ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Δευτέρα 11 Απριλίου 2022

ΩΡΑ ΠΑΤΡΩΝ: Καρναβάλι ποιος αποφασίζει;


Η πανδημία έβαλε στον πάγο μία σειρά κοινωνικών και πολιτιστικών δράσεων, δοκιμάστηκαν οι αντοχές της

Το καρναβάλι μπορεί να αναβλήθηκε τα δύο τελευταία χρόνια, αλλά η υπόθεση καρναβάλι είχε ακόμα χειρότερη έκβαση με μία Δημοτική Αρχή που το έβλεπε σαν αγγαρεία και διεκπεραίωση.

Είναι αυτό που λέει ο λαός "ήρθε και έδεσε".

Σε δελτία τύπου που έχουμε εκδώσει ασκώντας κριτική και κάνοντας προτάσεις για το καρναβάλι, δεχτήκαμε την επίθεση από την πρόεδρο του ΚΕΔΗΠ και δεν δίστασε να μας αποκαλέσει τρωκτικά...

Τις 16/3/22 έγινε απολογισμός από την παράταξη μας του καρναβαλιού και για άλλη μία φορά υπενθυμίσαμε στην πρόεδρο της ΚΕΔΗΠ ότι δεν μπορεί να κάνει καρναβάλι χωρίς τους καρναβαλιστές, που τους έχει με δική της ευθύνη άστεγους.

Αναρωτηθήκαμε αν μας ικανοποιεί η επίσκεψη μερικών χιλιάδων επισκεπτών το τελευταίο τριήμερο περιφερόμενους με ένα μπουκάλι στο χέρι ή αν πρέπει να στοχεύουμε αφενός σε επιμήκυνση της διάρκειας και αφετέρου σε διαφορετικά target group επισκεπτών;

Αναφέρουμε ότι οι εκδηλώσεις σε πόλεις της Ελλάδος μικρότερης ιστορίας και βεληνεκούς όπως Ο Μύλος των Ξωτικών στα Τρίκαλα συγκεντρώνουν πλέον του 1,5 εκατομμύριο επισκεπτών...

Επομένως κάποιος έχει ευθύνες για την απαξίωση της μεγάλης γιορτής της πόλης.

Στο δημοτικό συμβούλιο προβάλαμε την άποψη ότι θα πρέπει να γίνει απολογισμός σε συνεργασία με όλους τους φορείς και προγραμματισμός για την αναβάθμιση του θεσμού.

Είχαμε ζητήσει να μας κοινοποιηθεί η επιστολή παραίτησης της γνωμοδοτικής επιτροπής  που ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ συμμετέχει συμβουλευτικά στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των εκδηλώσεων του πατρινού καρναβαλιού.

Παραίτηση που έγινε λίγες μέρες πριν την τελευταία Κυριακή. Δεν θα μείνουμε στο γεγονός ότι η Πρόεδρος της ΚΕΔΗΠ είπε στο δημοτικό συμβούλιο απαντώντας σε ερώτηση μας ότι δεν γνωρίζει πόσα είναι τα μέλη της επιτροπής και ανέφερε αναληθώς ότι παραιτήθηκαν τέσσερα μέλη... Στο κείμενο τους τα μέλη της γνωμοδοτικής επιτροπής (παραιτήθηκαν επτά μέλη από τα εννέα), παρουσιάζουν σειρά  θέσεων και προτάσεων που δεν συζητήθηκαν στην ΚΕΔΗΠ και κλείνουν: "ας ελπίσουμε στο μέλλον η Γνωμοδοτική Επιτροπή θα έχει ουσιαστικότερο ρόλο και δεν θα μένει έξω από το βασικό προγραμματισμό, ότι θα υπάρχει πληρέστερη και γρηγορότερη ενημέρωση για θέματα που αφορούν εκδηλώσεις και δράσεις,να αξιοποιηθούν τα μέλη της σωστά και να γίνει καλύτερο το καρναβάλι μας»!!!

Γεννιέται το ερώτημα ποιος αποφάσισε για τις εκδηλώσεις του φετινού καρναβαλιού με τελετή λήξης αλλά χωρίς τελετή έναρξης; Ποιός αποφασίζει για τις απευθείας αναθέσεις και τα 200.000€ που σπατάλησε η Δημοτική Αρχή για το καρναβάλι του 2020 που δεν έγινε; Εκ του Περισσού, λοιπόν η γνωμοδοτική επιτροπή. Στον απολογισμό που έχει προγραμματίσει η κ.Κουρή την Δευτέρα 11/4 θα πρέπει να δώσει απαντήσεις.

Η Ώρα Πατρών προτρέπει την Δημοτική Αρχή να αλλάξει Ρότα να βάλει στην άκρη την καταστροφική πολιτική της. Τα συμπεράσματα του απολογισμού να συζητηθούν στην Επιτροπή Διαβούλευσης και εν συνεχεία στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Να καταστρώσουμε ένα σχέδιο για την εξέλιξη και διαχείριση του θεσμού πού αποτελεί το μεγαλύτερο πολιτιστικό, κοινωνικό και οικονομικό γεγονός για την πόλη.

Πάτρα  

ΑΡ.ΠΡΩΤ: 750/04/03/2022

Προς την Πρόεδρο της Κ.Ε.ΔΗ.Π.

Κα Ήρα Κουρή

Κοινοποίηση

Στην Διευθύντρια της Κ.Ε.ΔΗ.Π.

Κα Σοφία Χρυσοπούλου

Αγαπητή Κα Κουρή,

Βρισκόμαστε μια ανάσα πριν την τελευταία Κυριακή του Καρναβαλιού και ενώ θα περιμέναμε ότι η Πάτρα θα ζει έντονα τους ρυθμούς του καρναβαλιού, δυστυχώς βιώνουμε άλλη μια χρονιά με περιορισμούς και απαγορεύσεις λόγω της πανδημίας.

Είναι λοιπόν μια καλή στιγμή να κάνουμε έναν γρήγορο απολογισμό και να θυμηθούμε τι έχει προτείνει μέχρι στιγμής για την βελτίωση και εξέλιξη του Πατρινού Καρναβαλιού η παρούσα Γνωμοδοτική Επιτροπή. Να σημειωθεί ότι τα μέλη της επιτροπής προτείνουν ιδέες και δράσεις με γνώμονα το κοινό καλό, τη δημιουργία κεφιού, την αποφυγή αρνητικών σχολίων, την πρόληψη και αποφυγή λαθών και σε καμία περίπτωση δεν δρουν-προτείνουν για ίδιον όφελος.

Η γνωμοδοτική επιτροπή από τη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά της συνεδρίασε για πρώτη φορά στις 17-1-2021 και έχει μέχρι στιγμής πραγματοποιήσει 23 συνεδριάσεις οι περισσότερες διαδικτυακές λόγω αποφυγής της διασποράς του covid-19.

Στο χρονικό αυτό διάστημα κατατέθηκαν πάνω από 30 προτάσεις που αφορούσαν κάθε πεδίο του Πατρινού Καρναβαλιού. Για να μπορέσει κάποιος να πάρει μια ιδέα για την ποικιλία των προτάσεων, αναφέρονται όσες βρίσκονται καταγεγραμμένες από την κα Έφη Ράπτη στα πρακτικά μαζί με τη χρονική στιγμή που έγιναν και όσες βρίσκονται στις προσωπικές μας σημειώσεις.

3-2-21 

1.   Δημιουργία onlineσεμιναρίων με κατασκευές καρναβαλικών αντικειμένων

2.   «Τράπεζα» καρναβαλικών θεμάτων με εμπλοκή των πληρωμάτων

3.   Δημιουργία αναμνηστικού USBstickμε τα τραγούδια από τις 12 μπάντες

4.   Σεμινάριο καρναβαλικής χορογραφίας για τα πληρώματα

5.   Σεμινάριο καρναβαλικού μακιγιάζ

6.   Δημιουργία καρναβαλικών memesκαι ανάρτηση των πιο ευφάνταστων στην επίσημη πλατφόρμα προβολής του Πατρινού Καρναβαλιού.

8-2-21

7.   Δημιουργία ραδιοφωνικών εκπομπών με θέμα το Πατρινό Καρναβάλι και προβολή τους από τον UpFm.

15-2-21

8.   Εκπομπή ραδιοφωνική με καλεσμένο τον κ. Ευγένιο Βούλγαρη, καθηγητή του Δημοτικού Ωδείου Πατρών με θέμα τις παραδοσιακές μουσικές που ακούγονται στην Ελλάδα την περίοδο την Αποκριάς. Η εκπομπή θα ήταν καλό να παιχτεί την Τσικνοπέμπτη.

9.   Αλλαγή της καρναβαλικής μουσικής  την Τσικνοπέμπτη, που παίζεται από τις κόρνες στο κέντρο και αντικατάστασή της με μουσικές από χάλκινα και παραδοσιακά με την επιμέλεια DJ

10.               Παραδοσιακή μουσική με διάδραση από τον διαδικτυακό σταθμό Shamano την Τσικνοπέμπτη.

11.               Βιντεοσκοπημένα χορευτικά από το Δήμο και σχολιασμός από ηθοποιούς με σατυρική ονομασία «Εξ αμάξης»

12.               Σεμινάριο δημιουργία καρναβαλικού άρματος liveή βίντεο με συμμετοχή εκπροσώπων από πληρώματα.

22-2-21

13.               Δημιουργία πρωτότυπης Αστυνομικής Ιστορίας με τη βοήθεια του παιδαγωγού κ. Σκούρα Παύλου χωρίς τέλος με σκοπό να την ολοκληρώσουν οι Αρμάδες. Προβολή της στην επίσημη ιστοσελίδα.

14.               Δημιουργία Ύμνου της κάθε Αρμάδας με πρωτότυπο τραγούδι.Προβολή του στην επίσημη ιστοσελίδα.

15.               Διαφήμιση καρναβαλική-σατυρική πρωτότυπου προϊόντος. Προβολή της στην επίσημη ιστοσελίδα.

1-3-21

16.               Δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας με 3 επίπεδα πρόσβασης για το μητρώο των πληρωμάτων. Στόχος είναι ο εκσυγχρονισμός του υπάρχοντος αρχείου και η αποφυγή διπλοεγγραφών. Προτάσεις για την συχνή ενημέρωση του περιεχομένου και την αναφορά στα ιστορικά πληρώματα.

17.               Προτάσεις για τη σύνδεση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας με appπου θα μπορεί να κατέβει από το googleplayδωρεάν. 

18.               Πρόταση για επιστολή που θα σταλεί στα πληρώματα του πατρινού Καρναβαλιού.

29-3-21

19.               Ανανέωση και εκσυγχρονισμός του κανονισμού που ισχύει για τα πληρώματα.

20.               Ζητήθηκε η αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού –serverγια όλα όσα αφορούν το διαδίκτυο.

10-5-21

21.               Για τον Κανονισμό Συμμετοχής Πληρωμάτων προτάθηκαν τα εξής:

Να μην είναι υποχρεωτική η μόνιμη ονομασία των πληρωμάτων/να μπει σύντομο ιστορικό προαιρετικά του κάθε πληρώματος/αντικατάσταση του όρου «ομοιόμορφη» με τον όρο «ομοιόθεμη» στολή/ να αυξηθεί το όριο στα 500 άτομα/ να αντικατασταθεί η γραπτή δήλωση-φόρμα με ηλεκτρονική δήλωση-φόρμα.

22.               Δέσμευση της ομάδας των 10ατόμων που παρανομεί με υπεράριθμα γκρουπ 

23.               Δημιουργία βραχιολιών με Barcode και αυστηρός έλεγχος συμμετεχόντων στην παρέλαση.

24.               Πρόταση για τον τρόπο και τον χρόνο συνάντησης με τα πληρώματα καθώς και θέματα που θα πρέπει να συζητηθούν.

29-06-21

25.               Συνεχίζοντας τον Κανονισμό Συμμετοχής Πληρωμάτων τα μέλη της Γνωμοδοτικής πρότειναν το θέμα της έκθεσης στολών να τεθεί εκτός κανονισμού και ο κανονισμός να αφορά και τις Αρμάδες.

7-10-21

26.               Προτάθηκε να παρουσιάσουν οι καλλιτέχνες που χρηματοδοτήθηκαν από τον Δήμο Πατρέων την περσινή καρναβαλική περίοδο να παρουσιάσουν σε ζωντανή εκδήλωση στα Παλαιά Σφαγεία την δουλειά τους.

18-11-21

27.               Αποστολή πρότασης βελτιωμένου Κανονισμού Συμμετοχής Πληρωμάτων.

25-11-21

28.               Δημιουργία υποομάδων στη Γνωμοδοτική Επιτροπή. Κάθε ένας από εμάς αναλαμβάνει έναν άξονα του Πατρινού Καρναβαλιού στέλνοντας προτάσεις και ιδέες με σκοπό να γίνει το έργο μας πιο δημιουργικό πιο άμεσο και λειτουργικό.

 

Επιπλέον προτάσεις της γνωμοδοτικής το χρονικό διάστημα από 20-01-2022 έως 17-02-2022

29.               Σεμινάριο Φωτογραφίας και Δημιουργικής γραφής σε αρμονική συνύπαρξη και δημιουργία έκθεσης το Καρναβάλι του 2022

30.               Πρόβλεψη για Δωρεάν μετακίνηση από και προς τα Παλαιά Σφαγεία την καρναβαλική περίοδο με στόχο την ανάδειξή τους και τη διευκόλυνση των συμπολιτών μας που δεν διαθέτουν μεταφορικό μέσο.

31.               Πρόσληψη έκτακτου προσωπικού για την καρναβαλική περίοδο για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών που προκύπτουν την περίοδο εκείνη.

32.               Εμπλοκή του Μουσικού Σχολείου Πάτρας στα μουσικά δρώμενα της πόλης, πρόσκληση των Φιλαρμονικών του Αντιρρίου, της Ναυπάκτου και του Δήμου Καλαβρύτων για μια από κοινού συναυλία

33.               Επανάληψη της περσινής πρότασης για ομιλία-συναυλία του κ Βούλγαρη και της Ορχήστρας Παραδοσιακών Οργάνων του Δημοτικού Ωδείου με τη συμμετοχή του Καθηγητή Παν/μιου κ. Κοπιδάκη Μιχάλη σχετικά με τα αποκριάτικα τραγούδια.

34.               Δημιουργία «Μαγικών σημείων» στην πόλη με παραμορφωτικούς καθρέπτες και δημιουργία θεματικού πάρκου-έκθεσης στο κέντρο της πόλης με καρναβαλικά στοιχεία περασμένων χρόνων.

35.               Δημιουργία hashtag από το μέλος της Γνωμοδοτικής κ Ηλιόκαυτο Νίνο και τοποθέτησή του στην Πλ. Βασιλέως Γεωργίου Α’

36.               Δημιουργία ομάδας κρουστών με την ονομασία «Κολοκύθια Τούμπανα» που θα συγκροτείται κάθε χρόνο με σκοπό τη δημιουργία καρναβαλικού κλίματος στους δρόμους της πόλης. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παραχώρηση χώρου για πρόβες από τον Δήμο Πατρέων και η αγορά κρουστών οργάνων.

37.               Επαναφορά του θεσμού του Φεστιβάλ παιδικού τραγουδιού.

38.               Σύνδεση των Αρμάδων με τα Πληρώματα. Τα Πληρώματα βάζουν καρναβαλικές δοκιμασίες-θέματα στις Αρμάδες με σκοπό να προετοιμάσουν τα παιδιά για το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού.

39.               Επανάληψη της παρέλασης με κούκλες που είχε γίνει την περσινή χρονιά με τίτλο «…και μένουμε πάντα παιδιά  στα Παλαιά Σφαγεία.

40.               Πάρτι Καρναβαλικό με DJ στα Παλαιά Σφαγεία

41.               Φωτισμός του Λιμενοβραχίονα με τα χρώματα του Πατρινού Καρναβαλιού.

Κλείνοντας την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να εκφράσουμε το παράπονο ότι πολλές φορές δεν έφταναν οι προτάσεις των καλλιτεχνών στην ώρα τους έτσι ώστε να έχουμε χρόνο να τις αξιολογήσουμε σωστά ή δεν είχαν σαφή διατύπωση με αποτέλεσμα να μην είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ακριβώς τι περιλαμβάνει κάθε πρόταση. Επίσης κάποιες προτάσεις καλλιτεχνών που απορρίπτονταν από την Γνωμοδοτική (με σαφή τεκμηρίωσηκαι με γνώμονα την ποιότητα, τη συνάφεια, την πρωτοτυπία κλπ), τελικά πραγματοποιούνταν από την Κ.Ε.ΔΗ.Π. Ο χωρισμός της Γνωμοδοτικής σε ομάδες ενώ ζητήθηκε από την πρόεδρο, ποτέ δεν αξιοποιήθηκε. Τέλος αρκετές φορές βρισκόμασταν προ τετελεσμένου γεγονότος διότι είχαν ήδη ληφθεί αποφάσεις για σημαντικές εκδηλώσεις του Πατρινού Καρναβαλιού όπως π.χ. Τελετή Έναρξης χωρίς να έχουμε ιδέα για το περιεχόμενο και το ύφος των εκδηλώσεων.

Για τους παραπάνω λόγους και για άλλους που δεν χρειάζεται να αναφερθούν θα θέλαμε να δηλώσουμε παραίτηση από τη Γνωμοδοτική Επιτροπή τα παρακάτω μέλη:

Αναστασόπουλος Νίκος

Ασημακοπούλου Μάνια

Ηλιόκαυτος Νίνος

Κουβελιώτη Δώρα

Κωνσταντινόπουλος Παναγιώτης

Παναγιωτοπούλου Άμπη

Καθώς και η συντονίστρια της Γνωμοδοτικής επιτροπής Παΐζη Ασπασία η οποία πιστεύει πως δεν κατάφερε να κρατήσει την σωστή επικοινωνία μεταξύ της προέδρου και της Γνωμοδοτικής Επιτροπής και με την παραίτησή της θέλει να διευκολύνει και τις δύο πλευρές.

Ας ελπίσουμε ότι στο μέλλον η Γνωμοδοτική Επιτροπή θα έχει ουσιαστικότερο ρόλο και δεν θα μένει έξω από τον βασικό προγραμματισμό, ότι θα υπάρχει πληρέστερη και γρηγορότερη ενημέρωση για θέματα που αφορούν εκδηλώσεις και δράσεις, να αξιοποιηθούν τα μέλη της σωστά και να γίνει καλύτερο το καρναβάλι μας!!!

Με εκτίμηση,

Αναστασόπουλος Νίκος

Ασημακοπούλου Μάνια

Ηλιόκαυτος Νίνος

Κουβελιώτη Δώρα

Κωνσταντινόπουλος Παναγιώτης

Παναγιωτοπούλου Άμπη

Παΐζη Ασπασία

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: