Χρ. Κατσώτης (ΚΚΕ): Η απόφαση οδηγεί στη γενικευμένη απελευθέρωση.- ΔΗΜΑΡ: Προλειαίνει για νέες απαιτήσεις των δανειστών


«Αν περάσουν οι ομαδικές απολύσεις στην Ελληνική Χαλυβουργία, δεν θα μείνει τίποτε όρθιο, κανένας φραγμός για τις απολύσεις», σημείωσε ο βουλευτής και υπεύθυνος ΕΕΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης προσθέτοντας πως «η απόφαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας, που πήραν κατά πλειοψηφία οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και του ΣΕΒ, είναι ακραία αντεργατική, ακραία απάνθρωπη και πολιτικά και κοινωνικά εγκληματική» και ζητώντας ταυτόχρονα την ανάκλησή της. 

«Ουσιαστικά, αποτελεί την κερκόπορτα που δίνει τη δυνατότητα και σε άλλες επιχειρήσεις να κάνουν προσφυγή στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας για να τους επιτρέψει ομαδικές απολύσεις. Κάτι τέτοιο εκ των πραγμάτων φέρνει ακόμη και χωρίς τη νομοθέτησή της την πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων» εκτίμησε ο Δ. Στρατούλης.
Ο υπεύθυνος της ΕΕΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε ακόμα πως η απόφαση ελήφθη "πριν στεγνώσει το μελάνι της έκθεσης του ΔΝΤ, με την οποία προανήγγειλε συμφωνία τρόικας και κυβέρνησης για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Απαιτούμε από την κυβέρνηση την άμεση ανάκληση αυτής της ακραία αντεργατικής απόφασης. Καλούμε όλους τους εργαζομένους και τα συνδικάτα τους, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα κοινωνικά κινήματα σε ενεργητική αλληλεγγύη και στήριξη του αγώνα των χαλυβουργών για τη δουλειά τους και το ψωμί των παιδιών τους, καθώς και σε ένταση των αγώνων για την ανατροπή της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, που μαζί με την τρόικα μετατρέπουν τους εργαζομένους της χώρας μας σε ανέργους ή σε σύγχρονους σκλάβους", κατέληξε.

* "Η απόφαση οδηγεί αντικειμενικά στη γενικευμένη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, η οποία ήταν και παραμένει βασική απαίτηση των μονοπωλίων", τόνισε σε δηλωσή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης.

* Σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜ.ΑΡ. κάνει λόγο για "εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη, που προλειαίνει το έδαφος, ώστε να γίνουν αποδεκτές και οι νέες απαιτήσεις των δανειστών. Η πλήρης απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων δεν μπορεί να είναι λύση σε μια αγορά εργασίας με 1,5 εκατομμύριο ανέργους. Είναι παραλογισμός", καταλήγει.

* "H κυβέρνηση, στο 'κρυφτούλι' που παίζει με τους δανειστές, θυσιάζει τους χαλυβουργούς με στόχο να επιβεβαιώσει στην τρόικα ότι ακολουθεί κατά γράμμα τις εντολές της", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ, ξεχνώντας βέβαια να αναφέρει τη συγκατάθεσή της στη διαδικασία του ΑΣΕ.