ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2012

Δεν έχουν φακέλους και στοιχεία για τις γερμανικές οφειλές

Συνεδρία των Επιτροπών Οικονομικών και Άμυνας για τις γερμανικές οφειλές παρουσία των Μανώλη Γλέζου και Στέφανου Ληναίου. (Φωτογρ. Αρχείου). 


Ομολογία υπουργών: Αναζητώ το αρχείο είπε ο υπουργός Οικονομικών – «Το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έχει φάκελο, δεν έχει υπηρεσία, δεν έχει ασχοληθεί» λέει ο Μ. Παπαϊωάννου

 
Χωρίς φακέλους και στοιχεία για τις γερμανικές οφειλές είναι τα υπουργεία, όπως ομολόγησαν, χθες, οι υπουργοί Εξωτερικών, Οικονομικών και Δικαιοσύνης στις επιτροπές Οικονομικών και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής. Πάντως όλοι συνομολόγησαν ότι οι αποζημιώσεις είναι ένα ανοιχτό πολιτικό θέμα και θα πρέπει να αποφασιστεί από την ελληνική κυβέρνηση πότε και πως θα καθίσει η Γερμανία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Στο πλαίσιο αυτό έγιναν ομόφωνα αποδεκτές οι προτάσεις 38 βουλευτών για σύσταση διακομματικής επιτροπής της Βουλής, ώστε να τεθεί το ζήτημα "διά της κοινοβουλευτικής διπλωματίας" -πρόκειται για μία πρωτοβουλία του ανεξάρτητου Παναγιώτη Κουρουμπλή, την οποία υπογράφει πρώτος ο Αλέξης Τσίπρας και ακολουθούν βουλευτές από όλα τα κόμματα πλην του ΚΚΕ.
Oι βουλευτές πρότειναν:
- Η ελληνική Βουλή να ζητήσει από το Γερμανικό και ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, να δοθεί η δυνατότητα στον πρόεδρο της Βουλής και σε διακομματική επιτροπή βουλευτών να παραστούν στα κοινοβούλια για να εκθέσουν τα ελληνικά επιχειρήματα.
- Η επιτροπή να συγκεντρώσει στοιχεία και να τεκμηριώσει τις ελληνικές θέσεις.
- Τη διοργάνωση ημερίδας από το ελληνικό κοινοβούλιο η οποία θα πλαισιωθεί με την παρουσία των απανταχού ελληνικής καταγωγής βουλευτών.

Στ. Δήμας: Προσοχή στον λαϊκισμό

Επαναλαμβάνοντας την πάγια ελληνική θέση ότι "η εκκρεμότητα υφίσταται και διατηρούμε τη δυνατότητα χειρισμών", διότι "η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε των αξιώσεών της και δεν πρόκειται να το κάνει", ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας εκτίμησε ότι πρέπει να υπάρξει "περαιτέρω συνολική μελέτη όλων των στοιχείων και αξιολόγηση όλων των επιχειρημάτων", καθώς "ως ζήτημα διεθνούς δικαίου παρουσιάζει ιδιαίτερη πολυπλοκότητα".
Υπογράμμισε ακόμη ότι χρειάζεται προσοχή στο πώς θα τεθεί το ζήτημα λέγοντας: "Ενοχλούνται οι Γερμανοί όταν βλέπουν να καίγεται η σημαία τους. Προσβλητικό να συγκρίνεται η σημερινή Γερμανία με τη ναζιστική, όπως και οι προτάσεις να πουλήσουμε τα νησιά μας. Ο λαϊκισμός τρέφει τον λαϊκισμό".

Φ. Σαχινίδης, Μ. Παπαϊωάννου δεν έχουν στοιχεία…

"Το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έχει φάκελο, δεν έχει υπηρεσία, δεν έχει ασχοληθεί παρά μόνο όταν είχε δικαστική εμπλοκή" αποκάλυψε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου. Προειδοποίησε ακόμη ότι "από τη στιγμή που πας σε διαπραγμάτευση, πρέπει να είσαι έτοιμος για τα επόμενα βήματα αν αποτύχει η διαπραγμάτευση. Να είναι έτοιμη η κυβέρνηση να θέσει το θέμα σε δικαστήρια σε διαφορετική βάση".
Ούτε και ο Φίλιππος Σαχινίδης βρήκε στοιχεία στα συρτάρια του. "Ρώτησα αν έχουμε στοιχεία για τις απαιτήσεις της Ελλάδας. Ενημερώθηκα ότι κάποτε υπήρχε τμήμα στη Διεύθυνση 25 του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και ότι υπάρχει ένα αρχείο για πολεμικές αποζημιώσεις. Δεν έχω εξασφαλίσει πρόσβαση και αναζητώ το αρχείο" είπε ο υπουργός Οικονομικών. Ανέφερε ακόμη πως "οι υπηρεσίες μού είπαν ότι κανείς τις τελευταίες δεκαετίες δεν ασχολήθηκε με το θέμα αυτό".
Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Παπαδάκης είχε καταθέσει στη Βουλή ότι τα πρωτότυπα στοιχεία για το κατοχικό δάνειο και για τις δόσεις που ενδεχομένως έχει πληρώσει η Γερμανία υπάρχουν στο υπουργείο Οικονομικών…
"Δεν γίνεται αποδεκτή η τοποθέτηση των υπουργών να λένε ότι δεν έχουν αρχεία στα υπουργεία τους" σχολίασε ο Σπύρος Χαλβατζής, επισημαίνοντας ότι "κάποιοι βουλευτές ανακάλυψαν όψιμα το θέμα" και ότι "καμία κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. δεν έκανε κάποιο αποφασιστικό βήμα" και "ουσιαστικά έχουν απεμπολήσει το αίτημα και το δικαίωμα". Για τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ το θέμα είναι ότι "οι κυρίαρχες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις δεν θέλουν να πειθαρχήσουν στο διεθνές δίκαιο", ενώ σχολίασε τη μόνιμη επωδό των υπουργών ότι είναι ανοικτό θέμα: "Έμπασε πολύ αέρα αυτό το άνοιγμα. Πολύ ανοικτό είναι".

Π. Λαφαζάνης: Η Γερμανία uber alles;

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ανέδειξε πώς το ελληνικό κράτος αντιμετωπίζει τους Γερμανούς πολίτες που στηρίζουν τις ελληνικές θέσεις. Υπενθύμισε ότι προ δύο εβδομάδων έγινε εκδήλωση με Γερμανούς πολίτες έξω από τη γερμανική πρεσβεία και η ΕΛ.ΑΣ. τους συνέλαβε όλους, με εντολή, όπως παραδέχθηκαν, της γερμανικής πρεσβείας η οποία κατήγγειλε ότι πέταξαν ένα αυγό στο κτίριο…
"Δυστυχώς η Γερμανία uber alles. Είναι ενδεικτικό πως αντιμετωπίζει το ελληνικό κράτος τα μεγάλα θέματα. Αντιμετωπίζει ως τρομοκράτες και ενοχλητικούς αυτούς που αγωνίζονται γι' αυτά" σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: "Είναι θέμα αυτοσεβασμού της χώρας να αποδείξει ότι σέβεται την ιστορία και όσους αγωνίστηκαν για να υπάρχουμε".
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αχαΐας και πρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων Θάνος Παπαδόπουλος αναρωτήθηκε μήπως πρέπει να γίνει προσφυγή στον ΟΗΕ.

Ποιοι υπογράφουν

Την πρωτοβουλία Κουρουμπλή, εκτός του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, συνυπογράφουν: Αλέκος Αθανασιάδης, Ευαγγελία Αμμανατίδου, Γιάννης Αμοιρίδης, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Σπύρος Γαληνός, Ευτύχης Δαμιανάκης, Ηρώ Διώτη, Θοδωρής Δρίτσας, Ροδούλα Ζήση, Ηλίας Θεοδωρίδης, Μαρία Θεοχάρη, Τσαμπίκα Ιατρίδη, Εύα Καϊλή, Κώστας Καραγκούνης, Γιώργος Κασαπίδης, Βασίλης Κεγκέρογλου, Χαρά Κεφαλίδου, Κώστας Κιλτίδης, Τάσος Κουράκης, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Χρήστος Μαγκούφης, Άγγελος Μανωλάκης, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Βασίλης Μουλόπουλος, Δημήτρης Παπαδημούλης, Θανάσης Παπαδόπουλος, Θόδωρος Παραστατίδης, Ηλίας Πολατίδης, Σοφία Σακοράφα, Μαρία Σκραφνάκη, Δημήτρης Σταμάτης, Μανώλης Στρατάκης, Κώστας Τζαβάρας, Ζήσης Τζηκαλάγιας, Νίκος Τσούκαλης.


Το Συμφωνητικό της ντροπής για την πωληθείσα Ελλάδα από ΠΑΣΟΚ-ΝΔ

Η πρακτική των επαίσχυντων αγγλικών δανείων του Αγώνα  επαναλήφθηκε. (Δημοσιεύθηκε στην ΑΥΓΗ).

Στα μουλωχτά ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. πέρασαν στη Βουλή τροπολογία για την κατά προτεραιότητα εξόφληση των δανειστών και πληρωμή μισθών - συντάξεων απ' όσα περισσέψουν - Σε ταμείο που συγκροτεί η τρόικα θα πηγαίνουν απευθείας τα χρήματα του δανείου και όσα φορολογικά έσοδα είναι αναγκαία για τα τοκοχρεωλύσια

Μέρες που παραπέμπουν στα Δάνεια του Αγώνα του 1825 με την εισβολή του Ιμπραήμ και το περιβόητο "Συμφωνητικόν της πωληθείσης Ελλάδος" θυμίζει η χθεσινή ρύθμιση εξόφλησης κατά προτεραιότητα των πιστωτών, ακόμη και αν χρειαστεί το Ελληνικό Δημόσιο να μην πληρώνει μισθούς, συντάξεις και περίθαλψη. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΑΥΓΗ, που παρουσιάζει και σχετικό φωτογραφικό υλικό,  για τη διασφάλισή τους οι πιστωτές συγκροτούν τον περίφημο Ειδικό Λογαριασμό εκτός ελέγχου της ελληνικής κυβέρνησης, στον οποίο θα κατατίθενται απευθείας τα χρήματα του δανείου των 130 δισ., καθώς επίσης και τα έσοδα του κράτους από φόρους και αποκρατικοποιήσεις.
Η ρύθμιση αυτή, που αποτελεί διεθνή δέσμευση της χώρας και συνιστά εκχώρηση ενός από τα σημαντικότερα στοιχεία της εθνικής κυριαρχίας, που είναι η δημοσιονομική διαχείριση, κατατέθηκε αιφνιδίως στη Βουλή με τη μορφή τροπολογίας λίγο πριν ολοκληρωθεί η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου, με το οποίο κυρώνεται το Ταμείο Δημοσιονομικής Σταθερότητας.
«Εκτρωματική» χαρακτήρισε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης την τροπολογία, την οποία καταψήφισαν το ΚΚΕ, ο ΛΑΟΣ και η ΔΗΜ.ΑΡ. «Δηλαδή μπορεί να πεινάμε, να μην έχουμε να δώσουμε μισθούς και συντάξεις, τίποτα στη χώρα να μην δουλεύει, αλλά οι πιστωτές είναι πάνω απ’ όλα. Και τα εισάγει διά 'αεροπλανικών' τροπολογιών», υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.
Την έντονη αντίθεσή του εξέφρασε και ο Θοδωρής Δρίτσας, ο οποίος μίλησε λίγο μετά την κατάθεση της τροπολογίας. Διαφωνώντας, όχι μόνο με το περιεχόμενο της τροπολογίας, αλλά και με το σύνολο του νομοσχεδίου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε τη διαρκή υποβάθμιση του κοινοβουλίου και είπε χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση νομοθετεί "στη ζούλα".
Το πλήρες κείμενο της τροπολογίας έχει ως εξής:

«Ο διακριτός λογαριασμός του Ελληνικού Δημοσίου με τον τίτλο "Ελληνικό Δημόσιο: Εισπράξεις και Πληρωμές για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου χρέους", που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος ή σε σύστημα που διαχειρίζεται η ΤτΕ, χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για την άμεση εξυπηρέτηση ειδικού δημόσιου σκοπού και ειδικότερα για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους και δεν διενεργείται καμία άλλη πληρωμή για οποιονδήποτε άλλο σκοπό. Από τον λογαριασμό αυτό πληρώνονται οι δαπάνες χρεωλυσίων και τόκων όλων των δανείων, των πράξεων διαχείρισης, των παραγώγων και οι λοιπές παράλληλες δαπάνες για την εξυπηρέτηση και την εν γένει διαχείριση του Δημόσιου Χρέους. Έσοδα του λογαριασμού αυτού αποτελούν οι εισροές από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς και τα χρηματικά ποσά από τη συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου στην εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους. Με αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών καθορίζεται η διαδικασία κίνησης του λογαριασμού αυτού για την πληρωμή του Δημοσίου Χρέους και κάθε αναγκαίο θέμα για τη λειτουργία του».