«Ο ειλικρινής σεβασμός με τον οποίο προσεγγίζουμε την ιστορία σας μας οδηγεί να είμαστε αρωγοί στις ανάγκες της ιερής σας κοινότητας, από όποια θέση ο ελληνικός λαός επιλέξει να έχουμε ευθύνη στο απώτερο μέλλον»: με τα λόγια αυτά απευθύνθηκε χθες ο Αλέξης Τσίπρας στους αγιορείτες πατέρες. Στάση που εκτιμήθηκε από την ιερή κοινότητα, όπως φάνηκε από την ολόθερμη υποδοχή αλλά και τις ευχαριστίες προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, που στάθηκε, όπως αναγνώρισαν, αλληλέγγυος όποτε αυτό ήταν αναγκαίο.

Οι κοσμοθεωρίες, που εκείνος και οι μοναχοί πρεσβεύουν, μπορεί να είναι παράλληλες, ωστόσο πολλές φορές τέμνονται στην αλληλεγγύη και την ισότητα, σημείωσε σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλ. Τσίπρας, μια αναφορά που έγινε με αφορμή την αφήγηση του π. Νικόδημου, που θυμήθηκε την επίσκεψη του Χαρίλαου Φλωράκη στην Αθωνική Πολιτεία το 1995.

Τότε δηλαδή που ο Χ. Φλωράκης με το γνωστό στιλ του αποφαινόταν, «εσείς πιστεύετε στη σωτηρία στον άλλο κόσμο, εμείς δεν πιστεύουμε ότι προλαβαίνουμε για τη σωτηρία σε αυτόν τον κόσμο, οπότε έχουμε κάτι κοινό». Πάντως, ο Αλ. Τσίπρας φέρεται να απάντησε ότι αισιοδοξεί από την πλευρά του ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα σε αυτόν τον κόσμο.

Εκφράζοντας εξάλλου τον θαυμασμό του στην υπερχιλιόχρονη παράδοση και προσφορά του Αγίου Όρους όπως και της ιδιαίτερης ιστορικής, πολιτισμικής και θρησκευτικής σημασίας της Αθωνικής Πολιτείας, τόνισε το χρέος, όπως είπε, της ελληνικής πολιτείας «να προστατεύσει την πολιτιστική κληρονομιά».

Ενώ βρήκε την ευκαιρία να κάνει και μια πιο προσωπική αναφορά: «Λένε πολλοί ότι όποιος δεν έχει επισκεφθεί το Άγιο Όρος αδικεί τον εαυτό του. Εμείς λοιπόν, επειδή δεν θα θέλαμε να είμαστε άλλο αδικημένοι, ήρθαμε στο Άγιον Όρος και θέλω ειλικρινά να σας ευχαριστήσω θερμά για την πρόσκλησή σας αλλά και για τη θερμή υποδοχή σας».

Ο Αλ. Τσίπρας είχε, επίσης, ουσιαστική συζήτηση με το διοικητή του Αγίου Όρους Αρίστο Κασμίρογλου, ενώ επισκέφθηκε τις κρατικές δομές, όπου έτυχε θερμότατης υποδοχής από τους εκεί υπαλλήλους. Σήμερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να επισκεφθεί τις Μονές Ιβήρων, Σίμωνος Πέτρας και Ξενοφώντος.

(Πηγή: Παπαδημητρίου Νίκος - avgi.gr)