ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 12 Απριλίου 2022

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί στην Βουλή τον πρόεδρο της ΡΑΕ για την αισχροκέρδεια

Λογαριασμός της ΔΕΗ
 

Γ. Σταθάκης: Αν η ΔΕΗ έβαζε πλαφόν στα τιμολόγιά της για ένα χρόνο, θα έδινε μεγάλη ανάσα στους καταναλωτές


Αίτημα έκτακτης σύγκλησης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με θέμα τα φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά ενέργειας με κλήση του προέδρου της ΡΑΕ κατέθεσαν προς τον πρόεδρό της οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία που συμμετέχουν στην επιτροπή.

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν πως:

«Η ΔΕH και οι άλλοι πάροχοι ενέργειας από το 2020 εφαρμόζουν μία απαράδεκτη τιμολογιακή πολιτική εις βάρος των καταναλωτών, με ακραία φαινόμενα αισχροκέρδειας και υπερκερδών και με διεύρυνση των περιθωρίων κέρδους εις βάρος όλων των καταναλωτών, από την οποία προκύπτουν υψηλά λειτουργικά κέρδη, όπως τα 871,7 εκατ. ευρώ της ΔΕΗ το 2021 και τα υπερκέρδη των άλλων παρόχων.

Το θέμα αυτό, που είναι κρίσιμο για την προστασία τόσο του λαϊκού εισοδήματος όσο και της πορείας της οικονομίας, πρέπει να συζητηθεί σε βάθος στην Επιτροπή μας».

Γ. Σταθάκης: Αν η ΔΕΗ έβαζε πλαφόν στα τιμολόγιά της για ένα χρόνο, θα έδινε μεγάλη ανάσα στους καταναλωτές

«Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο μέσος όρος των αυξήσεων στις τιμές του ρεύματος ανέρχεται στο 28%, ενώ στην Ελλάδα ξεπερνά το 58%. Αντίστοιχα στις τιμές των τροφίμων, ο μέσος όρος των αυξήσεων στην Ευρώπη φθάνει στο 5%, ενώ στην Ελλάδα αγγίζει το 15 με 20%. Άρα οι κυβερνητικές ευθύνες, εκ του αποτελέσματος είναι αποδεδειγμένες», είπε Στο Κόκκινο και στον Νίκο Ξυδάκη, ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας και πρώην Υπουργός Ανάπτυξης και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.
 
«Για τον ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΕΗ δεν είναι μια οποιαδήποτε εταιρεία. Έχει δεσπόζουσα θέση  και η προσπάθεια να ανακτήσει ένα στρατηγικό ρόλο στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης είναι αναντικατάστατη. Είναι ψέμα ότι δεν μπορεί να επηρεάσει τις τιμές στην χονδρική αγορά. Η ΔΕΗ παίζει κομβικό ρόλο και θα μπορούσε να δώσει μεγάλη ανάσα στους καταναλωτές, βάζοντας ένα πλαφόν στα τιμολόγιά της για ένα χρόνο. Η ΔΕΗ έχει την δυνατότητα να υπογράψει σταθερά τιμολόγια για ένα χρόνο με τις επιχειρήσεις που πρέπει να ανασάνουν.
 
Επιπλέον, η περίφημη ρήτρα αναπροσαρμογής και η μεταφορά της τιμής κατά 100% στον καταναλωτή, βρίσκεται στα όρια της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, γιατί στην τελευταία οδηγία της Κομισιόν υπάρχει σαφής και ρητή οδηγία που λέει ότι η ρήτρα προσαρμογής πρέπει πρωτίστως να υπερασπίζεται τα δικαιώματα του καταναλωτή. Το 100% ρήτρα αναπροσαρμογής όχι δεν υπερασπίζεται τα δικαιώματα του καταναλωτή αλλά τον οδηγεί σε εξουθένωση. 
 
Πρόκειται για μεγάλη κοινωνική κρίση η οποία θα επιφέρει τρομακτικές επιπτώσεις, καθώς στην Ελλάδα ο ένας στους τρείς εργαζόμενους αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη είναι 10%. Είναι σαφές ότι  το υψηλό ποσοστό ανεργίας σε συνδυασμό με την μεγάλη ακρίβεια, αναδεικνύει ότι το διακύβευμα είναι η επιβίωση του ελληνικού λαού. Αυτή είναι η μάχη που θα προσδιορίσει το αποτέλεσμα στις επόμενες εκλογές».

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟΝ Γ.  ΣΤΑΘΑΚΗ:


Δεν υπάρχουν σχόλια: