ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Απολογισμός εκλογών σήμερα για την «ΡΑΠ Πάτρα Ανθρώπινη Πόλη» στην αίθουσα του ΤΕΕ Πάτρας

Φωτογραφικό στιγμιότυπο από τον αντιφασιστικό περίπατο που πραγματοποίησε η ΡΑΠ, 6-4-2014 στην Πάτρα.


Με θέμα τον απολογισμό των εκλογών για την Τ.Α. στην Πάτρα και τον σχεδιασμό των δράσεών της παράταξης ξεκινά σήμερα στις 7.30 η συνέλευση των μελών της «ΡΑΠ Πάτρα Ανθρώπινη Πόλη» στην αίθουσα του ΤΕΕ Πάτρας στην οδό 3ων Ναυάρχων.

Στην εισήγηση της Επιτροπής της παράταξης συμπεριλαμβάνονται τα παρακάτω, μεταξύ των οποίων διεύρυνση του Συντονιστικού (σύνολο 27 μέλη) με πρόσωπα που προέρχονται από το σύνολο των κοινωνικών και πολιτικών χώρων που εκφράστηκαν στο ψηφοδέλτιο. Και συγκεκριμένα προτείνεται η συμμετοχή των Βασίλη Λουλέλη, Γιάννη Τσιμπούκη, Δημήτρη Μπούζα, Κίμωνα Αποστολόπουλου, Ουρανίας Μπίρμπα, Σπύρου Μπουλή, καθώς και άλλα οργανωτικά μέτρα.

Ιδιαίτερα αναφέρεται:


«Ο προσεχής Σεπτέμβρης σηματοδοτείται από το γεγονός της συμμετοχής της ΡΑΠ, για πρώτη φορά, στο Δημοτικό Συμβούλιο με τέσσερις δημοτικούς συμβούλους, σημαντικό αριθμό συμβούλων δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων και μια δημοτική παράταξη έτοιμη να ανταποκριθεί στο έργο της, δηλαδή την άσκηση ελέγχου, κριτικής, στήριξης _ όπου υπάρχει συμφωνία – της νέας δημοτικής αρχής και διατύπωσης θέσεων και προτάσεων για το Δήμο και την πόλη. Ταυτόχρονα, έχει καταφέρει να συγκροτήσει δημοτική παράταξη με συγκεκριμένες αρχές και κανόνες λειτουργίας, επιτροπές επεξεργασίας θέσεων και διαδικασίες εσωτερικής οργάνωσης και εξωστρεφούς δραστηριότητας.

Το αποτέλεσμα των εκλογών διαμορφώθηκε στο 15,41%, ένα ποσοστό που χωρίς να ανταποκρίνεται στο στόχο της εισόδου στο δεύτερο γύρο, δημιουργεί αισιοδοξία για δυναμική παρουσία της ΡΑΠ στην νέα δημοτική θητεία έως την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Η συγκεκριμένη επίδοση καθορίστηκε από ένα πλήθος παραγόντων που επέδρασαν είτε με θετικό είτε με αρνητικό τρόπο στη διαμόρφωσή της.

Η παράταξη ξεκίνησε την πορεία της και την παρουσία της με την ιδρυτική διακήρυξη και αργότερα με την παρουσίαση των προγραμματικών της θέσεων με σαφή χρονική καθυστέρηση. Η διαδικασία ανάδειξης του υποψήφιου Δημάρχου, παρά τα δημοκρατικά εχέγγυα που εξασφάλισε - εχέγγυα που τα υπερασπιζόμαστε και αναγνωρίστηκαν από φίλους και αντιπάλους – συνέβαλλε στην πλήρη ετοιμότητα της ΡΑΠ μόλις δύο περίπου μήνες πριν την ημερομηνία των εκλογών. Αν συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές με σκανδαλώδη κυβερνητική ρύθμιση επισπεύστηκαν κατά μία εβδομάδα έχουμε κάθε λόγο να θεωρούμε ότι ο προεκλογικός χρόνος συμπυκνώθηκε δραστικά δίνοντας προβάδισμα σε παρατάξεις που είχαν ήδη αυτοδιοικητική παρουσία.

Το γεγονός ότι η ΡΑΠ αποτέλεσε μια καινούρια δημοτική παράταξη χωρίς αυτοδιοικητικό παρελθόν ήταν η αιτία των ελλειμμάτων που παρατηρήθηκαν σε οργανωτικό και προγραμματικό επίπεδο.

Η περιορισμένη εμπειρία των στελεχών και μελών της ΡΑΠ σε τέτοιας κλίμακας προεκλογική μάχη δεν επέτρεψε την έγκαιρη αποτροπή φαινομένων έλλειψης συντονισμού και προσωπικών προβολών και τακτικών, την καλύτερη οργάνωση της προεκλογικής εκστρατείας με πιο στοχευμένες παρεμβάσεις και εξοικονόμηση πόρων και δυνάμεων, την ανάδειξη των δυνατοτήτων του ψηφοδελτίου, και την έγκαιρη προετοιμασία των απαιτούμενων ενεργειών σε οργανωτικό επίπεδο. Τα φυλλάδια τυπώνονταν την τελευταία στιγμή και σε ανεπαρκή αριθμό, οι περιοδείες δεν ανακοινώνονταν έγκαιρα και δεν στελεχώνονταν με ικανοποιητικό και αντιπροσωπευτικό αριθμό συμβούλων, η στελέχωση του ψηφοδελτίου ολοκληρώθηκε την τελευταία ημέρα.

Στο προγραμματικό επίπεδο η αναγκαιότητα συγκρότησης συγκεκριμένου αυτοδιοικητικού πλαισίου προγραμματικών θέσεων επέβαλλε την εντατική δουλειά των επιτροπών επεξεργασίας θέσεων. Παρά το γεγονός ότι οι επιτροπές αυτές παρέλαβαν κάποιες επεξεργασίες που είχαν ήδη γίνει τον προηγούμενο χρόνο χρειάστηκε να εμπλουτιστούν, να εξειδικευτούν και να επικαιροποιηθούν και σε αρκετές περιπτώσεις να συμπληρωθούν με άμεσες, ad hoc παρεμβάσεις, κυρίως από τον Κώστα Σπαρτινό.

Επιπλέον, μετεγγράφηκαν στην ΡΑΠ πολιτικές αδυναμίες που σχετίζονταν με τον πολιτικό χώρο της συντριπτικής πλειοψηφίας των  ιδρυτικών μελών της, όπως για παράδειγμα η απουσία από τις τοπικές κοινωνίες και τα πολυποίκιλα δίκτυα δραστηριοποίησης (πολιτιστικοί σύλλογοι, αθλητικά σωματεία, ενώσεις γονέων, κ.ά.) και η ελλιπής εμπλοκή με τα αυτοδιοικητικά πεπραγμένα.

Η καθυστερημένη ίδρυση της ΡΑΠ και κατά συνέπεια η καθυστερημένη ανάδειξη του υποψήφιου Δημάρχου και η επακόλουθη χαμηλή αναγνωρισιμότητά του στην τοπική κοινωνία, ισοσκελίστηκε εν μέρει από την οργανωμένη και στοχευμένη επικοινωνιακή τακτική με λιτό φυλλάδιο τις πρώτες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας. Ωστόσο, το έλλειμμα δεν εξαλείφθηκε πλήρως και μέχρι τέλους η αίσθηση της σύγχυσης, του διχαστικού κλίματος της πρώτης φάσης, της πολυδιάσπασης και της ασάφειας σε μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος ως προς τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι πόροι της ΡΑΠ στο μεγαλύτερο μέρος τους προήλθαν από προσφορές μελών και υποστηρικτών της και σε πολύ μικρό μέρος από την ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ.  

Όλες αυτές οι αδυναμίες καλύφθηκαν δυστυχώς όχι με την προσπάθεια του συνόλου των μελών της ΡΑΠ αλλά με τη δουλειά λίγων - σε σχέση με τις απαιτήσεις της συγκυρίας - συναγωνιστών/στριών  που δούλεψαν πυρετωδώς, αλλά και από την πολιτική συγκρότηση του επικεφαλής της ΡΑΠ που συνδύασε πλούσιο αυτοδιοικητικό λόγο και συγκροτημένη πολιτική παρουσία, δημιουργώντας εγκωμιαστικά σχόλια από ψηφοφόρους, ΜΜΕ και αντιπάλους. Σημαντική παράμετρος αποτέλεσε και η ένταξη στο ψηφοδέλτιο συναγωνιστών/στριών τόσο από το ΕΑΜ και την Κοινωνική Συμφωνία όσο και ανένταχτων, ένταξη που διεύρυνε και εμπλούτισε την παρουσία της ΡΑΠ και βοήθησε ουσιαστικά στην εξασφάλιση υποψηφίων σε τοπικές κοινωνίες.  

 Η επόμενη περίοδος βρίσκει την παράταξη με νέα καθήκοντα. Αφενός η συμμετοχή στο δημοτικό Συμβούλιο απαιτεί την οργανωμένη και συγκροτημένη παρουσία μας με επεξεργασμένες θέσεις και προτάσεις, αφετέρου η ΡΑΠ καλείται να παρέμβει ακόμα πιο δυναμικά στις τοπικές κοινωνίες με βάση το δίκτυο των εκλεγμένων και υποψήφιων στα δημοτικά και τοπικά συμβούλια αλλά και τις επαφές και τις σχέσεις που αναπτύχθηκαν με χώρους και πρόσωπα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, επαφές και σχέσεις οι οποίες πρέπει να ενδυναμωθούν και να αξιοποιηθούν. Επίσης, πρέπει να προσαρμόσει τη λειτουργία της στα νέα δεδομένα.

Η επεξεργασία της πολιτικής ατζέντας και η διαμόρφωση της γραμμής που θα ακολουθήσουμε, θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τις επιλογές της νέας δημοτικής αρχής αλλά θα πρέπει να προετοιμαστούμε κατάλληλα και επαρκώς για να ανταποκριθούμε σε ένα ομολογουμένως δύσκολο έργο που απαιτεί αφοσίωση, αποκλειστική ενασχόληση και εμπλοκή των ανθρώπων της ΡΑΠ με τα τοπικά ζητήματα και τα κοινωνικά προβλήματα της συγκυρίας.

Η ΡΑΠ πρέπει να βρεθεί σε όλους τους γεωγραφικούς και κοινωνικούς χώρους συγκροτημένα, προβάλλοντας μα σαφήνεια και σθένος το αυτοδιοικητικό της πρόγραμμα σε συνάρτηση με τις αναζητήσεις και τις αγωνίες των τοπικών κοινωνιών, εμπλέκοντας ακόμα περισσότερους ανθρώπους στην υπόθεση της υλοποίησης ενός διαφορετικού μοντέλου και τρόπου κοινωνικής οργάνωσης και πολιτικής δραστηριοποίησης που θα ιεραρχεί τις πολιτικές επιλογές με βάση τις ανάγκες των ανθρώπων.  

Οργανωτικές, θεσμικές αναδιαρθρώσεις

Με βάση την έως σήμερα εμπειρία από τη λειτουργία της παράταξης και τις ανάγκες που έχουν προκύψει προτείνεται η σύσταση διαρκών ομάδων εργασίας με κατανεμημένη θεματολογία (η οποία θα οριστικοποιηθεί το φθινόπωρο σε αντιστοιχία με την πιθανή αναδιαμόρφωση των αρμοδιοτήτων των αντιδημαρχιών από τη νέα δημοτική αρχή) ως εξής:
Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Υποδομών, Ποιότητας Ζωής, Πολιτισμού-Αθλητισμού-Καρναβαλιού, Οικονομικών και Υπηρεσιών του Δήμου, Παιδείας, Νεολαίας.

Σύσταση τριών ομάδων με αντικείμενο τη λειτουργία

1.            γραφείου Τύπου, με αρμοδιότητα την παρουσία της παράταξης στα ΜΜΕ εκδίδοντας ανακοινώσεις, δελτία τύπου ή ό,τι άλλο απαιτείται και τη δημόσια έκφραση των αποφάσεων των οργάνων της ΡΑΠ.
2.            οργανωτικού τμήματος με πρωταρχική αρμοδιότητα και υποχρέωση τη σύνταξη του  μητρώου μελών της παράταξης και την κατηγοριοποίησή του ανά γεωγραφική περιοχή.
3.            επιτροπής τεκμηρίωσης που θα τροφοδοτεί με υλικό τεκμηρίωσης από πρακτικά προηγούμενων συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου και την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα και θα υποστηρίζει αρχειακά τα μέλη της ΡΑΠ στη δράση τους, για θέματα που απασχολούν το δημοτικό συμβούλιο και τοπικά ζητήματα.

Διεύρυνση του Συντονιστικού (σύνολο 27 μέλη) με πρόσωπα που προέρχονται από το σύνολο των κοινωνικών και πολιτικών χώρων που εκφράστηκαν στο ψηφοδέλτιο.

Συγκεκριμένα προτείνεται η συμμετοχή των:

Βασίλη Λουλέλη
Γιάννη Τσιμπούκη
Δημήτρη Μπούζα
Κίμωνα Αποστολόπουλο
Ουρανία Μπίρμπα
Σπύρου Μπουλή

Συγκρότηση της Δημοτικής Ομάδας με τους εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους, τα μέλη των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων, πρώην δημοτικούς συμβούλους-μέλη της ΡΑΠ, τον συντονιστή της ΡΑΠ και συντονιστές των θεματικών επιτροπών.

Συγκρότηση κοινής Γραμματείας με συντονιστικό έργο από μέλη της δημοτικής ομάδας και του συντονιστικού με σκοπό την πιο ευέλικτη και άμεση δράση σε θέματα καθημερινής πολιτικής παρέμβασης.

Βασική πολιτική κατεύθυνση της ΡΑΠ παραμένει η ανάδειξη των προγραμματικών της θέσεων και η δημιουργία συγκροτημένου και αξιόπιστου πολιτικού λόγου σε όλα τα επίπεδα. Για αυτόν τον λόγο θα ζητηθεί η συμμετοχή της ΡΑΠ σε όλα τα σώματα και τις επιτροπές που ορίζονται από τη δημοτική αρχή ακόμα και σε όσα δεν προβλέπεται δικαίωμα ψήφου αλλά μόνο λόγου».    

Δεν υπάρχουν σχόλια: