Ζήτησε άμεση αλλαγή πολιτικής αντιμετώπισης της πανδημίας μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega με έκδηλη αγωνία για την κατάσταση στην Ελλάδα η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού.
«H κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη», τόνισε η κα Λινού, «πρέπει τουλάχιστον να κινητοποιηθεί η πρωτοβάθμια φροντίδα, να χρησιμοποιηθούν άμεσα φάρμακα που μπορούν να χορηγηθούν εκτός νοσοκομείου, τις τρεις πρώτες ημέρες, για να μπορέσουμε να μειώσουμε το φόρτο των νοσοκομείων ... υπάρχουν θεραπείες που αν και όχι πραγματικά θεραπευτικές, δίνουν την ευκαιρία να μη χρειαστεί νοσηλεία ... μειώνεται η πιθανότητα. Και τα μονοκλωνικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και της Merck τα χάπια. Πρέπει να αρχίσει η θεραπεία στις 3-4 πρώτες ημέρες. Σύμφωνα με αυτά που ακούμε πρέπει τις επόμενες 2-3 ημέρες να έχουν έρθει. Πρέπει το υπουργείο να είναι έτοιμο, να φέρει αμέσως. Είναι μία λύση που δεν είναι τελική, αλλά είναι βοήθεια για τα νοσοκομεία μας».
Οι δεξαμενές οξυγόνου στα νοσοκομεία αδειάζουν σε μια μέρα
Στο μεταξύ, την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΥ από την συνεχιζόμενη πίεση που δέχεται από μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού στη χώρα μετέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάκα κατά στη σημερινή συνέντευξη Τύπου.
Η Μ. Γκάγκα σημείωσε ότι το ΕΣΥ πιέζεται παρά πολύ αυτή τη στιγμή. Όπως είπε χαρακτηριστικά για τις κλινικές Covid η πίεση που δέχονται σημαίνει έως και πενταπλάσια εργασία για γιατρούς και νοσηλευτές που εργάζονται σε αυτά.
Παράλληλα τόνισε ότι οι ασθενείς χρειάζονται οξυγονοθεραπεία και οι ποσότητες που χρειάζονται στα νοσοκομεία είναι πολύ μεγάλες, καθώς «οι δεξαμενές οξυγόνου στα νοσοκομεία αδειάζουν σε μια μέρα, αντί για μία ή δύο εβδομάδες που άδειαζαν πριν».
Βρισκόμαστε μέσα στο 4ο κύμα, ανέφερε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου στην ενημέρωση, καθώς υπάρχει σημαντική έξαρση της πανδημίας και πολύ μεγάλη διασπορά του ιού. Σύμφωνα με την ίδια υπολογίζεται ότι σήμερα τα ενεργά κρούσματα στη χώρα έχουν ξεπεράσει τις 47.000, με περίπου ένα στα 4 κρούσματα να βρίσκεται στην Αττική, ενώ πάνω από 7.500 στη Θεσσαλονίκη και 3.379 στην Π.Ε. Λάρισας.
Για την πίεση που δέχεται το ΕΣΥ είπε ότι αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες εβδομάδες. Παράλληλα σημείωσε ότι την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται μικρή αύξηση στις μολύνσεις σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.
Σήμερα, όπως αναφέρθηκε στην ενημέρωση, νοσηλεύονται 3.633 ασθενείς με κορωνοϊό και περιμένουν αύξηση των διασωληνώσεων και των θανάτων.
Όσον αφορά την πληρότητα των διαθέσιμων Covid ΜΕΘ στην επικράτεια έχει φτάσει το 88% και στη Θεσσαλονίκη στο 97%. Ο νέος επιδημιολογικός χάρτης δίνει την εικόνα της μεγάλης διασποράς στην επικράτεια, αφού 24 από τις 75 Περιφερειακές Ενότητες είναι στο «βαθύ κόκκινο».
Όπως υπογράμμισε σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα της εβδομάδας ανά Π.Ε. και δήμο, είναι απόλυτη η συσχέτιση της εμβολιαστικής κάλυψης της κάθε περιοχής, όχι μόνο με τον ρυθμό αύξησης των νέων κρουσμάτων αλλά και με τη σχετιζόμενη με τον κορονοϊό νοσηρότητα και θνητότητα. Φαίνεται ότι το πιο κρίσιμο στοιχείο για την πορεία της πανδημίας στην κάθε Π.Ε. είναι η εμβολιαστική κάλυψη των ενηλίκων άνω των 60 ετών.
Μελέτη που ανέφερε η Βάνα Παπαευαγγέλου, για την ενδοοικογενειακή μετάδοση, δείχνει ότι οι εμβολιασμένοι έχουν σημαντικά μικρότερη πιθανότητα να μολυνθούν μέσα στο σπίτι. Όμως και οι εμβολιασμένοι μπορούν να μολυνθούν αλλά και να μεταδώσουν την λοίμωξη, ενώ τόνισε ότι είναι κρίσιμο, όλοι να τηρούμε τα μέτρα προστασίας.
Η Μ. Γκάγκα τόνισε: Πιέζεται το ΕΣΥ
Όπως σημείωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, σχεδόν και στα 124 νοσοκομεία της χώρας λειτουργούν μονάδες Covid μαζί με τα υπόλοιπα τμήματα, κάτι που σημαίνει αυξημένη δουλειά για τους γιατρούς. Αναφέρθηκε ως παράδειγμα σε επαρχιακό νοσοκομείο με 30 κρεβάτια που τώρα χρειάζεται να νοσηλεύει και άλλους 25 ή 70 ή και παραπάνω ασθενείς covid, κάτι που είναι ένα πολύ μεγάλο φορτίο, γιατί είναι βαρύτερα ασθενείς.
Για τις αντοχές του ΕΣΥ είπε ότι διατίθεντο 1.277 κρεβάτια ΜΕΘ, εκ των οποίων 1.039 στο ΕΣΥ, 35 στα στρατιωτικά νοσοκομεία και 203 σε ιδιωτικές κλινικές. Από τις 1.039 κλίνες του ΕΣΥ, 539 είναι Covid και 500 non Covid. Για τον ιδιωτικό τομέα ανέφερε ότι έχει δώσει επιπλέον 370 κλίνες στη Θεσσαλία και άλλες 200 κλίνες για περιστατικά Covid και 150 για λοιπά περιστατικά στη Θεσσαλονίκη.
Επανέλαβε ότι για το επόμενο δίμηνο το Δημόσιο σύστημα Υγείας, χρειάζεται βοήθεια και από ιδιώτες γιατρούς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου