ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

«Καρατζάς ο Αγνοημένος», που τιμάται 193 χρόνια από την δολοφονία του στην Ι.Μ. Ομπλού

Ο Πατρινός καλλιτέχνης Στάθης Λεοντής που φιλοτέχνησε αδαπάνως το μνημείο του Π. Καρατζά, την ώρα που κάνει την προετοιμασία για την τοποθέτηση της ορειχάλκινης κεφαλής του αγωνιστή.
Αποκαλυπτήρια στις 6 Ιουνίου, της προτομής του που κατασκευάστηκε με δωρεές του «Συλλόγου των Ενεργών Πολιτών της Τρίτης Ηλικίας»


Λεοντής επί τω έργω.
Εκατόν ενενήντα τρία χρόνια από την δολοφονία του αγνού αγωνιστή της Πάτρας Παναγιώτη (Αναστασόπουλου) Καρατζά, σε ηλικία 45 χρόνων,  κατά την έναρξη της ελληνικής επανάστασης, ανυψώθηκε σήμερα στην πλ. Ομονοίας της πόλης, μαρμάρινη αναθηματική στήλη, επί της οποίας θα προστεθεί ο προτομή του αγωνιστή, σύνθεση του Πατρινού καλλιτέχνη Στάθη Λεοντή, πριν τις 6 Ιουνίου  2014, που θα πραγματοποιηθούν τα αποκαλυπτήρια.

Κύριος ομιλητής θα είναι ο αντιδήμαρχος Παιδείας Ανδρ. Φίλιας, από τους από τους ανθρώπους του Δήμου που συνέβαλαν σημαντικά για την τοποθέτηση του μνημείου στην συγκεκριμένη τοποθεσία. Ομιλία θα απευθύνει ο Αντιδημάρχου Παιδείας Διαφάνειας & Ηλεκτρονικής Διαβούλευσης  του Δήμου Πατρέων Ανδρέας Φίλιας.

Το μνημείο, που πρέπει να σημειώσουμε ότι ανηγέρθη με χρήματα-δωρεές  αποκλειστικά των μελών του «Συλλόγου των Ενεργών Πολιτών της Τρίτης Ηλικίας, Μελών του ΚΑΠΗ “Παναγιώτης Καρατζάς 1821”», κάτι που αναφέρεται και στην στήλη με το αρχαιοπρεπές επίγραμμα: «…και οι ευμνήμονες δωρητές προφρόνως ανήγειραν», πέρασε από πολλά κύματα, καθώς αναζητήθηκε τόπος και σε άλλες τοποθεσίες, εντός του διευρυμένου Δήμου Πατρέων, μέχρι την τελική εγκατάστασή του στην πλ. Ομόνοιας.

Στους «ευμνήμονες δωρητές που προφρόνως ανήγειραν» πρέπει να προστεθεί και το όνομα του καλλιτέχνη Στάθη Λεοντή που προσέφερε αδαπάνως τις υπηρεσίες του!

Τα παραπάνω αποκαλύπτει η σημερινή πρόεδρος  του Συλλόγου Μαγδαληνή Βαμβάτσικου – Λαμπριντζή, απόγονος της ιστορικής οικογένειας, που από κοινού με τον αείμνηστο πρώην πρόεδρο Πέτρο Κομματά πάσχισαν για την ανύψωση του μνημείου, μοναδικού στην Αχαΐα.

Τραγική ειρωνεία της τύχης είναι ότι η ορειχάλκινη προτομή του Παναγιώτη Αναστασόπουλου Καρατζά έφθασε από το χυτήριο στο εργαστήριο του καλλιτέχνη Στάθη Λεοντή φέτος, μία ημέρα πριν τον θάνατο του Πέτρου Κομματά. Ο αείμνηστος αν και πάσχιζε από πολλών χρόνων να υλοποιήσει την επιθυμία που είχε από την νεαρή του ηλικία, δεν πρόλαβε να δει υλοποιούμενο αυτό που επιθυμούσε: Να στήνεται η προτομή του αγωνιστή οπλαρχηγού, που οι μετέπειτα συγγραφείς αφιέρωσαν χρυσές σελίδες στην μνήμη του και κυρίως ο ιστορικός Γιάννης Κορδάτος και ο Επτανήσιος ιστορικός μυθιστοριογράφος λόγιος Νίκος Μόσχος στο έργο του «Καρατζάς ο Αγνοημένος, Πατρών Γερμανός ο τιμημένος» έκδοση “Μέλισσα” του 1961, που γνώρισε μία ακόμη ανατύπωση καθώς είχε προηγηθεί λαθραία ανατύπωση του έργου του. 

Ο γραμματέας της ΕΣΔΙΑ Γ. Μόσχος με τον γλύπτη
Σύμφωνα με το πρόγραμμα των διοργανωτών, την Κυριακή 6 Ιουλίου στις  
09.30 π.μ. θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στη μνήμη του οπλαρχηγού Παναγιώτη Καρατζά.

Στις 10.15 π.μ. θα ακολουθήσει προσφορά καφέ στην Πλατεία Ομονοίας, στο Καφέ Θόδωρος και στις
10.45 π.μ. θα αρχίσουν οι εκδηλώσεις στην Πλατεία Ομονοίας, όπως:

Χαιρετισμοί Επισήμων.
Ομιλία του Αντιδημάρχου Παιδείας Διαφάνειας & Ηλεκτρονικής Διαβούλευσης  του Δήμου Πατρέων κ. Ανδρέα Φίλια.
Αποκαλυπτήρια της προτομής του οπλαρχηγού Παναγιώτη Καρατζά.
Και θα ολοκληρωθούν με παρουσίαση προγράμματος από το Χορευτικό του  Δήμου Πατρέων.

Κι ωστόσο σήμερα, ώρα 11 το πρωί και το επαγγελματικό γερανοφόρο του Δήμου κατεβάζει στο κάτω τμήμα της πλατείας Ομονοίας την στήλη που είναι αφιερωμένη στον αγωνιστή και αρχίζουν οι εργασίες για την ανύψωσή της. Δείτε το φωτογραφικό υλικό του Istologiou G. Mosxos, που παρουσιάζει βήμα-βήμα την τοποθέτηση της ιστορικής αναθηματικής στήλης. Παρόντες και οι φιλίστοροι Περικλής Γεραλής, Νώντας Πανοβράκος, Γιώργος Μόσχος κ.α. που έκπληκτοι ρωτούσαν τι ακριβώς αναπαριστά η στήλη.


















 











Δεν υπάρχουν σχόλια: