ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Από το κίνημα των παραγωγών της πατάτας στην...

Υπό βροχήν για το επιθυμητό αποτέλεσμα.
 ...«πατάτα» παραγωγής ιερατείου Μαΐλη
 

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜ. ΜΟΣΧΟΥ (mosxosg1@hotmail.com)
 
ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟ ΣΙΑΛΤ πριν μερικά χρόνια όταν από κει αναδείχτηκε το Κοινωνικό Φόρουμ. Πέρασε από το κίνημα των Πλατειών και έφθασε σήμερα μέχρι την παρέμβασή του στην διακίνηση της πατάτας και στο άμεσο μέλλον κι άλλων αγροτικών προϊόντων, διαμορφώνοντας τιμές.
Ο λόγος για τo κίνημα του Διαδικτύου, που τόσο απρόσμενα ανέδειξε την δύναμη της παρέμβασής του στις αναπτυγμένες κοινωνίες. Συνυφασμένες με αυτό είναι οι κοινωνικές ανάγκες που βρίσκουν διέξοδο, με την έστω και προσωρινή ικανοποίησή τους. Και το γράφω αυτό για να μην νομισθεί από κανέναν ότι προεξοφλώ την κατάληξη του κάθε κινήματος.
Το που θα καταλήξει είναι συνδυασμός πολλών παραγόντων. Αλλά το να σπεύσουμε να το καταδικάσουμε, αν μη τι άλλο είναι επιπολαιότητα πρώτου βαθμού. Ιδίως όταν αυτή η καταδίκη έρχεται δια χειλέων πολιτικού φορέα! Και τούτο σημαίνει ότι ο φορέας αυτός αγνοεί τον παράγοντα της δυναμικής που μπορεί να αναπτύξει η εμπλοκή των υποκειμένων, απλών καταναλωτών, που συνθλίβονται σήμερα ανάμεσα στην αδιαφορία των κυβερνώντων για τον νόμο της ζούγκλας που κυριαρχεί στην μεταπώληση προϊόντων, την διαμόρφωση της τιμής των εις βάρος παραγωγού και καταναλωτού και την πρακτική των μεσαζόντων, που χρόνια ακούμε ότι θα παταχτούν σκληρά και όλο τους βλέπουμε μπροστά μας να διαμορφώνουν τιμές από το χωράφι μέχρι το πιάτο μας.
Ακριβώς λοιπόν το ζητούμενο είναι  είναι η αυτοοργάνωση και μέσω αυτής η πρωτογενής παρέμβαση σε τιμές των προϊόντων, όπου αυτό είναι δυνατό. Ας δούμε τι έγινε με τις τιμές της βενζίνης. Δέκα λεπτά πάνω «τσίμπησε» την περασμένη εβδομάδα στα πρατήρια. Πλησιάζουμε ολοταχώς για δύο ευρώ το λίτρο, μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι. Αυτό το ενδεχόμενο το ακούγαμε από πέρυσι με την επιβολή του πρώτου Μνημονίου. Τώρα το βλέπουμε μπροστά μας να εξελίσσεται.
Η κυβέρνηση δεν θέλει να παρέμβει, ενώ αντιθέτως «κλείνει το μάτι» πονηρά, στα οικονομικά μεγάλα συμφέροντα. Εάν δεν αντιδράσει ο πολίτης με πρωτότυπους τρόπους, θα υπόκειται πάντα στην αφαίμαξη. Και τρόπος πρωτότυπος είναι αυτός που ανέδειξαν οι νέοι αγρότες, που έχουν καλές σχέσεις με το διαδίκτυο. Που ψάχνουν τρόπους για να αντιμετωπίσουν την οικονομική εξαθλίωση που υφίστανται, αυτοί και ολόκληρη η εργαζόμενη κοινωνία. Και η πρωτοβουλία τους άγγιξε συνειδήσεις.
Δεν είναι τυχαίο ότι νεαρός Τσίπρας, που βρίσκεται επικεφαλής του αριστερού ριζοσπαστικού κόμματος χαρακτήρισε «πρότυπο αυτοοργάνωσης και αυτοδιαχείρισης το κίνημα των παραγωγών», αφουγκραζόμενος τις ανάγκες της κοινωνίας.
Αντιθέτως το άλλο κόμμα της αριστεράς, με επικεφαλής την κυρία που βρίσκεται  στο τιμόνι εδώ και 20 χρόνια, ακριβώς επειδή ο φορέας που ηγείται αρνείται πεισματικά  να συγχρονίσει το βήμα του με αυτό των κινημάτων, καταδίκασε ένα κίνημα που μόλις γεννήθηκε. «Το λεγόμενο κίνημα της φθηνής πατάτας –έλεγε η ανακοίνωσή του- που προβάλλεται ως λύση ή ανακούφιση είναι σαν αυτά τα κόλπα που χρησιμοποιούν τα super market στο παιχνίδι των προσφορών. Είναι η συνέχεια του άθλιου κυβερνητικού εμπαιγμού ότι η ακρίβεια θα χτυπηθεί με τα “παρατηρητήρια τιμών,, και τη διαφάνεια ή με τις επιτροπές ανταγωνισμού» τόνισε.
ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΜΕ ΕΝΑΝ ΑΦΟΡΙΣΜΟ από το κομματικό ιερατείο, νόμισε πως έκλεισε το θέμα. Ήρθαν λοιπόν οι αντιδράσεις των ίδιων των αγροτών για να του χτυπήσουν το καμπανάκι της πολιτικής τύφλωσής του. Τα σχόλια των ΜΜΕ και οι αντιδράσεις των αγροτών ανάγκασε το ιερατείο να βγάλει νέα ανακοίνωση, με την οποία ισχυρίστηκε πως «οι μορφές όπως το “κίνημα της πατάτας,, έχουν πολύ περιορισμένες δυνατότητες και δεν λύνουν το πρόβλημα…»!
Αυτές τις αντιδράσεις φαίνεται να διαισθάνθηκε η Γραμματέας και προσπάθησε την π. Τετάρτη να ανασκευάσει την δήλωση του κόμματος. Ελάτε όμως που οι «φορούντες τα φαιά της σοφίας», ηγετίσκοι του κομματικού ιερατείου δεν παίζουν!
Και τι έγινε;  Το Γραφείο Τύπου λογόκρινε την Γραμματέα. Διότι με δηλώσεις που έκανε στον ρ/σ Real  «άδειασε» την πρώτη ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Περισσού, λέγοντας πως έπρεπε να είναι πιο αναλυτική και πιο συγκεκριμένη για να μην υπάρχουν παρερμηνείες. Το γραφείο Τύπου από την πλευρά του, απαλείφει, στην απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης, το σημείο αυτό.
Έτσι, λίγους μήνες μετά τη «διορθωτική», προς τα λεγόμενα της για το ζήτημα του ευρώ, ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Περισσού, το ίδιο  επαναλήφθηκε και την π. Τετάρτη. Η Γραμματέας μιλώντας στον ρ/σ Real αναφέρθηκε στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου για το κίνημα της πατάτας. Έκανε λόγο για «μία νέα ανήθικη εκστρατεία προπαγάνδας για την εξαπάτηση του λαού» και ότι «τα μονοπώλια όσο θα υπάρχουν θα επιβάλλουν ληστρικές τιμές και θα καθορίζουν την ποιότητα των τροφίμων, των αγροτικών προϊόντων», λέγοντας πως έπρεπε να είναι πιο αναλυτική και να εξηγεί καλύτερα τα δεδομένα.
Παράλληλα η ισχυρή γυναίκα του Περισσού είπε πως το ζήτημα της ακρίβειας δεν θα λυθεί με τη δημιουργία εναλλακτικών μορφών διάθεσης, ενώ πρόσθεσε πως «οι μεσάζοντες δεν καταργούνται στο σύνολό τους, γιατί του χρόνου πάλι θα επανέλθει το ζήτημα της διάθεσης του προϊόντος». Επίσης είπε ότι «ο μεγάλος παραγωγός δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα και παραγωγός και πωλητής» κ.α.π.
ΚΙ ΕΤΣΙ ΤΙΣ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΙΚΕΣ δηλώσεις της «τις έφαγε το σκοτάδι» του επικεφαλής τους Γραφείου Τύπου κυρίου Μ. Μαΐλη! Ο οποίος επιπροσθέτως μας πληροφορεί ότι: «Η λύση και το ”τσάκισμα,, των μεσαζόντων μπορεί να προέλθει μόνο μέσα από την ανατροπή των μονοπωλίων». Κι εμείς έως τότε ας αναμένουμε στο ακουστικό μας! 
 Αναρωτήθηκαν ποτέ άραγε, εάν υπήρχε ένα γερό καταναλωτικό κίνημα, που στην πρώτη αύξηση αντιδρούσε μαζικά, αν θα τολμούσαν έμποροι και μεσάζοντες  να ανεβάσουν ανεξέλεγκτα τις τιμές; Δεν θα υποχρεωνόταν η κυβέρνηση να παρέμβει ενεργά υπέρ του καταναλωτή;
Ε, λοιπόν αυτό το κίνημα τώρα διαμορφώνεται στην Ελλάδα, αν και πιο παλιά είχαν μπει κάποιες βάσεις. Μόνον που αυτές διελύθησαν κάτω από το βάρος της κομματικής χειραγώγησής των.  Μπορεί να μην είναι πανάκεια αυτό το κίνημα, αφήνει όμως, από την χαραμάδα που άνοιξε, να διαφανεί ότι υπάρχουν λύσεις, οι οποίες δεν προκρίνονται, γιατί αντιτίθενται σε παγιωμένα συμφέροντα, που λειτουργούν και σαν στηρίγματα του καθεστώτος. 
Πάντως πατάτα Νευροκοπίου προς 35 λεπτά το κιλό, θα φέρουν και στην Πάτρα, από τις 18 Μαρτίου οι παραγωγοί της. Αυτό προς ενημέρωσή σας, εκτός και  εάν προτιμάτε να αγοράσετε άλλη, όταν έλθει στην χώρα μας ο Σοσιαλισμός! Οπότε αποτανθείτε στον κύριο Μαΐλη!

(Δημοσιεύεται την Δευτέρα 12-3-12 στον ΡΕΠΟΡΤΕΡ της Πάτρας)

Δεν υπάρχουν σχόλια: