο αυτό, με ρητό σκοπό να διατηρηθεί άθικτο το δέντρο αυτό, τροποποίηση από την οποία προέκυψε και η διαπλάτυνση της οδού γύρω από το δέντρο. Σημειώνουμε ακόμη ότι η δημιουργία μιας διάβασης πεζών σε κοντινή απόσταση από το δέντρο, με δεδομένο ότι υπάρχουν εκεί σχολεία, μπορεί επίσης να συμβάλει στην μείωση ταχύτητας και την αυξημένη προσοχή των οδηγών, προς όφελος της οδικής ασφάλειας.

Κάνουμε έκκληση στον Δήμο να κινηθεί στην κατεύθυνση αυτή και να κρατήσει το δέντρο ζωντανό στην θέση του, κόσμημα μιας ολόκληρης περιοχής".

ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΑΡΟΗΣ 

Με παρεμβάσεις τους σε οικολογικές οργανώσεις και με αυτοσχέδιες ανακοινώσεις στην περιοχή του δένδρου, κάτοικοι της περιοχής αντιδρούν στην κοπή του. Ενδεικτικά σε σχετική αφίσα τους αναφέρουν:

«Η 80ετής παρουσία μου στην περιοχή -από τότε ακόμα που δεν υπήρχε τίποτα τριγύρω, παρά μόνο καλαμιές, μέχρι και σήμερα που επήλθε ανάπτυξη- το ότι αποτελώ, το λέω με μετριοπάθεια, ΣΥΜΒΟΛΟ στην είσοδο της συνοικίας Αρόης, το ότι ακόμα συνεισφέρω στην ασφάλεια, παρά την απειλώ με το να κρατώ με τις ρίζες μου τις ταχύτητες χαμηλά και σε μία επικίνδυνη διασταύρωση για οδηγούς και πεζούς (υπάρχει και σχολείο με μαθητές κοντά) δεν συγκινεί τη δημοτική αρχή και θέλει να με κόψει! Βοήθεια!».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΓΑΛΟΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ

Παρακολουθώ τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή την απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Πατρέων, για το κόψιμο του δένδρου επί του οδοστρώματος στην Αρόη, πολλά σχόλια. Έχω μάθει στη ζωή μου να είμαι υπομονετικός, αλλά συνάμα να απαντώ όταν χρειάζεται.

Είδα και άκουσα σχόλια σοβαρά, από ανθρώπους που έχουν αφήσει το στίγμα τους με τις παρεμβάσεις τους στην Πάτρα, αλλά και σχόλια αισχρά, σχόλια εμετικά, σχόλια απειλητικά (στην διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου που το ίσως το αμφισβητεί), σχόλια ανώνυμα (από ανθρωπάκια που κρύβονται στην ανωνυμία τους).

Κανένας όμως, δεν καταδέχτηκε (;;;) να ζητήσει, όλα εκείνα τα στοιχεία που οδήγησαν σ’ αυτήν την απόφαση, όπως γνωμοδοτήσεις και υπηρεσιακά έγγραφα. Κανένας δεν αναρωτήθηκε αν υπάρχουν τα επιστημονικά δεδομένα που μετά από έλεγχο ετών, ωρίμασαν, ως μόνη διέξοδο αυτήν την λύση.

Κανένας δεν ζήτησε να μάθει πόσα δένδρα έχουν φυτευτεί τα τελευταία χρόνια (άνω των ΔΕΚΑ ΧΙΛΙΑΔΩΝ), πόσες νέες πλατείες κατασκευάσθηκαν (άνω των ΔΕΚΑ), πόσοι νέοι δρόμοι ορειβατικοί – πεζοπορικοί έγιναν στο Παναχαϊκό όρος (άνω των ΠΕΝΤΕ), με τι κόπο και προσπάθεια ετών πάρθηκε έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων για το έλος της Αγυιάς (που δεν προϋπήρχε !!!) ώστε να ετοιμασθεί ο φάκελος για ένταξη σε κοινοτικό πρόγραμμα της μελέτης που είχε συνταχθεί.

Αλήθεια, αναρωτήθηκε κανένας, αν είναι προτεραιότητα η διασφάλιση της ζωής των διερχομένων (πεζών ή εποχούμενων), από την διατήρηση ενός δένδρου (πρόσφατο παράδειγμα και στην πόλη μας, πτώση δένδρου στα Υψηλά Αλώνια). Ελπίζοντας να μην χρειαστεί να επανέλθω σε επώνυμους και σε ανώνυμους.

Γιώργος Σιγαλός Αναπληρωτής Δημάρχου Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Πρασίνου Τοπικής Οικονομίας, Υπεύθυνος για θέματα Δημοτικών Ενοτήτων Βραχναιίκων – Παραλίας - Μεσσάτιδας.

 Ένα δικό μας σχόλιο επί της δήλωσης του κ. Σιγαλού

Παρακολουθώντας τις αντιδράσεις ιδίως σε αρκετούς διαδικτυακούς τόπους, θεωρούμε δικαιολογημένη την αγανάκτηση τους αρμόδιου αντιδημάρχου εξ αιτίας  πραγματικά ορισμένων ανώνυμων εμετικών σχολίων.

Δυστυχώς  αυτή είναι η πραγματικότητα του διαδικτύου που επιβεβεβαιώνεται καθημερινά επι παντός επιστητού.

Επίσης θεωρούμε σωστό τον διαχωρισμό που κάνει ο κ. Σιγαλός για "τα  σοβαρά σχόλια , από ανθρώπους που έχουν αφήσει το στίγμα τους με τις παρεμβάσεις τους στην Πάτρα".
Μάλιστα σε αυτήν την κατεύθυνση θεωρούμε ότι κινείται και η προσεχτική ανακοίνωση της ΟΙΚΙΠΑ αλλα εκτιμούμε ότι θα είναι και οι ανακοινώσεις  δημοτικών παρατάξεων.

Η αναφορά του κου Σιγαλού στο σημαντικό έργο του τομέα πρασίνου της δημοτικής αρχής είναι ενδιαφέρουσα και επιβεβαιώνει το πράγματι σοβαρό έργο ολόκληρου του τομέα που προίσταται ο ίδιος ως αρμόδιος αντιδήμαρχος.

Δεν απαντά όμως πλήρως στο ερώτημα που θέτουν πλέον οι περισσότεροι καλοπροαίρετοι και ευαισθητοποιημένοι με το θέμα πολίτες, αν εξαντλήθηκαν όλες οι τεχνικές εναλλακτικές.
Στο παράπονο του κ.Σιγαλού ότι "κανένας δεν αναρωτήθηκε αν υπάρχουν τα επιστημονικά δεδομένα που μετά από έλεγχο ετών, ωρίμασαν, ως μόνη διέξοδο αυτήν την λύση" θα σχολιάζαμε ότι πέραν απο όσα συζητήθηκαν μεταξύ όσων συμμετείχαν στην αρμόδια Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Πατρέων, που μπορεί πράγματι να εξέτασε όλα τα επιστημονικά δεδομένα, μήπως, επειδή το όλο θέμα δεν είχε πάρει τη σημερινή έκταση και επειδή στην επιτροπή δεν συμμετείχαν επαρκώς όλοι όσοι ενδεχομένως μετα τις αντιδράσεις θα παρίσταντο, αυτά τα τεχνικά και επιστημονικά δεδομένα θα πρέπει να δοθούν αναλυτικά στη δημοσιότητα;

Η δική μας έρευνα δείχνει ότι πολλοί που τοποθετούν πρώτη την ασφάλεια των πολιτών και δεν κινούνται δογματικά στην κοπή του δένδρου αγνοούν αν εξαντλήθηκαν ή όχι όλες οι τεχνικές και οι επιστημονικές εναλλακτικές. Και επειδή σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και δημοτικές παρατάξεις και υπεύθυνοι τοπικοί φορείς καλό είναι πριν την υλοποίηση της απόφασης να ξανατεθεί το θέμα.

Αλλωστε όπως  όλα δείχνουν την τελική απόφαση θα πάρει το νεό δημοτικό συμβούλιο. Επειδή όμως καμία φορά αλλιώς οι ανθρωποι  σχεδιάζουν και αλλιώς η ζωή τα φέρνει  καλό είναι μέχρι την τελική απόφαση να  ληφθούν απο την νυν δημοτική αρχή  κάποια προσωρινά μέτρα  ιδίως  στο παρκάρισμα πέριξ του δένδρου. Μέχρι και ένα μόνιμα παρκαρισμένο χωρις πινακίδες αυτοκίνητο που εμποδίζει την άνετη διέλευση είδαμε δίπλα στο πεύκο.

Παν. Γιαλένιος

(Πηγή: http://www.symboulos.gr Σάββατο 2 Αυγούστου)

Δεν υπάρχουν σχόλια: