ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

Ναγκασάκι, εξήντα εννέα χρόνια μετά...

9-8-1945. Ναγκασάκι.
Του ΓΙΩΡΓΟΥ Δ. ΜΟΣΧΟΥ

Ο νους σταματά μπροστά στο ανήκουστο έγκλημα κατά του ιαπωνικού λαού, που συντελέστηκε με την πυρηνική έκρηξη  στις 9 Αυγούστου του 1945 από τις ΗΠΑ.  

Τρεις μέρες μετά την πρώτη πυρηνική μαζική επίθεση με βόμβα  Ουρανίου -235 κατά ζωντανών στόχων στη Χιροσίμα, που  εκρηγνυόμενη σε ύψος  δύο χιλ. πόδων πάνω από την πόλη, επέφερε 70 χιλ. νεκρούς άμεσα, ακολούθησε η επανάληψη σε μία βιομηχανική πόλη που ζούσε την ησυχία του ανύποπτου, καθώς είχε βομβαρδιστεί μόνον μία φορά σε όλο το διάστημα του αμερικανοϊαπωνικού πολέμου, στις 1 Αυγούστου, ενώ αντιθέτως η Χιροσίμα καμία. 

Ωστόσο ήταν ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια και βιομηχανικά κέντρα της Νότιας Ιαπωνίας κυρίως στην παραγωγή πλοίων και όπλων.

Το αμερικανικό πείραμα με την χρήση της πυρηνικής ενέργειας στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, περισσότερο έδειχνε να προετοίμαζε την επόμενη ημέρα της επιβολής του Ψυχρού Πολέμου κατά της ΕΣΣΔ και της ευρωπαϊκής αριστεράς, που ισχυροποιούνταν με την συντριπτική ήττα που επέφεραν στον Φασισμό τον  Σεπτέμβρη του 1943 και στην συνέχεια στο Ναζισμό τον Μάη του 1945, με την συμβολή και των παρτιζάνικων στρατών που συνεπικουρούσαν  την απόβαση των Συμμάχων στην Νορμανδία.  


Κι ενώ ο ιαπωνικός μιλιταρισμός είχε χάσει την πρωτοβουλία των κινήσεων στην θάλασσα από καιρού με την ανάπτυξη των επιθετικών ενεργειών των αμερικανικών αεροπλανοφόρων και την απώλεια της συντριπτικής πλειοψηφίας σκαφών του, φάνταζε απομεινάρι της ισχυρής στρατοκρατικής Ιαπωνίας του Χιροκίτο της εποχής του Περλ Χάρμπορ στο Οάχου Χαβάης, όπου στις 7 Δεκεμβρίου του 1941 η ιαπωνική αεροπορία κατέστρεψε όλον τον αμερικανικό πολεμικό στόλο του νησιού.  

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Χ. Τρούμαν μετά την πυρηνική επίθεση στη Χιροσίμα, είχε δηλώσει : «Εάν δεν αποδεχτούν τώρα τους όρους μας, ας περιμένουν μια βροχή καταστροφής από τον αέρα, που όμοιά της δεν έχει ιδωθεί σε αυτή τη γη» εννοώντας την εξάπλωση των σχεδίων των ΗΠΑ που είχαν προγραμματίσει σειρά πυρηνικών επιθέσων και σε άλλες ιαπωνικές πόλεις.

Τρεις μέρες μετά την έκρηξη στη Χιροσίμα, η Σοβιετική Ένωση κήρυττε πόλεμο στην Ιαπωνία στις 9 Αυγούστου 1945 και ξεκινούσε  την εισβολή στη Ματζουρία, στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Πότσδαμ, που είχε γίνει στις 26 Ιουλίου 1945 και με βάση την συμφωνία αυτή καλούσαν την Ιαπωνία να παραδοθεί.   

Επίσης χαρακτηριστικό της αντίληψης που διαπερνούσε τα «γεράκια» των ΗΠΑ ήταν ότι πριν την επίθεση στο Ναγκασάκι, κύριος στόχος τους ήταν η πόλη Κοκούρα και εναλλακτικός το Ναγκασάκι. Γλύτωσε η Κοκούρα χάρη στα σύννεφα που την σκέπαζαν εκείνο το πρωί και δυσκόλευαν το εγκληματικό έργο  του αμερικανικού βομβαρδιστικού Β-29  Superfortress  Bockscar με κυβερνήτη τον Charles Sweeney που είχε απογειωθεί από τη βάση του Τίνιαν, όπως και το Enola Gay.    

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα Σάββατο 9 Αυγούστου 1945 στο Ναγκασάκι για να τιμήσουν την 69η επέτειο από την ρίψη της ατομικής βόμβας πλουτωνίου -239 (τρεις ημέρες μετά τον βομβαρδισμό της Χιροσίμα), που μετέτρεψε την ιαπωνική πόλη σε φλεγόμενη σφαίρα σκοτώνοντας 40.000 ανθρώπους άμεσα, ένω οι θάνατοι διπλασιάστηκαν τους επόμενους έξι μήνες με την επικάθιση της ραδιενεργούς σκόνης στο έδαφος της πόλης, αφού η έκρηξη της βόμβας σημειώθηκε 469 μέτρα πάνω από το έδαφος. 

Η τελετή πραγματοποιήθηκε κοντά στον τόπο όπου αμερικανικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος Β-29  Superfortress  Bockscar έριξε την ατομική βόμβα με το παρατσούκλι «Fat Man» στις 11.02 τοπική ώρα στις 9 Αυγούστου 1945.

Έξι ημέρες μετά, η Ιαπωνία παραδόθηκε, βάζοντας έτσι τέλος στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Παίρνοντας τον λόγο μπροστά στους επιζώντες και τις οικογένειές τους, κυβερνητικούς αξιωματούχους, τον πρωθυπουργό Σίνζο Αμπε και την πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ιαπωνία Καρολάιν Κένεντι, ο δήμαρχος της πόλης Τομιχίσα Τάουε κάλεσε την ιαπωνική κυβέρνηση να εγκαταλείψει το σχέδιο της τροποποίησης του ειρηνιστικού δόγματος που ακολουθεί η Ιαπωνία από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς η αποκήρυξη του πολέμου αποτελεί θεμέλιο της μεταπολεμικής Ιαπωνίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ζήτησαν ποτέ συγγνώμη για τη χρήση των πυρηνικών βομβών της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι και κανένας Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει επισκεφθεί τις δύο μαρτυρικές πόλεις. Αλλά και από τότε οι δύο αυτές πυρηνικές επιθέσεις κατά αμάχων πολιτών έμειναν οι μοναδικές καθώς δεν επαναλήφθηκαν τα επόμενα  χρόνια στην Ιστορία των 69 χρόνων που πέρασαν. 

Βεβαίως βόμβες απεμπλουτισμέων πυρηνικών υλικών έχουν χρησιμοποιηθεί (επέμβαση στην Γιουγκοσλαβία κ.α.), αλλά ποτέ βόμβες καθαρών πυρηνικών υλικών.

Επίσης σύμφωνα με διπλωματικά τηλεγραφήματα που έχουν διαρρεύσει, η Ουάσινγκτον φαίνεται ότι πρότεινε το 2009 την πραγματοποίηση επίσκεψης του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στη Χιροσίμα, όπου επρόκειτο να ζητήσει επίσημα συγγνώμη, αλλά η πρόταση συνάντησε την άρνηση της Ιαπωνίας.

Τα παραπάνω όσο μένουν στη σφαίρα της μυστικής διπλωματίας δίνουν αφορμή για έντονη αμφισβήτησής τους, αφού οι επιθέσεις κατά αμάχων στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι έχουν έντονα επικριθεί και κατηγορηθεί από το φιλειρηνικό κίνημα και τον ιαπωνικό λαό, που μέχρι και το 1950 μετρούσε χιλιάδες νεκρούς που προέρχονταν από τις καρκινογενέσεις της χρήσης αυτών των βομβών, ενώ και μετά το 1950 το ένα δέκατο των καρκίνων που χτύπησαν τις ιαπωνικές πόλεις προέρχονταν από τις αμερικανικές επιθέσεις του 1945!  Δεν έλειψαν δε και οι επιστήμονες και πολιτικοί που  τις χαρακτήρισαν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: